Adófórum

Adózási és számviteli információk

mezőgazdaság

SzJA

mezőgazdaság

HozzászólásSzerző: borbélynésimsiklidia » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok fórum tagok!

Én családi gazdálkodó vagyok, és az adózással lenne egy kérdésem.

Én az adózásnál az alanyi adómentességet választottam és tételes elszámolással,  a kompenzációs felárat érvényesítem. Az alanyi adómentesség választására jogosító bevételi összeghatár a termőföldről szóló törvény szerinti családi gazdálkodónak, valamint az szja törvény alapján átalányadózást választó mezőgazdasági kistermelőnek 6 millió forint.Ez eddig rendben is van,de a kérdésem az lenne, hogyan értendő az alanyi adómentesség a támogatásokkal együtt, vagy a támogatások összege nélkül. Én területalapú és agrár környezet gazdálkodási támogatásban részesülök.Segítségeteket is előre köszönöm. üdv : Lidi 

ui: Kértem egy állásfoglalást , erre a következő választ kaptam:

A  levélben megjelölt területalapú és agrár környezet gazdálkodási támogatást akkor kell számításba venni az alanyi adómentesség összeghatáránál, amennyiben a támogatás konkrét megrendelés ellenértékének minősül. Ha ugyanis a felek között olyan értelmű szerződés jön létre, melyben konkrét követelményeket támasztanak a támogatás címzettje felé, amelyet a támogató feké teljesíteni kell, úgy a kapott pénz tartalmában megrendelés ellenértéke, és ezáltal az általános szabályok szerint adóztatható. Abban az esetben, ha a támogatást önzetlenül adják, de kikötik, hogy a támogatás felhasználásáról el kell számolni, ez a kötelezetség nem konkrét megrendelés ellenértéke, és ezáltal a 6 millió alanyi adómentes összeghatárnál nem kell figyelembe venni { áfa tv.22§ }. Mindezek értelmében, a minősítést önöknek kell elvégezni a rendelkezésükre álló szerződés ( pályázat ) alapján.

Még mindig az a kérdésem, hogy a támogatásokkal együtt, vagy a támogatásk összege nélkül kell a 6 millió ft-ot érteni. üdv : Lidi

borbélynésimsiklidia

mezőgazdaság

HozzászólásSzerző: kohnmari » kedd aug. 07, 2007 1:04 pm

Szia Lidi!

A kérdésedben egy kis fogalomzavar van, vagy alanyi adómentesség,  vagy kompenzációs felár.

A mezőgazdasági termelőnek joga van választani:

- kompenzációs felár érvényesítését, vagy

- mg. kompenzációs felár helyett alanyi mentességet, vagy

- mg. kompenzációs felár érvényesítése helyett ÁFA alanyiságot.

Üdv. Mari

kohnmari

mezőgazdaság

HozzászólásSzerző: stamasi » kedd aug. 07, 2007 1:15 pm

Szia Lidi!

Alanyi mentesség akkor választható ha a várható bevétel időarányosan nem haladja meg családi gazdálkodó esetében a 6.000.000 Ft-ot.

A bevétel meghatározásánál:

- Az egységes területalapú (földalapú) támogatást a folyósítás évében kell bevételként elszámolni.

- A mezőgazdasági támogatásokat, amelyet utólag folyósítanak a támogatás célja szerinti felhasználást igazoló számla ellenében vagy a felhasználás teljesülésének igazolása alapján, nem kell bevételként beszámítani akkor, ha a kiadást korábban költségként nem érvényesítette az őstermelő, és később sem számolja el azt (értékcsökkenési leírással sem).

- A költségek fedezetére vagy fejlesztési célra kapott vissza nem térítendő támogatásokat akkor kell őstermelői bevételként figyelembe venni, amikor a felhasználásuk megtörténik, tehát amikor a bevétellel szembeállítható költség felmerül.

Üdv.: Szilvi

stamasi

mezőgazdaság

HozzászólásSzerző: borbélynésimsiklidia » kedd aug. 07, 2007 1:22 pm

Szia Mari!

A kérdésemben nincsen fogalomzavaz, ugyan is a családi gazdaságban mind a kettőt lehet érvényesíteni.Neken ezt Bp-en az Apeh-nál 2002-ben hagyták jóvá.Azóta is így adózóm.  Üdv :Lidi                              

borbélynésimsiklidia

mezőgazdaság

HozzászólásSzerző: kohnmari » kedd aug. 07, 2007 1:23 pm

Szia Szilvi!

Ha a kompenzációs felárat érvényesíti, akkor szerintem csak elírás, hogy alanyi adómentességet választott. Azért  írtam, hogy jó lenne pontosítani a kérdést. Üdv. Mari

kohnmari

mezőgazdaság

HozzászólásSzerző: kohnmari » kedd aug. 07, 2007 1:28 pm

Szia Lidi!

Hát lehet, hogy én vagyok képzavarban, de a mg. termelők különleges jogállásukból adódóan választhatják a kompenzációs felár érvényesítését. Elég sok őstermelőnek és családi gazdálkodónak könyvelek, de a praxisomban még senki nem választott  alanyi mentességet, így a 6 milliót sem kell figyelni. Üdv. Mari

kohnmari

mezőgazdaság

HozzászólásSzerző: stamasi » kedd aug. 07, 2007 1:54 pm

Szia Mari!

