Adófórum

Adózási és számviteli információk

Külföldi munkavállalás

SzJA

Külföldi munkavállalás

HozzászólásSzerző: nathaly » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozók!

Abban kérném segítségeteket, hogy ha valaki magyar állampolgár de Ausztriában dolgozik, bejelentett 4 órás munkája van kint, akkor kell-e a Magyar Állam felé valamilyen adatszolgáltatási, bevallási, adófizetési kötelezettséget teljesítenie?

Üdvözlettel:

nathaly

nathaly

Külföldi munkavállalás

HozzászólásSzerző: biro78 » szer. okt. 25, 2006 7:23 am

Szia Nathaly,

szja szempontból: ha egy évben több mint 183 napot kint tölt ÉS a kinti cég fizeti a bérét ÉS nem hárítja át azt vmely magyar telephelyére, akkor Ausztriában adózik az osztrák szabályok szerint.

TB szempontból: alapvetően ott biztosított valaki, ahol a munkavégzés történik. Persze kivétel szabály itt is van: ha a magyar cég kiküldi (tehát kiküldetésben dolgozik Ausztriában), akkor 12 hónapig (ami további 12 hónappal meghosszabbítható) Magyarországon marad biztosított, az itthoni járulékokat fiezeti az itthoni szabályok szerint.

Nem írtad le túl részletesen (vagy csak én bonyolítottam túl :-)) de ebben az esetben szerintem Ausztriában adózik és ott is biztosított. Mivel Magyarországon nincs jövedelme és nem is biztosított, itthon nincs bejelentési kötelezettség. Viszont Ausztriában biztosan van bevallási, adatszolgáltatási és fizetési kötelezettsége.

Ági

biro78

Külföldi munkavállalás

HozzászólásSzerző: opika » szer. okt. 25, 2006 6:33 pm

Egyetértek Ágival. Ha azonban határmenti munkavállaló és ingázik, arra úgy emlékszem spciális szabályt tartalmaz a koordinációs rendelet (amelyik a biztosításról rendelkezik) azonban nem tudom elérni. A www.oep.hu (Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján) valószínűleg van erre vonatkozó információ, de nem tudom letölteni.
opika

Vissza: SzJA