Adófórum

Adózási és számviteli információk

személyszállítás az EU-ban

Nemzetközi adózás

személyszállítás az EU-ban

HozzászólásSzerző: bebebe » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Üdvözlet Mindenkinek!

 A kérdéseim a témával kapcsolatban az alábbiak:

1.  A nemzetközi személyszállítás belföldi útszakaszát, ami mentes az adó alól, és a külföldi útszakaszát, ami az Áfa tv. területi hatályán kívüli, melyik Áfa soron kell szerepeltetni? (Tippem: belföldi 01. sor, külföldi 91., 92. sor)

2.  Ismer-e valaki olyan szervezetet, céget, ..., amely segíteni tud abban, hogy az adott külföldi adóhatóságokhoz az adózó be tudjon jelentkezni, és a bevallásokat be tudja adni a külföldi útszakaszok tekintetében, természetesen ott, ahol adóztatják azt.

3.  Megbüntetheti-e a magyar Adóhatóság a magyar adózót, ha a személyszállítás külföldi útszakaszainak bevallása érdekében a magyar adózó nem jelentkezett be a külföldi adóhatóságokhoz, és nem fizeti meg oda az adót, vagy arra csak a külföldi adóhatóság a jogosult, ha valamilyen úton-módon rájön. Ha rájön...

Előre is köszi a válaszokat!

bebebe

bebebe
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

személyszállítás az EU-ban

HozzászólásSzerző: metaker » csüt. júl. 19, 2007 12:26 pm

Szia bebebe !

Én is szétbontatom a számlában a belföldi és külföldi útszakaszt és az általad megjelölt ÁFA bevallási sorokba írom be.

Nem régiben felhívtam a VOLÁN-t, Ők hogy csinálják, közölték velem, hogy nem bontják szét a belföldi és külföldi útszakaszt.

Az APEH ügyfélszolgálatnak már én is feltettem a kérdést a külföldi adóhatosághoz történő bejelentkezéssel kapcsolatosan, de leráztak azzal, hogy mivel ÁFA hatályán kívüli nem tartozik rájuk.

Segíteni nem tudtam, de ezekben a kérdésekben nehéz előre jutni talán állásfoglalást kellene kérni, vagy ha valakinek van legyenszíves megosztani velünk.

Azonban szeretnék egy megerősítést kérni Tőled, a nemzetközi személyszállítással kapcsolatos belföldön vásárolt anyag, szolgáltatás ÁFÁ-ja 100 %-ban levonható, függetlenül attól, hogy EU-s, vagy nem EUs tagállamba történik a személyszállítás, mivel ez a szolgáltatás adólevonási joggal járó adómentes értékesítésnek minősül.

Jól tudom ???

KáKá

 

metaker
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

személyszállítás az EU-ban

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. júl. 19, 2007 1:02 pm

 Szia! Az apeh honlapján találtam az alábbi cikket, igaz ugyan, hogy itt repülőútról van szó, de a megbontás kül-belföldi szakaszra problematikája is megjelenik benne.

 Nemzetközi személyszállítás áfarendszerbeli megítélése

[Áfatörvény 12. §-a]
2007.07.02.

Az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény (Áfa-törvény) 12. § a) pontja szerinti személyszállítási szolgáltatás (nemzetközi személyszállítás) az Áfa-törvény 29. §-ának c) pontja alapján adómentesen nyújtható. Hivatkozott törvényi hely szerint a személyszállítási szolgáltatás akkor minősül a nemzetközi közlekedéshez és a termékek nemzetközi forgalmához közvetlenül kapcsolódó szolgáltatásnyújtásnak és így adómentesnek, ha az indulás vagy a célállomás helye másik európai uniós tagállam vagy harmadik ország területére esik.

Kérdéses, hogy miként kell megítélni azt az esetet, amikor egy adóalany egy vidéki repülőtérről külföldre irányuló légi személyszállítást kíván lebonyolítani budapesti tranzittal. A megfogalmazott kérdés eldöntéséhez az mérlegelendő, hogy a vidéki repülőtérről külföldi célállomásra irányuló repülőutat „megszakít-e” a Budapesten történő átszállás, ezért két különálló (egy belföldi és egy nemzetközi) repülőútként kezelendő-e.

Ha a repülőút célállomása külföldi, akkor az a körülmény, hogy a légi személyszállítást átszállással teljesíti a szolgáltatást nyújtó adóalany, önmagában még nem változtat a repülőút megítélésén. Nemzetközi személyszállításként kezelendő tehát a repülőút, ha az utasok a vidéki repülőtéren kilépnek a Magyar Köztársaság területéről (azaz a repülőtér jogosult az utasok „kiléptetésére”), a budapesti átszálláskor nem hagyják el a repülőtér tranzitterületét.

Amennyiben azonban a Határőrség Országos Parancsnoksága által kialakított ellenőrzési technika nem teszi lehetővé azt, hogy az utasokat a vidéki repülőtéren nemzetközi területre kiléptessék, mert erre csak a budapesti átszállás során van lehetőség, akkor az ügylet áfa-rendszerbeli megítélése az előbb említettektől eltér.

(APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály 8990177791, Pénzügyminisztérium Forgalmi adók, Vám és Jövedéki Főosztály 9368/1/2007.)

Miután mindenféle összesítő bevallásokat kell beadni közösségi adószámmal, ezért tartok tőle, hogy mostmár gyorsabban rájön a külföldi adóhivatal is a dolgokra.

Üdv: Böbe

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

személyszállítás az EU-ban

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. júl. 19, 2007 1:08 pm

A nemzetközi személyszállítás adólevonási joggal járó adómentes értékesítésnek minősül, így az áfa levonható. Üdv: Böbe

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

személyszállítás az EU-ban

HozzászólásSzerző: alfasped » csüt. júl. 19, 2007 1:13 pm

Kedves bebebe!

A fentiek miatt az APEH-ot mi is megkérdeztük azt mondták hogy nem kell megbontani a számlát belföldi és külföldi útszakaszra.Az ÁFA-bevallásba csak  a 3.lap 91.,92. sorába kell beírni.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületéneke(MKFE) tagja vagyunk és ők már 2 éve jelezték a tagoknak, hogy 2005. január 01.-től a német hatóság minden, a területére vagy a területén keresztül haladó autóbusz számára előírja a német adózási ÁFA szám bemutatását(másolatot nem csak eredetit fogadnak el!)

AZ MKFE megküldte számunkra hogy az alábbi helyen kell adószámot kérni:

Nurberg Központi Pénzügyi Igazgatóság

Voigtlander Strasse 7-9

90489 NÜRBERG

Tel:00-49-911-5393-1094

Fax:00-49-911-5393-2000

A bejelnetkezéshez az MKFE küldött ürlapot+a német kiadásokból az ÁFA visszaigényléséhez szintén küldtek ürlapot, melyet a benzinkút kezelőjével kell aláíratni és lebélyegeztetni.

Ehhez csatolni kell az eredeti számlát és igy kell megküldeni a német APEH-nak.

Ajánljuk egy MKFE tag útján megszerezni ezeket a dokomentumokat vagy megkeresni az MKFE-nél(tel:(1)252-0688) a Mihalikné Horváth Máriát.

 

Üdv:alfasped 

alfasped
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

személyszállítás az EU-ban

HozzászólásSzerző: bebebe » csüt. júl. 26, 2007 10:56 am

Üdv.
bebebe
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

személyszállítás az EU-ban

HozzászólásSzerző: bebebe » csüt. júl. 26, 2007 1:14 pm

Üdvözlet Mindenkinek, bebebe vagyok!

Köszönöm a hozzászólásokat! Már megint egy olyan témába tenyereltem bele, amire csak igen nagy erőfeszítések árán lehet választ találni.

KÁKÁ-nak üzenem: Én a saját fejem után mentem, amikor az említett sorokban szerepeltettem az adatokat. Szerintem a 01. sorban szerepeltetni kell a belföldi szakaszt, mert az a magyar áfa tv. hatálya alá tartozik, csak éppen mentes az áfa alól. A külföldi szakasz nem tartozik a magyar áfa tv. hatálya alá, így csak tájékoztató adatként tettem be a 91. sorba, és a 92-be. Én az APEH-ot hívtam fel a külföldi-belföldi útszakasz számlán történő megbontásának dilemmájával. Ott azt a frappáns választ kaptam, hogy a számlán valómegbontást egyetlen jogszabály sem írja elő, azonban ha az útszakaszokat az áfa bevallás különböző soraiban kell szerepeltetni, azt meg kell tenni. Az, hogy azt mi alapján tesszük, őket már nem érdekli, vegyük elő a fuvarleveleket, és hajrá… Köszi… Az APEH-tól levélben próbáltam tájékoztatást kérni a külföldi útszakaszok miatt, hogy akkor hová is kell bejelentkezni (melyik ország adóztatja a területén átmenő személyszállítást),illetve ezt hol és hogyan kell intézni. Erre a Tiédhez hasonló „nem tartozik rájuk” választ kaptam. Ha azonban nem tartozik rájuk, akkor gondolom, hogy meg sem büntethetnek miatta, ha a külföldi államban nem vagyunk bejelentkezve… Igen, adólevonással járó adómentes értékesítésről van szó, így az áfa a beszerzésekből levonható.

Böbének üzenem: Én is olvastam már az általad elküldött anyagot, de sajnos választ a kérdéseimre nem találtam benne. Az összesítő nyilatkozatokban csak termékforgalom szerepel, szolgáltatás nem.

alfaspednek üzenem: Az APEH-ban – tapasztalatom szerint – olyan választ kapunk, amilyet az éppen a telefon végére akadt ügyintéző gondol. A velem összeakadt hölgy szerint a 01. sorban kell szerepeltetni a belföldi és a külföldi szakaszt is, a 91. sorban kell szintén a belföldi és a külföldi szakaszt is, és a 92. sorban csak a külföldi szakaszt. Ez nekem nem túl szimpatikus válasz, már csak azért sem, mert a 01. sornál írja az áfa bevallás útmutatója, hogy a nem belföldi teljesítési helyű szolgáltatást nem a 01. hanem a 91. sorban kell szerepeltetni. Valahogy olyan érzésem van az egésszel kapcsolatban, hogy tegyen mindenki úgy, ahogyan azt jónak látja, aztán meg ha egyszer csak akad egy nagyon okos hivatalnok, és esetleg megjelenik egy útmutatás arról, hogy akkor pontosan melyik sorba mit is kell beírni, minden érintettnek főhet a feje, hogy akkor most eddig mit is értelmezett félre, hogy nem így csinálta.

Mi a NIT-en keresztül jelentkeztünk be Németországba adóalanynak, és már 2 éve adóbevallást is adunk nekik. Az ügyfelünktől is szokták kérni a német adóhatóság által kiadott igazolást az adószámról, így azt magánál is hordja. Nem is a németekkel van nekem gondom, hanem a többiekkel… Az „Adó Újság” 2005.évi 12. számának 16. oldala szerint még van egy pár ország, aki adóztatja a területén átmenő személyszállítást. (Szlovénia 8,5%, Szlovákia 19%, Belgium 6%, Németország 16% illetve 7%, Görögország 9%, Spanyolország 7%, Franciaország 5,5%, Hollandia 6%, Ausztria 10%, de ezek az adatok azóta változhattak.) Az APEH nem tud benne segíteni, a külföldre történő bejelentkezést pedig én hogyan intézzem el Magyarországról, vagy akár az ügyfél. Igazából érdekében sem áll, hiszen fizet a fene, ha nem kötelezik rá. A német adóztatásról is onnan szerzett tudomást pl. a NIT, hogy egy-két turista buszos tagjukat kitiltottak Németországból, mert nem tudta felmutatni a német adószámát (nyilván, mivel be sem jelentkezett). Ott már olyan fejlett műholdas rendszerekkel figyelik az autópályán közlekedő járműveket, hogy simán kiszúrják az engedély nélkül közlekedőket. Ebből tanulva pedig az összes érintett tagot értesítették, hogy jelentkezzenek be, mert megüthetik a bokájukat. Mivel más országgal kapcsolatban nem volt ilyen incidens, nem is tudnak róla, hogy máshová be kellene jelentkezni. Szóval várjunk addig, amíg egyszer csak a többi érintett országban is észbe kapnak és elkezdenek büntetni, és ne akarjunk mi minden áron mindent jól csinálni? Jó lenne, ha valaki felvállalná ezt a területet, és a segítségükkel el lehetne az ilyen jellegű ügyeket is intézni a külföldi adóhatóságokkal. Vagy legalább is első körben fordulni lehetne valahová, ahol rábólintanának, hogy Mi ezt jól gondoljuk, vagy nem, és így kell(ene) csinálni, vagy nem.

Üdv.:

bebebe

bebebe
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

személyszállítás az EU-ban

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. júl. 26, 2007 1:26 pm

Szia Bebebe!

Nem egyszerű terület ez, annyi bizonyos. Valóban nagy segítség lenne, egy cég vagy szervezet, aki ebben segítene, illetve intézné ezeket a dolgokat. Miért nem állsz rá te? Ahogy látom, már így is eléggé beleástad magad a témába, és lehet, hogy igen jól jövedelmezne, mivel nagy szükség van rá. Az összesítővel kapcsolatos megjegyzésed jogos, viszont hasznos,mert  így nem olyan könnyen ugrik ki a probléma.

Üdv: Böbe 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

személyszállítás az EU-ban

HozzászólásSzerző: Cityt » pén. júl. 27, 2007 9:53 am

Sziasztok,

Nekem volt ügyfelem, akit pl. a német hatóság kapott el útközben és bescannelték a fuvarlevelet. Ezután levélben szólította fel a német adóhivatal, hogy vallja be az ÁFÁ-t és fizesse is meg. Találtunk egy nagyon rendes német adótanácsadót, aki egész elfogadható áron megcsinálta neki a bevallást. De nem volt adószáma és tudtommal még ma sincs.

Az összesítő nyilatkozat termékre vonatkozik, szolgáltatásra nem.

Ami német (vagy más országbeli) ÁFA köteles az tájékoztató adat lesz a magyar ÁFA bevallásban, mivel területi hatályon kívüli.

Cityt

Cityt
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

személyszállítás az EU-ban

HozzászólásSzerző: bebebe » pén. júl. 27, 2007 10:18 am

Sziasztok,

Én megcsinálom a német áfa bevallást. Kiküldi a német adóhatóság az ügyfél címére. Egyébként nem egy nagyon bonyolult valami, kb. 1/10 része a magyarénak. Lefordíttattam magyarra, ami kb. 5.000.-Ft-ba került, és ennyi. Az meg benne van a szintén lefordíttatott útmutatójában, hogy hová kell postázni, és hová kell befizetni a pénzt. Engem inkább az "Adó Újságban" említett többi ország érdekelne, amelyeknél szintén a német példára kellene, hogy működjön a dolog. De nem működik, mert nincs aki segítsen benne, hiszen vagy nem is tud róla semmit, vagy "nem illetékes" a segítségnyújtásban.

Üdv.:

bebebe

bebebe
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Következő

Vissza: Nemzetközi adózás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég