Adófórum

Adózási és számviteli információk

Vagyonosodás igazolása

Ellenőrzés

Vagyonosodás igazolása

HozzászólásSzerző: adoinfok » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Tisztelt Uram / Hölgyem!

Egy esetleges vagyonosodási vizsgálattal kapcsolatban lenne kérdésem - mire lehet számítani?

- Egy 2000-es, vagy 2001-es szerzés magánkölcsönből történt.  A kölcsönfelvétel időpontja 1999., ami a kölcsönadó számára elévült. Folytathat-e a hatóság a kölcsönadónál bármiféle vizsgálatok arra vonatkozólag, hogy miből volt 1999-ben mondjuk 30M forintja a kölcsönadónak? - neki az az elévülési időn túl van. A kölcsönadás tényéről természetesen tud nyilatkozni, nem "fiktív" személyről van szó, és nem kisnyugdíjas. 

Kérdések:

Az elévülési időn belüli szerzések esetén elfogadható a kölcsönszerződés, de a kölcsönadó megvizsgálható. Mit kell tartalmaznia egy ilyen kölcsönszerződésnek? Tartalmaznia kell-e egyáltalán valami okot, hogy miért adták kölcsön?  - meg kell-e jelölni a visszafizetés időpontját?

Ha a vállalkozásba kölcsöből került be pénz (harmadik személytől), de azt a kölcsönadó nem tudja igazolni, akkor a kölcsönfelvevő használhatja-e az önellenőrzés lehetőségét tagi hitel befizetés igazolására?-így 35%-ot kell befizetni, pótlékot, bírságot nem.

Hiány feltárása esetén van-e különbség abban, hogy valaki villát épített, vagy tagi hitelt fizetett be, illetve engedett el? A befizetett és elengedett tagi hitel "elméletileg" vagyon csökkenés.

Ha valakinek az elévülési időn túl volt tagi kölcsön visszafizetése cégből (nem befizetése), az elfogadható-e forrásnak? (annak berakását már nem vizsgálhatják)

 Általában mikor indítja az adóhivatal ezeket a vizsgálatokat? Az egyértelmű, hogy jövőre sokat akarnak, a jelenlegi évről azt olvastam, hogy 500-ból csak kb 180-at folytattak le. Várható még hogy az idén újakat indítanak? - ha még idén indítanak valaki ellen vizsgálatot, akkor nézik/nézhetik-e a 2006-os évet?

Előre is köszönöm segítségüket!

adoinfok
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

vagyonosodás igazolása

HozzászólásSzerző: opika » szer. okt. 25, 2006 8:15 am

Kedves Adoinfok!

Úgy látom a kérdésedből, hogy az ügylet nem egészen legális. Én azt javaslom, hogy ha problémádat meg akarod oldani, ne ezen az oldalon keresd a megoldást. Eddigi tapasztalataim szerint ezen az oldalon azok szólalnak meg és vitatkoznak, adnak válaszokat, akik szeretik és magas szinten, a jogszabályi keretek között művelik szakmájukat, s a lehető legjobb legális megoldásokat keresik.

Ha félreértettem volna az ügyletet, elnézést kérek, de a kérdéseid félreérthetőek. Itt olyan összegekről van szó, melyért már illik megfizetni egy jó adószakértőt. Én ezt itt nyugodtan írhatom, én ugyanis nem vagyok az.       

opika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

vagyonosodás igazolása

HozzászólásSzerző: madora100 » szer. okt. 25, 2006 8:49 am

Opikával tökéletesen egyetértek. Kiegészítésül talán annyi kis segítség, hogy az kölcsönnyújtás időpontjában a szerződésben többek között az összeget, annak kamatát/vagy mentességét, valamint a kölcsön lejárati idejét mindenképpen rögzíteni kell. Ha valaki a szerződés lejárta után sem keres 3o millió forintot, hanem hagyja azt elveszni, az szerintem sem steril ügyletet bonyolít. Ma ennek az összegnek a töredékéért is bíróságra mennek az emberek.  
madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

vagyonosodás igazolása

HozzászólásSzerző: adoinfok » csüt. okt. 26, 2006 9:24 am

Tisztelt Uraim, Hölgyeim!

Elnézést, ha félreérthető voltam.

Kérdésem igazából arra vonatkozott, hogy miként kell egy baráti kölcsönnek dokumentálva lennie. Nem fiktív ügyletről van szó, nincs szó "elvesztéseről", illetve a köcsönadó részéről lemondásról, vagy a kölcsönadó eltűnéséről, de arról sem, hogy ne lenne igazolt jövedelem a kölcsön visszafizetésére. - A kérdés csupán az volt, hogy egy esetleges vagyonosodási vizsgálat során magát a kölcsönnyújtást miként kell dokumentálni, igazolni.

Azért köszönöm a választ.

A többi kérdést azért vetettem fel, mert az origo.hu oldalon mostanában lehetett olvasni, hogy az ilyen vizsgálatok során miket néznek vizsgálnak. Villák, luxusautók, kölcsönök, önellenőrzési lehetőség, stb... Számomra a cikk nem volt teljesen világos, ezért merültek fel, úgy látszik "buta" kérdések.  - Azt nem vettem figyelembe, hogy ez nem egy dilettáns érdeklődők számára nyílt fórum, hanem a szakma számára.

Elnézést ha hozzáértés hiányában feltett kérdéseimmel megzavartam a fórumot, nyugodtan vegyék le a témát. 

Még egyszer köszönöm válaszát! 

adoinfok
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

vagyonosodás igazolása

HozzászólásSzerző: adoinfok » csüt. okt. 26, 2006 9:26 am

Köszönöm válaszát
adoinfok
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

vagyonosodás igazolása

HozzászólásSzerző: opika » csüt. okt. 26, 2006 10:10 am

Tisztelt Uram/Hölgyem!

Én voltam az aki félreértette a kérdését, mert a kérdésekből nagyon úgy tünt ki, hogy megtörtént egy ügylet, ami teljesen nem igazolható és most utólag próbál meg megoldásokat keresni a legalizáláshoz, illetve az elévülési idő használatával kíbújni az elszámoltatás alól. Ha jól tudom módosították a törvényt, és ilyen esetekben az elévülési időn túl is vizsgálódhat az APEH, hogy az az összeg, például a kölcsönadó valóban rendelkezhetett-e azzal az összeggel. Korábbiakban ilyen esetek miatt hiúsult meg nagyon sok vagyonosodási vizsgálat. Nem az volt a problémám, hogy nem szakember fordult a fórumhoz, hanem, hogy úgy tünt nem egészen korrekt eljáráshoz kért tanácsot. De, ha ez nem így van csak én értettem félre, mégegyszer bocsánatot kérek.

opika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am


Vissza: Ellenőrzés

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég