Adófórum

Adózási és számviteli információk

Munkavédelmi oktatás

Egyéni vállalkozók

Munkavédelmi oktatás

HozzászólásSzerző: Pikikee » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Segítsetek nekem legyetek szívesek ezt "tisztába" tenni !  

Ezt olvastam egy honlapon:

A munkáltatónak oktatás keretében gondoskodnia kell arról, hogy a munkavállaló munkába állásakor elsajátítsa és a foglalkoztatás teljes időtartama alatt birtokolja az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés elméleti és gyakorlati ismereteit, megismerje a szükséges szabályokat, utasításokat és információkat.

A kérdésem a következő:

Egyéni vállalkozó  ( ács-állványozó) AM-könyveseket foglalkoztat. 

A munkavédelmi oktatást saját maga is le oktathatja?  

Kell erről valami nyilvántartást  is vezetni ?

üdv: Pikikee 

Pikikee

Munkavédelmi oktatás

HozzászólásSzerző: stamasi » szomb. júl. 21, 2007 8:26 pm

Szia Pikikee!

A munkavédelmi oktatást rendes munkaidőben kell megtartani, és szükség esetén időszakonként - a megváltozott vagy új kockázatokat, megelőzési intézkedésket is figyelembe véve -  meg kell ismételni.

Az oktatás elvégzését a tematika megjelölésével a résztvevők aláírásával ellátva, írásban kell rögzíteni.

Az oktatás lebonyolítása a szakmai alkalmassági feltételekkel rendelkező kijelölt munkavállaló, ennek hiányában külső szolgáltató közreműködésével is megvalósítható.

stamasi

Munkavédelmi oktatás

HozzászólásSzerző: stamasi » szomb. júl. 21, 2007 8:29 pm

1993. évi XCIII. tv.
stamasi

Munkavédelmi oktatás

HozzászólásSzerző: Pikikee » szomb. júl. 21, 2007 8:45 pm

Köszönöm a segítséget !

Üdv: Pikikee 

Pikikee

Munkavédelmi oktatás

HozzászólásSzerző: erdoapolas » vas. júl. 22, 2007 10:19 am

Még annyit hozzá tennék, az AM -nek a munka és balesetvédelmi oktatáson kívül kötelező a Tűzvédelmi oktatás is. Ezeket az oktatásokat a nyomtatványboltban kapható nyilvántartóban kell vezetni , szigorú számadás alá venni.

Szia: Marcsi

erdoapolas

Munkavédelmi oktatás

HozzászólásSzerző: Pikikee » hétf. júl. 23, 2007 12:19 pm

Szia Marcsi!

Mind ez vonatkozik az egyéni vállkozóra is ?  

Ez kész katasztrófa ! :-)  Ennyi adminisztrációhoz már külön irodát kell magukkal cipelni ! :-)
Mi az hogy erre szakképzet dolgozó teheti meg az oktatást ?  Nem elég hogy a szakmai képzettsége van kell, hogy legyen papírja arról is hogy munkavédelmet és tűzvédelmet oktathat?

Pikikee

Munkavédelmi oktatás

HozzászólásSzerző: erdoapolas » hétf. júl. 23, 2007 12:37 pm

Szia Pikikee!  Valóban egy utazótáska kell a vállalkozónak, egy esetleges ellenőrzéskor mindent fel tudjon mutatni, főleg nehéz annak akinek nincs telephelye, és a munkavégzés helye gyakran változik.

Nagyjából ismerem a férjed vállalkozását, van nekem is hasonló, csupán annyi külömbséggel hogy tiz-tizenöt alk.munkavállalóval. Megbíztam egy szakembert aki elkészítette a Kockázatviselési Tényezők nevezésü nyilvántartót, ami tartalmazza minden a vállalkozással kapcsolatos követelményeket. Ő tartja évenként a baleset, és tűzvédelmi oktatást. Volt már ellenőrzés és ez volt az első amit kértek. Azt hogy a vállalkozó is oktathat-e , szerintem igen, csak szigoruan legyen róla minden nyilvántartás.

Marcsi

erdoapolas

Munkavédelmi oktatás

HozzászólásSzerző: Pikikee » hétf. júl. 23, 2007 12:58 pm

Szia Marcsi!

Mi is az a kockázat viselési tényezők nyilvántartása?
Ez valami olyan lehet amiben minden benne van, hogy hogyan mit mikor kell vezetni?

Pl. az AM-könyvesek nyilvántartásáról, különböző oktatásokról, pénztárkönyvvezetéséről, útnyilvántatásról stb ?

Pikikee

Munkavédelmi oktatás

HozzászólásSzerző: erdoapolas » kedd júl. 24, 2007 2:23 am

Szia!   A kockázatviselési tényezők egy szakember által készített , tartalmazza mindazt ami kötelező a munkavállalóval és a vállalkozóval kapcsolatban. A főbb elemei, milyen veszélyek jellemzik az adott vállalkozást, itt részletes felsorolás részletezi hányas fokozatba tartozik a munka, mire kell vigyázni, különböző előírások, szabályok, alkalmasságok,  tehát ezt minden évben frissíti a szakember az ismételt előadás és oktatás alkalmával.

Ennek a követelménynek semmi köze a pénztárkönyvnek, útnyilvántartásnak. Ez kizárólag a baleset, munkavédelem, tűzvédelem, veszélyek , és sajnos ezt minden munkaügyis kéri. Igazából azt nem tudom hogy ezt a vállalkozó is elkészítheti-e, talán kutakodnod kellene utánna, mert ha te is elkészítheted miért fizetnél érte. Marcsi

erdoapolas

Munkavédelmi oktatás

HozzászólásSzerző: Pikikee » kedd júl. 24, 2007 12:19 pm

Köszi Marcsi az információt!

Már kaptam is segítséget e-maiben , a Kohmari küldött egy linket , hogy hol nézhetek ennek utána!  

Nagyon segítőkész csapat van itt a fórumon, mindenkinek KÖSZÖNÖM de külön köszönettel tartozom Kohmarinak, aki rengeteget segít nekem !  

További jó és sikeres munkát kívánok mindenkinek!

Pikikee

Vissza: Egyéni vállalkozók