Adófórum

Adózási és számviteli információk

Havi v. éves bevallás 2007-ben?

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: tepko1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kiegészítő tevékenységű eva-s bt. vagyok, bevételi nyilvántartást vezetek. Rokkantsági nyugdíjas a beltag. Alkalmazott nincs. Ügyfélkapus regisztrációja  van már a bt-nek.

Kérdésem: 1. 2007-ben  havi vagy éves bevallást kell küldenem? Ez mitől függ? Bevételtől függ-e?

2. Másik kérdésem: Kiállíthatok-e olyan tevékenységről számlát ami nincs a társasági szerződésben még jelenleg?

Módosíttatnom kell mindenképp a társasági szerződést ezért?

(ügyvéd kell vagy a cégbíróságon elég ha én  bejelentem ezt?)

Köszönöm!

tepko1

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » vas. szept. 10, 2006 1:30 pm

A tevékenység megkezdése után 15 nappal be kell jelenteni az új tevékenységet az adóhatóságnak! Art. 23.§. (2). A társasági szerződésben elég feltüntetni a fő tevékenységet! Gt. tv. 12.§. (1) c) Így nem kell módosítani a társasági szerződést! A cégbíróságon ezt nem kell bejelenteni!

Tehát a válasz, hogy ki lehet állítani a számlát!

Üdv.: Gyergyói István

gyergyoiistvan

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » vas. szept. 10, 2006 1:59 pm

Megnéztem az EHO-t! A törvényt én másképp értelmeztem, mint Opika és vannak olyan bérszámfejtő programok is, amelyek nem számfejtenek EHO-t a nyugdíjas társas vállalkozók után. Így utánna néztem a jogtárban és találtam néhány alkotmánybírósági határozatot ez ügyben. Ezek alapján egyértelmű, hogy a nyugdíjas társas vállalkozók után, ha személyesen is közreműködnek a vállalkozásban fizetni kell az EHO-t. Akkor is, ha ezért nem vesznek ki jövedelmet!

Az EHO-t havi rendszerességgel fizetni kell. EHO tv. 11.§. (1) A törvény a társas vállalkozást kifizetőnek minősíti, akkor is ha nem juttat jövedelmet a vállalkozónak. A kifizetőknek pedig 2007 január 1-től havi rendszerességgel kell elektronikusan bevallást küldeniük. Art. 31.§. (2). Az így küldendő bevallásoknak tartalmaznia kell az EHO-t is. Art. 31.§. (2) 16.

Van még kérdésed?

Üdv.: Gyergyói István

gyergyoiistvan

HozzászólásSzerző: tepko1 » vas. szept. 10, 2006 2:49 pm

Köszönöm a válaszod az új tevékenységgel kapcsolatosan is, és azt is nagyon köszönöm, hogy utána néztél és részletes választ írtál mind az eho megfizetésével mind az elektronikus bevallással kapcsolatban.

üdv. tepko1

tepko1

HozzászólásSzerző: madora100 » vas. szept. 10, 2006 5:41 pm

István!

Egy esetben mégsem kell a kérdezőnek EHO- t fizetnie.  

Ha a BT rokkant nyugdíjas beltagja valahol munkaviszonyban dolgozik.(A rokkant nyugdíjas dolgozhat, ha:rokkantsági nyugdíjasként nem  rendszeresen dolgozik és keresete négy hónap óta lényegesen kevesebb annál a keresetnél, amelyet a megrokkanás elõtti munkakörében rokkantság nélkül elérhetne.) 

Ezesetben a jogszabályban előírt kötelező sorrendiséget figyelembe véve, az EHO-t a munkaidőben foglalkoztatott munkáltató fizeti, a BT pedig mentesül e fizetési kötelezettség alól.

A kérdező BT beltagja feltehetően nem ebben a szituációban van, így a Te útmutatásodat kell követnie. Azonban ha mégis.......akkor EHOT-t a BT-nek nem kell fizetnie.  

madora100

Vissza: Adatszolgáltatás