Adófórum

Adózási és számviteli információk

Ételfogyasztás elszámolása

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: markne » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Üdvözlet Mindekinek!

Kérlek, segítsetek, ha tudtok! Sokat keresgéltem, de nem jutottam semmire abban az ügyben, hogy egyéni vállalkozó saját ételfogyasztását egyáltalán valamilyen okból kifolyólag,( pl. egy szakmai konferencián, továbbképzés alkalmából) a részére számlázott ételfogyasztást elszámolhatja-e költségként.

Köszönöm!         Rózsa

markne

HozzászólásSzerző: kohnmari » vas. júl. 22, 2007 7:05 am

Szia Rózsa!

Az SZJA törvény 11. melléklete rendelkezik a vállalkozói költségek elszámolásáról, melynek 27. pontjában az áll, hogy az ev. a képzés érdekében fizetett igazolt kiadást - amely a vállalkozási tevékenység folytatásához szükséges - elszámolhatja, én ezt úgy értelmezem, hogy csak a képzés költségét. Én abból szoktam kiindulni, hogy az ev. akkor is eszik, ha nem vállalkozó, tehát ez nem kifejezetten a vállalkozás érdekében felmerült költség, nem számolom el. Persze mindenki saját maga dönti el, hogy mit vállal be egy esetleges ellenőrzésnél. Üdv.Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: stamasi » vas. júl. 22, 2007 7:10 am

Szia Rózsa!

A helyedben én nem számolnám el.

Üdv. stamasi

stamasi

HozzászólásSzerző: stamasi » vas. júl. 22, 2007 7:10 am

Szia Rózsa!

A helyedben én nem számolnám el.

Üdv. stamasi

stamasi

HozzászólásSzerző: M.Éva » vas. júl. 22, 2007 8:56 am

Sziasztok! Az árbevétel alapján elszámolható repi- be szerintem belefér, vagy a vállalkozóknak nincsen ilyen kedvezmény?Suta ötlet v. felvetésnek szánom ebben a dög melegben!

Üdv:Éva

M.Éva

HozzászólásSzerző: erdoapolas » vas. júl. 22, 2007 10:10 am

Sziasztok!  Évát erősítem, ha nincs még repi elszámolva, vagy belefér, miért ne .

erdoapolas

HozzászólásSzerző: kohnmari » vas. júl. 22, 2007 11:59 am

Sziasztok!

Gondolom, nem olyan jelentős tételről van itt szó (néhány ezer Ft), de azért én meggondolnám ezt a repit.

A számviteli levelek 1514. számú kérdésre adott válaszát idézem:

"Kérdés: A reprezentációs költségek elszámolásához a számlán kívűl még milyen dokumentum szükséges?

Válasz: A válaszhoz a reprezentáció SZJA tv szerinti fogalmából kell kiindulni.

Reprezentáció: a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti rendezvény, esemény kereté ben, továbbá az állami, egyházi ünnepek alkalmával nyújtott vendéglátás (étel, ital) és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatás (utazás, szállás, stb.).

A reprezentáció fogalmából következik:

- először azt kell dokumentálni, hogy az adott vállalkozás tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai stb. rendezvényről van szó, azt mikor tartják (tartották), kiknek a részvételével, mi a témája, tárgya, milyen jellegű az stb., természetesen hasonlóan dokumentálni az állami, egyházi ünnepek rendezvényeit is:

- a bizonylatokkal, számlákkal alátámasztani a rendezvények vendéglátásának és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásoknak a költségeit (a számlák szerinti beszerzések szorosan kapcsolódnak a rendezvényhez, a számlákból a fogyasztás és összetétele megállapítható).

Természetesen a reprezentáció költségeit nemcsak az adómentes reprezentáció értékéig kell dokumentálni, hanem az azt meghaladó résznél is."

Továbbra is az a véleményem, hogy amennyiben saját magam ételfogyasztásáról van szó, az nem fér bele ebbe.

Üdv. Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: kohnmari » vas. júl. 22, 2007 11:59 am

Sziasztok!

Gondolom, nem olyan jelentős tételről van itt szó (néhány ezer Ft), de azért én meggondolnám ezt a repit.

A számviteli levelek 1514. számú kérdésre adott válaszát idézem:

"Kérdés: A reprezentációs költségek elszámolásához a számlán kívűl még milyen dokumentum szükséges?

Válasz: A válaszhoz a reprezentáció SZJA tv szerinti fogalmából kell kiindulni.

Reprezentáció: a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti rendezvény, esemény kereté ben, továbbá az állami, egyházi ünnepek alkalmával nyújtott vendéglátás (étel, ital) és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatás (utazás, szállás, stb.).

A reprezentáció fogalmából következik:

- először azt kell dokumentálni, hogy az adott vállalkozás tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai stb. rendezvényről van szó, azt mikor tartják (tartották), kiknek a részvételével, mi a témája, tárgya, milyen jellegű az stb., természetesen hasonlóan dokumentálni az állami, egyházi ünnepek rendezvényeit is:

- a bizonylatokkal, számlákkal alátámasztani a rendezvények vendéglátásának és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásoknak a költségeit (a számlák szerinti beszerzések szorosan kapcsolódnak a rendezvényhez, a számlákból a fogyasztás és összetétele megállapítható).

Természetesen a reprezentáció költségeit nemcsak az adómentes reprezentáció értékéig kell dokumentálni, hanem az azt meghaladó résznél is."

Továbbra is az a véleményem, hogy amennyiben saját magam ételfogyasztásáról van szó, az nem fér bele ebbe.

Üdv. Mari

Nem tudom, miért ment el kétszer.

kohnmari

HozzászólásSzerző: stencil » vas. júl. 22, 2007 12:15 pm

Bocs, hogy közbeszólok... Amennyiben kft ügyvezetőjével fordul ez elő, akkor el lehet számolni? Hová?

stencil

HozzászólásSzerző: markne » vas. júl. 22, 2007 12:29 pm

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat, én is gondoltam a reprezentációs keret felhasználására, de nem is férne bele, ugyanis nem egy alkalomról van szó, és elég tisztességes összegről esetenként. Én is úgy gondolom, hogy necces lenne ezt elszámolni, és egyébként is gyáva nyúl vagyok, mindíg szinte betegesen féltem az ellenőrzésektől. Azt hiszem, hogy maradok a jól bevált óvatosságnál.

A gondolat viszont foglalkoztatott, hogy ha esetleg van más jogszabály, állásfoglalás amit nem ismerek, akkor ok nélkül nem számolom el költségként a tételeket.

További jó munkát, fórumozást!

Rózsa 

markne

Vissza: Egyéni vállalkozók