Most csak arra figyeltem, hogy a bevétel meghatározásánál a különböző támogatásokat miként kell figyelembe venni. El kell szaladnom valahova, de még visszatérek a témára, hátha addigra Lidi is leírja, hogy pontosan hogyan jelentkezett be.

Üdv.: Szilvi

stamasi

mezőgazdaság

HozzászólásSzerző: kohnmari » kedd aug. 07, 2007 2:18 pm

Sziasztok!

Csak azért csodálkozom, hogy egyszerre alanyi mentes és kompenzációs feláras is ugyanarra a tevékenységre, mert ez két különböző adózási mód. Az is szabály, hogy a családi gazdaság minden tagjának ugyanazt az adózási módot kell választani. Üdv. Mari

kohnmari

mezőgazdaság

HozzászólásSzerző: 494 » kedd aug. 07, 2007 2:42 pm

Sziasztok! Én úgy gondolom Kohnmari jól tudja. Nem is olyan régen az apeh kiküldött egy családi gazdálkodómnak egy adatlapot, és pontosan ezt kellett rajta jelölni, vagyis hogy melyiket választja!
494

mezőgazdaság

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd aug. 07, 2007 3:03 pm

Sziasztok!

A 21.sz. információs füzetben jelent meg az alábbi.

A családi gazdálkodást folytató magánszemély adózásának alapvető szabályai
2007/21.
2007.03.22.

Alanyi adómentesség

Az alanyi adómentességet választó adóalanyt – néhány törvényben szabályozott kivételtől eltekintve – nem terheli általános forgalmi adó nyilvántartási, megállapítási, bevallási és elszámolási kötelezettség, adófizetésre nem kötelezett, de adólevonási jogát sem gyakorolhatja. Az alanyi adómentességet az az adóalany választhatja, akinek a bejelentést megelőző adóévben a gazdasági tevékenységéből származó tényleges bevétele, valamint a bejelentés adóévében a gazdasági tevékenysége után ésszerűen várható bevétele nem haladja meg az alanyi adómentesség választására jogosító összeghatárt. A bevételi összeghatár számításakor az áfatörvény szerinti mezőgazdasági tevékenységből származó bevételt – függetlenül attól, hogy az adóalany arra kompenzációs felárat érvényesít-e –, valamint a tárgyi adómentesség alá tartozó bevételt (néhány kivételtől eltekintve) nem kell figyelembe venni.
Az alanyi adómentesség választására jogosító bevételi összeghatár a termőföldről szóló törvény szerinti családi gazdálkodónak, valamint az Szja törvény alapján átalányadózást választó mezőgazdasági kistermelőknek 6 millió forint. Az előzőek közé nem tartozók 4 millió Ft bevételig jogosultak alanyi adómentességre. Amennyiben a gazdálkodó család úgy dönt, hogy a családi gazdálkodó és a nem foglalkoztatott családtagok valamennyien külön-külön alanyi mentességet választanak, figyelemmel kell lenniük arra, hogy valamennyiüknek azonos adózási módot kell alkalmazniuk. Az a családtag ugyanis, aki a családi gazdaság létrejöttét megelőzően is áfaalany volt és bevétele meghaladta az alanyi adómentesség választására jogosító összeghatárt – s ezért az alanyi mentessége megszűnt –, az alanyi adómentesség megszűnését követő második adóév végéig alanyi adómentességet nem választhat. Arra is figyelemmel kell lenni, hogy az alanyi adómentesség megszűnik, ha az adóalanynak a gazdasági tevékenységből származó – mezőgazdasági tevékenységen és tárgyi adómentesen kívüli – bevétele meghaladja az alanyi adómentesség választására jogosító összeghatárt. (Az alanyi adómentesség arra a termékértékesítésre, szolgáltatásnyújtásra nem vonatkozik először, melynek ellenértékével az adóalany ezt az összeghatárt túllépi.)
Az alanyi adómentes adóalanyoknak értékesítéseikről – a kompenzációs felár érvényesítésével történő értékesítések kivételt képeznek, ha az adóalany a különleges jogállását megtartotta – számlát, egyszerűsített számlát, illetve nyugtát kell kibocsátania.
A családtagoknak külön-külön az általuk teljesített értékesítésről a saját nevükben kibocsátott számlák, egyszerűsített számlák, valamint nyugták összesített adatai alapján kell megállapítaniuk azt, hogy bevételeikkel az alanyi adómentesség választására jogosító bevételi összeghatárt túllépték-e. Alanyi adómentesség a tevékenység megkezdésekor, bejelentkezéskor választható. Amennyiben a családtag áfaalanyiságot eredményező gazdasági tevékenységét nem alanyi adómentesként – hanem általános szabályok szerint adózóként – kezdte, év közben az alanyi adómentességre nem térhet át, azt csak a következő adóévre választhatja. 

Bővebb információ az Apeh honlapján  

Üdv. 

garbo50

Következő

Vissza: SzJA