<>Szia!
<>Abban az esetben, ha a vállalkozó adóalap nem éri el a min.adóalapot, akkor 3 lehetősége van:
1. az art szerinti nyilatkozatot adja, hogy nem éri el, és csatolja az art.91/A § (1) szerinti nyilatkozatot;
2. az adóalapot az jan.01-jún.30.-ig eltelt napok arányában (50%) határozza meg úgy, hogy a z éves vállalkozó adóalap 50%-át veszi jún. 30-ig || az éves minimum adóalap 50%-át veszi júl. 1-től, és ez a két összeg adja ki a min.vállalkozói adóalapot, ennek fizeti meg az adóját.
3. veszi a tényleges vállalkozói adóalapot jún. 30-ig (magyarán kell csinálni egy levezetést jún.30-ra is, hogy mennyi, nem csak év végével) || kiszámítja az éves minimum adóalapnak a jún.30-ig szóló minimum adóalapot meghaladó részét , és ez az összeg,|| a féléves tényleges vállalkozói adóalap adja ki a minimum adóalapot, ami után adót fog fizetni.
Remélem, érthető volt. Üdv: Böbe
<>
Sziasztok!
Böbe válasza pontos, csak igen nehéz megérteni ezt az egész számítási módot.
Arányosítás esetén:
- 2007. adóév egészére megállapított adóalapnak a június 30. napjáig számított naptári napoknak a működése adóévi naptári napjaihoz viszonyított - két tizedesjegyre kerekített - arányával számitott része, és
- az egész évre megállapított jövedelem (nyereség)minimum összegéből a július 1-jétől az adóév utolsó napjáig számíott napoknak a működése adóévi naptári napjaihoz viszonyitott - két tizedesjegyre kerekitett - arányával meghatározott rész együttes öszege.
Kutacska példáját annyival módosítva, hogy az adózás előtti eredmény legyen 800.000 Ft, az egész évre megállapított jövedelem (nyereség)minimum pedig 1.000.000 Ft.
Január 1-től június 30-ig 180 nap van, az arányszám: 180/365= 0,49
Tehát az első rész: 800.000 Ft x 0,49 = 392.000 Ft
Július 1-től december 31-ig 185 nap, az arányszám: 185/365 = 0,51
Tehát a második rész: 1.000.000 x 0,51 = 510.000 Ft
A kettő összege adja az elvárt adó alapját.
Böbe, nézz már rá légyszives, hogy jól gondolom-e?
Van egy kidolgozott példám a közbenső mérleg alapján történő megállapításra, ha érdekel benneteket, ideírom, csak kicsit hosszú. Üdv. Mari
Teljes évi működés esetén az arányszám 50-50 %, szerintem.
06. 30-ig 181 nap van. 181/365 = 50 %
07.01-12.31-ig = 184 nap, 184/365 = 50 %
Üdv. Szilvi
Szia Szilvi!
Igazad van, rosszul számoltam.
Akkor a következőkben módosul:
Első rész: 800.000 x 0,50 = 400.000 Ft
Második rész: 1.000.000 x 0,50 = 500.000 Ft
A kettő összege (elvárt adó alapja): 900.000 Ft
Üdv. Mari
Sziaztok!
A törvény 2007. 07. 01-én lépett hatályba, 2007. évre átmeneti szabályokat tartalmaz, a második félévtől kell figyelembe venni, ezért van az arányosítás.
Üdv.: Szilvi
Tehát a második félévre vonatkozik a nyereségminimum (nem elvárt adónak hívjuk, hanem minimumadónak)
Az arányosítás 2007. évi átmeneti szabály.
Lényege, leegyszerűsítve: Kiszámítjuk az adóalapot egész évre rendesen, az szja szerint, ebből megállapítjuk az első félévre jutó adóalapot, majd ezek után kiszámítjuk az egész évi nyereségminimumot, megállapítjuk ebből a 07.01-12.31-re eső részt. Ezután a "normál" adóalapot össze kell adni a második félévre megállapított jövedelmminimum összegével és ezután számítjuk ki az adót.
Üdv.: Szilvi
Szia!
Bocsánat, de nem voltam gépközelben. Szóval majdnem jól számoltok, de azért nem 50-50%, mert a törvény úgy írja, hogy két tizedesjegy pontosságig kell a százalékot kiszámolni, ezért az I. félév 49,59%, a második pedig 50,41%.
Egyebekben egyetértek.
Üdv: Böbe
Ez az arányszámmal történő számítás melletti második variáció, így is lehet. Csak még nem számoltam ki, hogy melyik módszer kinek előnyösebb, azaz mikor kell a több bevételnek lennie. Azt már látom, hogy olyan rettentő nagy különbség nincs.
Üdv: Böbe
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég