Sziasztok fórum tagok!
Én családi gazdálkodó vagyok, és az adózással lenne egy kérdésem.
Én az adózásnál az alanyi adómentességet választottam és tételes elszámolással, a kompenzációs felárat érvényesítem. Az alanyi adómentesség választására jogosító bevételi összeghatár a termőföldről szóló törvény szerinti családi gazdálkodónak, valamint az szja törvény alapján átalányadózást választó mezőgazdasági kistermelőnek 6 millió forint.Ez eddig rendben is van,de a kérdésem az lenne, hogyan értendő az alanyi adómentesség a támogatásokkal együtt, vagy a támogatások összege nélkül. Én területalapú és agrár környezet gazdálkodási támogatásban részesülök.Segítségeteket is előre köszönöm. üdv : Lidi
ui: Kértem egy állásfoglalást , erre a következő választ kaptam:
A levélben megjelölt területalapú és agrár környezet gazdálkodási támogatást akkor kell számításba venni az alanyi adómentesség összeghatáránál, amennyiben a támogatás konkrét megrendelés ellenértékének minősül. Ha ugyanis a felek között olyan értelmű szerződés jön létre, melyben konkrét követelményeket támasztanak a támogatás címzettje felé, amelyet a támogató feké teljesíteni kell, úgy a kapott pénz tartalmában megrendelés ellenértéke, és ezáltal az általános szabályok szerint adóztatható. Abban az esetben, ha a támogatást önzetlenül adják, de kikötik, hogy a támogatás felhasználásáról el kell számolni, ez a kötelezetség nem konkrét megrendelés ellenértéke, és ezáltal a 6 millió alanyi adómentes összeghatárnál nem kell figyelembe venni { áfa tv.22§ }. Mindezek értelmében, a minősítést önöknek kell elvégezni a rendelkezésükre álló szerződés ( pályázat ) alapján.
Még mindig az a kérdésem, hogy a támogatásokkal együtt, vagy a támogatásk összege nélkül kell a 6 millió ft-ot érteni. üdv : Lidi