Adófórum

Adózási és számviteli információk

Euróban történő számlázás

Egyéni vállalkozók

EURó-ban történő számlázás

HozzászólásSzerző: madora100 » szer. okt. 25, 2006 4:49 pm

Gabika! Én is nyomozok még ezügyben. Ugyanis az Szja tv. IV. fejezete a jövedelmekre és az adókötelezettségekre vonatkozó általános szabályokat tartalmazza. Az EV.fejezetben meg nem is említik az deviza elszámolást, mintha nem is lenne. A pénzügyi teljesítésnapi árfolyam elszámolás előírásait a számviteli tv.szabályozza. Viszont az EV nem tartozik a szt.hatálya alá. Ezen túlmenően a pénzügyi teljesítéskori árfolyam sem mindegy, hogy melyik pénzintézeti elszámolásra alapul. Ha pü.teljesítésnapi árfolyamot kellene alkalmazni, (ezt logikusnak is tartanám ennyi nyüglődés után)  az akkor is csak a devizaszámlát vezető pénzintézet vételi árfolyama lehetne.  Hiszen ha forintban írnák jóvá az EUR-ban kiállított számla ellenértékét, akkor azt a devizaszlát vezető pénzintézet a napi vételi árfolyamon írná jóvá a forintszámlán. (Ne feledjuk, hogy az áfát viszont a szerződés teljesítésének napján érvényes MNB hivatalos árfolyamán kell bevallani, s ez az áfolyam mint ahogyan azt már az előzőekben lefixáltuk, középárfolyamon van!!) Hát ennyit az egyszerű, pénztárkönyves könyvelésről.  

Tehát változatlanul munkálkodom a tisztázáson. Most éppen a Számviteli Levelek szerkesztőségének teszem fel a kérdést, mert ma az APEH-tól elfogadhatatlan választ kaptam (holnap hívom őket újra, mert addigra utánanéznek!) Feltétlenül közzé fogom tenni az infót, mert én csak akkor leszek nyugodt, ha mindannyian egyet fogunk érteni ebben a témában.

Most viszont kihasználom az alkalmat, hogy visszatérjek egy kicsit a pontozásra. Higyjétek el, hogy aki szereti a szakmáját és alapjába véve lelkiismeretes, az nem a pontokért teszi azt, amit tesz. Tehát Krisztának ne legyen lelkiismeret furdalása a pontozás miatt. Viszont  amit Anita írt és 1oo ponttal honoráltak, az nem a helyes megoldás.Itt nem Anitát akarom bántani, mert Ő is jót akart a válaszával. Csak nehogy a hozzászólást olvasók mellékvágányra tévedjenek amiatt, hogy tökéletesen jónak minősítik a választ. A válaszban vannak természetesen jó részek is, de pld. az áfa árfolyam semmiképpen nem lehet pénzügyi teljesítéskori árfolyam, mint ahogyan azt írta. S a nettó elszámolást is csak általánosságban tartalmazza, s nem konkrétan fogalmazza meg hogy melyik pénzügyi szerv napi árfolyamát kell konkrétan alkalmazni. Apró kis nüanszokon múlik, hogy jól csinálunk-e valamit, vagy nem.

Tehát jelentkezni fogok, ha az írásos beadványra választ fogok kapni

madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

EURó-ban történő számlázás

HozzászólásSzerző: duoasz » szer. okt. 25, 2006 5:15 pm

Bpcsánat, én csak kérdezem,hogy miért általános fogalmazás az, hogy" a hivatalosan közzétett MNB árfolyam alapján átszámított Ft értéken kell az adóalapot és az áfát megállapítani? Bocs, az áfánál tényleg tévedtem, nem a kiegyenlítés napi árfolyam számít, hanem a számlán szereplő teljesítés napi.Viszont a bevételnél a kiegyenlítés napján érvényes árfolyam a mérvadó, míg Madora és a többiek végig az 5§-ra hivatkoztak, mely helytelen, Elnézést kérek minden kedves olvasótól, hogy félrevezettem őket. Tévedni csak az nem téved, aki nem dolgozik.

 

duoasz
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

EURó-ban történő számlázás

HozzászólásSzerző: barkaszg » szer. okt. 25, 2006 5:43 pm

Szia Duoász! :)

Szerintem ebben a szakmában olyan nincs ki nem hibázik, plusz én egyáltalán nem haragszom azért amit írtál. Ezért írta madora is,hogy igenis gondolkodjunk együtt, kinek mi az álláspontja a témában, így jövünk rá,hogy mely tv.helyek felett siklunk el..stb.De ezt nem hiszem,hogy magyaráznom kellene. Én ugyanúgy tisztelem a kollégáimat,ha esetleg nem jó választ adnak.Persze nekem is csalódás magammal szemben,ha szembesítenek azzal,hogy ezt most nem jól gondoltam, de így haladunk , így fejlődünk.

Szóval, kedves Duoász te is csak írj továbbra is... vagy majd összejövünk fórumosok mondjuk egy klassz helyen és személyesen is elbeszélgetünk 1-2 adó témáról, ja vagy akkor már nem is kéne olgozni, nem? 

barkaszg
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

EURó-ban történő számlázás

HozzászólásSzerző: madora100 » szer. okt. 25, 2006 6:02 pm

Duoasz!

Idézem a szavaidat. "a kiegyenlítés napján érvényes árfolyam a mérvadó, ". Erre értettem az általános megfogalmazást. Nem konkretizáltad, hogy a devizaszámlát vezető pénzintézet napi vételi árfolyamát, az MNB pénzügyi teljesítéskori árfolyamát vagy mit értettél ez alatt. Pedig ez sem mindegy. Nem akartalak megbántani, ha figyelmesen elolvasod a 6o.sorszámú hozzászólást, akkor abból bántó dolgot nem olvashattál ki.Sőt, azt írtam, ha a konkrét választ megkapom, közzé fogom tenni. Ezen a fórumon nem állásfoglalásokat adunk, hanem szakmai problémákat tárgyalunk ki, megpróbálunk egymásnak segíteni. Ha bántva érzed magad, akkor elnézést. A szándékom az volt, hogy az olvasók figyelmét hívjam fel arra, hogy nem az elfogadott válasz írott betűje igaz mindenre. Én ezt a lavinát azzal indítottam el, hogy a többiek jóváhagyó és megerősítő hozzászólása után nem ültem a babéraimon, hanem kértem a többieket a továbbgondolkodására, mivel a hóváhagyás ellenére is voltak kételyeim. Nem volt helyes az értelmezésem az MNB középárfolyammal, a nettó érték árkülönbözeti elszámolásával kapcsolatosan, ezeket felvállaltam, pedig akár hallgathattam volna. De itt nem a hallgatás, hanem az együttgondolkodás a lényeg és előrevívő út.

madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

EURó-ban történő számlázás

HozzászólásSzerző: duoasz » szer. okt. 25, 2006 6:10 pm

Szia barkaszg:)

ksözi,hogy nem haragszol rám....Természetesen osztom a véleményed,hogy csak úgy tudunk tovább fejlődni, ha a próblémákat közösen átbeszéjük. Én soha nem csináltam abból gondot, hogy elismerjem, ha valamit rosszul értelmeztem és azért mindig is elnézését kérek. sajnos olyan sokrétű mára a törvény, hogy sokszor nehezen lehet benne eligazodni és sok benne a buktató. Fentebb elismertem,hogy rosszul tudtam az áfa árfolyam dolgot, de úgy érzem, hogy a többi válaszom az nem volt "olyan" rossz, hacsak az utolsó előtti mondatom nem volt egyértelmű" majd amikor befolyik, az aznapi átf.-on átszámítom ". Bár ez nekem érthető volt, de lehet, hogy másnak nem, hogy milyen árf.-ról beszélek,mert fentebb hivatkoztam az MNB-re. Sajnálom mégegyszer és nehogy azt gondolja valaki, hogy most durci vagyok, isten ments.

 

 

duoasz
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Előző

Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 49 vendég