Adófórum

Adózási és számviteli információk

Ki kérheti a munkavállalási engedélyt?

Nemzetközi adózás

Ki kérheti a munkavállalási engedélyt?

HozzászólásSzerző: revfalvi » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! (az egyszerűség kedvéért tegeződök - nem mintha a magázás nem menne...)

 A kérdésem:

Van egy magyar megbízó cég, aki egy osztrák céget bíz meg útépítéssel Magyarországon. Ez az osztrák cég rendelkezik osztrák közösségi adószámmal, és magyar adó(ÁFA)-számmal. Telephelye, fióktelepe Magyarországon nincs, és mivel a munkavégzés helye nem állandó, ezért nem is lesz. Saját embereivel akar dolgoztatni, akik részére a munkavállalás engedélyhez között, ráadásul az általános szabályok szerint (93/2004 Korm.rend 2.§(2) a. pont || 1.sz. melléklet).

A 8/1999 SzCsM rendelet szerint kell a cégnek kérnie csoportos keretengedélyt, és ezen alapuló egyéni engedélyt (megelőzően munkaerőigény, stb... de nem ez a fontos).ű

A kérdésem:

MUNKAERŐIGÉNYT JELENTHET-E BE MAGYAR ÁFA-SZÁMMAL RENDELKEZŐ OSZTRÁK SZÉKHELYŰ CÉG A MUNKAÜGYI KÖZPONTNÁL (fióktelep, illetve telephely nélkül)? Vagy a keretengedélyt és az egyéni munkavállalási engedélyeket a megbízó magyar cégnek kell intéznie?

Tisztázom a kérdést: azt tudom, hogy a megbízó jelenthet be, a kérdésem az, hogy maga az osztrák cég (csak az ÁFA alá jelentkezett be) intézheti-e a saját emberei bejelentését vagy sem?

Ha valaki meg tudja válaszolni, akkor légyszíves a jogszabályhelyet is írd oda, ami erre vonatkozik.

Köszönöm, illetve kíváncsi vagyok, hogy ehhez ért-e valaki, mert én egyenlőre elvesztem az útvesztőben...

Révfalvi Gergely 

 

revfalvi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Ki kérheti a munkavállalási engedélyt?

HozzászólásSzerző: stamasi » kedd júl. 24, 2007 11:00 am

Szia Gergely!

Véleményem szerint a kérelmet a megbízó cégnek kell beadnia, mégpedig a külföldi céggel kötött szerződés alapján. Elvégre a magyar megbízó cég külföldi munkaerőt kíván igénybevenni egy bizonyos tevékenységhez. Építőiparihoz, ami valóban engedélyköteles az osztrák munkavállalók esetében. A külföldi cég a "munkaerejét" adja. (Ilyen engedélyeknél azt is szokták vizsgálni elvileg, - a magyar munkavállalók védelmében - hogy valóban indokolt -e külföldi munkavállaló bevonása.) Az engedélyhez a két cég között létrejött szerződést kell csatolni.

303-0722/engedélyezési osztály, itt bővebb felvilágosítást kaphatsz.

Üdv. stamasi

stamasi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Ki kérheti a munkavállalási engedélyt?

HozzászólásSzerző: revfalvi » kedd júl. 24, 2007 12:25 pm

Köszönöm a választ és logikus is, még egy kételyem van:

A munkagépek az osztrák cég tulajdna, tehát nem pusztán munkaerőkölcsönzésről lenne szó, hanem teljes kivonulásról, gépparkkal, munkásokkal, még a kapát is ők hoznák...

Szerinted ettől függetlenül a magyar megbízó tudja csak beadni eredményesen a kérelmet?  Ehhez nézd meg kérlek a 8/1999 SZCSM rendelet -a külföldiek magyarországi foglalkoztatásának engedélyezéséről - értelmező rendelkezéseiben ezeket a pontokat: 17.§ b) és c) pontjait (nekem itt vannak értelmezési problémáim, és már gondolkodok rajta egy ideje, te ezért talán tisztábban látod).

(utána jár a pont:-) 

 

üdv:

Révfalvi Gergely

* Qui non proficit, deficit...* 

revfalvi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Ki kérheti a munkavállalási engedélyt?

HozzászólásSzerző: stamasi » kedd júl. 24, 2007 12:49 pm

Megnéztem a rendeletet. Szerintem a 17. par. b, pont meghatározza, hogy mi a foglalkoztatásra irányuló jogviszony. Az írja:

Ide kell érteni azt is, ha a külföldi foglalkoztatására:

bb, pont: a belföldi foglalkoztatóval kötött magánjogi szerződés teljesítése érdekében a külföldi munkáltatóval fennálló jogviszonya alapján kerül sor.

c, pont/cb pont alapján úgy gondolo foglalkoztatónak minősül (a megbízó).

Egyébként sikerült a megadott telefonszámon beszélnem egy illetővel, aki azt mondta, hogy a magyar megbízónak kell beadni a kérelmet, de be kell menni és személyesen mindenben segítenek. Egyébként VIII. ker. Kisfaludy u. 11-13. sz. alatt vannak. (Bocs, igaz azt nem tudom, hogy budapesti cégről van -e szó.)

Üdv. stamasi

stamasi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am


Vissza: Nemzetközi adózás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég