Adófórum

Adózási és számviteli információk

vállakozói számla nyitása

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: garbo50 » csüt. júl. 19, 2007 12:48 pm

Szia!

az alábbi törvényhelyek szerintem azt támasztják alá, hogy nem kötelező a bankszámlanyitás az áfa fizetésre nem kötelezett alanynak, sőt ha támogatást kap azt is kérheti postai uton, ebből szerintem az következik, ha van bankszámlája sem kötelező a járulékokat erről teljesíteni, fizetheti postai úton. Amennyiben úgy dönt, hogy bankszámláról teljesít ezt is megteheti, de meg van a választási lehetősége.

A 232/2001.korm rendelet hatályát vesztette.

227/2006. (XI. 20.) Korm. rendelet
a pénzforgalmi szolgáltatásokról és az elektronikus fizetési eszközökről

Hatálybalépés
20. § (1) Ez a rendelet - a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel - 2007. március 1-jén lép hatályba.
(2) E rendelet 14. §-ának (6) bekezdése 2007. június 1-jén lép hatályba.
Átmeneti rendelkezések
21. § (1) Az e rendelet hatálybalépését megelőzően kezdeményezett fizetési műveletekre a fizetési művelet kezdeményezésekor hatályos előírásokat kell alkalmazni.
(2) A 8. § (7) bekezdésében meghatározott rendelkezést a rendelet hatálybalépését követően sorba állított fizetési megbízásokra, illetve az ezt követően kezdeményezett bankszámla megszüntetés esetén kell alkalmazni.

22. § E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a pénzforgalomról, a pénzforgalmi szolgáltatásokról és az elektronikus fizetési eszközökről szóló 232/2001. (XII. 10.) Korm. rendelet hatályát veszti.

Adózás rendje:
38. § (1) A fizetési kötelezettséget a pénzforgalmi bankszámlával rendelkező adózónak belföldi pénzforgalmi bankszámlájáról átutalással, pénzforgalmi bankszámlával nem rendelkező adózónak postai készpénz-átutalási megbízással vagy belföldi bankszámlájáról történő átutalással kell teljesítenie.
(2) A bankszámlanyitásra kötelezett adózónak legalább egy belföldi pénzforgalmi bankszámlával kell rendelkeznie. Az első pénzforgalmi bankszámlát a bankszámla nyitásra kötelezett adózó adószámának közlésétől számított 15 napon belül kell megnyitni. Az adózó bevallásában, valamint kiutalási kérelmében feltünteti azon pénzforgalmi bankszámlájának számát, melyre a költségvetési támogatás kiutalását kéri.
(3) A bankszámlanyitásra kötelezett adózót megillető költségvetési támogatást az adóhatóság kizárólag az adózó belföldi pénzforgalmi bankszámlájára történő átutalással teljesítheti. A bankszámlanyitásra nem kötelezett adózót megillető költségvetési támogatást az adóhatóság belföldi bankszámlára történő átutalással vagy posta útján fizeti ki az adózónak.

Üdv. 

garbo50

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. júl. 19, 2007 3:17 pm

Miután a Bank lejelenti az Apeh felé a bankszámlanyitást,, az apeh nem fog adni csekket az olyan vállalakozónak, akinek élő bankszámlája van.
madora100

HozzászólásSzerző: zspotorke » pén. júl. 20, 2007 7:19 pm

Szia!

Hasonlóan vélekedem, mint Madora. A nem ÁFA körös vállalkozónak nem kötelező bankszámlát nyitni, de ha már nyitott, akkor használnia kell. A bank jelenti az APEH felé, a számlával kapcsolatosan költségek jelentkeznek, azok a vállalkozás költségei között elszámolhatók és véleményem szerint egyszerűbb az élet - nem kell csekkért mászkálni az APEH-ba. Arról nem beszélve, hogy valószínűleg a támogatási szerződés is tartalmazza - különben nem nyittattak volna vele- a számlanyitási kötelezettséget.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » pén. júl. 20, 2007 7:58 pm

Sziasztok! Én tapasztalatból írtam, hogy adnak csekket, ha van  az ügyfélnek  nyitva  bankszámla. Föl sem merült bennem, hogy az őstermelő aki a támogatás miatt nyitott folyó szla.t  a járulékit utaljam, kaptak csekket. Ezért mertem javasolni a kérdezőnek. Mária 
valterjozsefne

HozzászólásSzerző: valkarne2007 » pén. júl. 20, 2007 8:15 pm

Köszönöm a gyors válaszokat. A járulékait akkor fizetheti csekken is, és ugye az átutalással kapott bevétel érkezhet a lakossági folyószámlára? A partnercég ingyen tud bankon belüli számlára utalni, így nyilván azt részesítené előnyben. A vállalkozó viszont más banknál nyitott váll. szlát, mert ott tudta a leggyorsabban elintézni. Ha váll. szlát vált, az mivel jár?
valkarne2007

HozzászólásSzerző: kohnmari » szomb. júl. 21, 2007 5:19 am

Szia Valkarne!

Én is azon a véleményen vagyok, ha már vállalkozói bankszámlát nyitott, akkor azt kell használnia. Az átutalással kapott bevétel ebben az esetben miért érkezne a lakossági folyószámlára? A járulékfizetést illetően én mindenképpen arról utalnám, szerintem külön költséget sem jelent, hiszen a havi kezelési költségben - amit úgy is meg kell fizetnie - néhány utalás díja is benne van.Vállalkozói számlát többet is lehet nyitni, a számla nyitást és a megszüntetést a bank jelenti az APEH felé.  Üdv. Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » szomb. júl. 21, 2007 8:34 am

Szia Valkerné ! Amint látod a válaszokból megoszlanak a vélemények és a többség úgy ítéli meg a helyzetet, hogy amennyiben van bank számla azon kell bonyolítani a forgalmat, én ezt el is fogadom, lehet, hogy csak itt vagyunk ilyen szerencsés helyzetben, hogy ezt így meg lehet csinálni. Nekem volt már egyéni vállalkozóm is akinek volt bank szla. ja és csekken utaltunk, nem volt belőle probléma. Sajnos úgy látszik a bankok sem egyformán számolnak fel költségeket, nálunk a kezelési ktg. fix erre jön a tételenkénti , valamint  milyen összegek  mozognak.  Bankonként is van elég nagy különbség, de a legolcsób egy db árutalási megbízás 100.- Ft. Ezt az összeget mindenképen megtudom takarítani a vállalkozónak. Azz javaslom kérdezzél rá , mielőőtt bármit is  lépnél nem szeretnélek kellemetlen helyzetbe hozni. Mária   

valterjozsefne

HozzászólásSzerző: erdoapolas » szomb. júl. 21, 2007 9:45 am

Egyetértek az elöttem szóló Mária gondolatával.  Valójában nekem is volt egy vállalkozóm nem ÁFÁS , volt váll. számlája, de csekkeztünk, és nála sem volt ebből probléma. De ahány vélemény már elhangzott, gondolom tanácstalan vagy még mindig, hívd fel a hivatalt remélhetőleg választ kapsz, és nem lesznek kétségeid.Marcsi

erdoapolas

Előző

Vissza: Egyéni vállalkozók