Szia!
Ezt így nem találtam az új Gt-ben. Attól is függ, mi az egyéni vállalkozó tevékenysége? Azonos-e a kft-ével?
Nem erre gondolt az ügyvéd?:
25.§
(2) A vezető tisztségviselő és közeli hozzátartozója [Ptk. 685. § b) pont], valamint élettársa nem köthet a saját nevében vagy javára a gazdasági társaság főtevékenysége körébe tartozó ügyleteket, kivéve, ha ezt a társasági szerződés megengedi.
Szia János!
Ilyen megkötés nincs. Egyéni vállalkozó nem lehet tagja KKt-nak és nem léphet be Bt-be. Kérdezd meg az ügyvédet, hogy melyik paragrafusban található meg ez a kikötés.
Üdv.: Szilvi
Így van, olyan társaságban nem lehet, ahol korlátlan a felelősség, pl. betéti társaságban beltag, vagy pl. kkt. tagság. De Kft. esetében csak a már említett, tevékenység végzésével kapcsolatos megszorítás van, de a társasági szerződés azt is engedheti.
Üdv: Böbe
Sziasztok!
Az idei (június) Gt módosítások ismét lehetővé teszi az ügyvezetői feladatok ellátását munkaviszonyban.(De ember legyen a talpán aki ki tud igazodni azon, mikor ki lehet mviszonyos illetve megbízott.)Szept. 1-ig viszont csak megbízottként láthatja el a feladatát, melyre a mviszonyra vonatkozó jogszabály nem alkalmazható, a Ptk előírása a döntő.Kivéve ezt az esetet:"lehetővé tette a törvény, hogy a hatályba lépésekor - azaz 2006. július elsején – fennálló munkaviszonyok legfeljebb a vezető tisztségviselő megválasztásától számított öt évig fennmaradjanak."
Június 11-én fogadta el a parlament a cégtörvény és egyéb törvények módosításáról szóló 2007. évi LXI. törvényt, amely az indokolás szerint, kis terjedelemben ugyan, de érinti a társasági törvény szabályait is.
Ennek értelmében 2007. szeptember elsejétől a vezető tisztségviselőket érintő szabályok az alábbiak szerint módosulnak: A vezető tisztségviselőt e minőségében megillető jogokra és az őt terhelő kötelezettségekre - a törvényben meghatározott eltérésekkel - a Ptk. megbízásra vonatkozó szabályait (társasági jogi jogviszony) vagy a munkaviszonyra irányadó szabályokat kell alkalmazni. A vezető tisztséget - ha a társasági szerződés eltérően nem rendelkezik - nem láthatja el munkaviszonyban az egyszemélyes gazdasági társaság tagja, illetve a közkereseti és a betéti társaság üzletvezetésre egyedül jogosult tagja.
A legújabb szabályok megszüntetik tehát a vezető tisztségviselés munkaviszonyban történő ellátásának a tilalmát, a törvénymódosításhoz fűzött indokolás nem téri ki ugyanakkor arra, hogy mikor, milyen feltételek mellett lehet majd a megbízási forma helyett munkaviszonyt választani. Az új szabályok hatálybalépéséig remélhetőleg sikerül az illetékes szervektől a kérdésről gyakorlati iránymutatást kérni. Erre feltétlenül szükség is lenne, mert a helyzet eddig sem volt teljesen egyértelmű, most pedig tovább bonyolódik.
Kérdés, hogy miként lehet majd a szakemberek számára is nehezen követhető módisításokról az ügyfeleket egyszerűen tájékoztatni, illetve, hogy a gyakorlatban milyen következményekkel jár, hogy a szabályozást rövid időn belül másodszor változtatják meg gyökeresen?"
Üdv:Nelly
Sziasztok!
A munkaviszony ugye munkaadó és munkavállaló között jön létre. Tegyük fel, hogy a KFT képviseletre, cégvezetésre jogosult tagja munkaviszonyban akarja ellátni ezt a feladatát. Ha egy kétszemélyes KFT-ről van szó ki fogja ellátni a munkáltatói feladatokat, ki gyakorolja ezt a jogkört az ügyvezetővel szemben? Mert ugye önmaga munkáltatója nem lehet.
Az előzővel kapcsolatban nekem is az a véleményem, ha munkaviszony keretében látja el az ügyvezetői feladatokat, akkor lehet mellette egyéni vállalkozó is.
Valamelyik fórumon azt olvastam, hogy a törvény magyarázata a törvényalkotó feladata (és nem az APEHé például). Én is várom már mikor lesznek egy kicsit egyértelműbbek a jogszabályok, mert elegem van már abból, hogy egy kérdést öt jogszabály rendelkezései szerint kell levezetni.
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 10 vendég