Adófórum

Adózási és számviteli információk

Euróban történő számlázás

Egyéni vállalkozók

EURó-ban történő számlázás

HozzászólásSzerző: madora100 » hétf. okt. 23, 2006 9:55 pm

Geriné!

A 4. sz. mell. 5. pontja nem vonatkoztatható a mi esetünkben. Viszont én találtam valamit, ha ez az EV-ra is érvényes, akkor megoldottuk a problémát. Szja tv. 1. sz. mell. 7.4 pontja szerint nem bevétel a deviza-valuta átváltásokkal kapcsolatos árfolyam nyereség, feltéve ha az átváltás nem üzletszerű tevékenység keretében zajlik. Az üzletszerűség a mi kérdésünkben nem merülhet fel, merrt én azt úgy értelmezem:ha pld.pénzváltó foglalkozik az ügylettel.

madora100

HozzászólásSzerző: Bartiiroda » kedd okt. 24, 2006 4:44 am

Na jo reggelt...

Hm tehát akkor már csak az a kérdés, hogy ez kimeriti vagy sem az üzletszerűséget.... Üzletszerűség ha jol emléxem az ha rendszeresen végzi az adott bevételszerző tevékenységet ( a telszámla továbbszámlázásánál a szerződésnél merült fel, hogy kimeriti e az üzleti jelleget)..... Na most végülis azt hiszem mivel ebből lehet minuszosan is kijönni ha rosszabb az árfolyam amikor a pénz befolyik igy itt erről nem kell beszélnünk.... az biztos hogy a pénzváltó esete a valós üzletszerűség..... de mivel a telefonszámlánál is alapbol arra gondolnék hogy a hotel illetve a telefonszolgáltató lesz csak üzletszerű és közben azzal hogy a szerződés megkötése után havonta a Kft is megkapja az alkalmazottol a telszámla 30%át már az is üzletszerűvé válik, igy ebben az esetben sem annyira egyértelmű sztem mint elsőre látszik... De én ugy okoskodom, hogy mivel lehet árfolyamveszteség is, amit meg nem lehet kiszámolni igy akkor talán mégiscsak az egyéb SZJA alapot nem növelő bevételek között kell hozni.....

üdv: barti 

Bartiiroda

HozzászólásSzerző: Bartiiroda » kedd okt. 24, 2006 6:03 am

Kicsit berzenkedik bennem a kisördög, de nem tudom jogszabállyal alátámasztani, csak APEH-os fejjel gondolkozva ugye egyszer már kevesebb áfát fizettünk, akkor ha emelkedik az árfolyam a pénzügyi teljesítésig, aztán meg a különbséget betesszük eredményt nem növelő tételbe?  Szóval mondom a jogaszbályi hivatkozás, amit az Szja-ból irtál, Madora, stimmel, csak nekem kicsit fura, hogy már egyszer röviditjük az APEHot áfával, aztán meg még a különbséget nem is szja-zuk... :-) ehh nem tudom....de gyanus.... persze lehet hülye vok és ez már szőrszálhasogatás :-)
Bartiiroda

HozzászólásSzerző: gerine » kedd okt. 24, 2006 6:48 am

Szép jó napot mindenkinek.

Barti, szerintem nem fizetsz kevesebb áfa-t, mert az áf. változása szerinti különbözetet is megfizeted az áfa-tv szerint az Apeh felé. Nem rövidül, Csak az a kérdés, hogy amit már megfizettél különbözetként,, na azzal mit csinálunk

Vagy még mindig nem értem? 

gerine

HozzászólásSzerző: Bartiiroda » kedd okt. 24, 2006 7:17 am

Most meg én nem értem teljesen, mit írsz :-) Szoval haladunk... tehát éppen az a lényeg, hogy Madora példájánál maradva az áfát levezetve marad 2000 Ft pluszod az áfán ami az árfolyamkülönbözetből adódik... konkrétan mire gondolsz az Áfa törvényben? Úgy értem paragrafus....
Bartiiroda

HozzászólásSzerző: sabina » kedd okt. 24, 2006 7:24 am

Kedves Mindenki !

Nagyon leegyszerűsem a dolgot, ha a következő módon számolnám el a kérdéses esetet.

Áfa = az Áfa tv. szt. teljesítéskori (amikor az adó fizetési kötelezettség keletkezik) olyan árfolyammal, ahogy a törvény meghatározza. Nem könyvelek semmit, csak az  áfa analitikában  rögzítem az alapot és az áfát, pénztárkönyvben nem könyvelek semmit, mert nem történt pü.teljeítés, ez majdnem biztos, hogy időben előbb történik.

Meg jön a pénz, Szja tv. szt. árfolyammal számolva a pénztárkönyvben a bankszámla bevétel és az szja.alapba beszámító bevétel (ez az árbevétel  a számláról látom a netto deviza értéket) a többi pedig az szja alapba nem számító bevétel ?

Nekem ugyan nincs ilyen esetem, de talán én így csinálnám.

Üdvözlettel

Kicsi

sabina

HozzászólásSzerző: Bartiiroda » kedd okt. 24, 2006 7:32 am

Nekem van nem is egy EV-m aki havi áfás szoval itt az a kérdés inkább mi van ha előbb van az áfa bevallás és megfizetési kötelezettség és később a pénzügyi teljesítés...

Bartiiroda

HozzászólásSzerző: madora100 » kedd okt. 24, 2006 8:38 am

Az éjjel álmodtam egy szépet.......most agyalok valamin. Valószínűleg következik még egy példa. Én is afelé hajlok, hogy a különbözetet le kell könyvelni, mégpedig adóalapba be nem számító bevételbe/kiadásba, mert fél lábasan nem lóghat a levegőbe. Amikor az áfát kifizetem az APEH felé, akkor az árfolyamtól függően többet vagy kesebbet fizetek, mint amilyen árfolyamon egyébként nyilvántartom a bruttó összeget a deviza forint nyilvántartási számlán.

Ha abból indulok ki, hogy az áfa nem árbevétel és nem is költség (ez utóbbinál természetesen a le nem vonható áfa tétellel most nem foglalkozunk) , de pénzben többet/kevesebbet kizetek ki, mint amennyiért nyilvántartom, akkor marad az eredményt nem érintő tételek között.

De még álmodozom..... Azt az egyet szinte már  érzékelem, a pénzforgalmi szemléletű EV az árfolyamok miatti ingadozást nem veheti figyelembe az eredményének számításakor.

Barti!-ha előbb van az áfa fizetési köt., mint a pénzügyi teljesítés, akkor sincs baj, mert az áfát szerződéskori árfolyamon könyveled, max.az árf.különbözetet a szla kiegyenlítésének időpontjában, utólag rakod az egyéb tételek közé.

madora100

HozzászólásSzerző: Bartiiroda » kedd okt. 24, 2006 10:26 am

Na mikor már ezzel is álmodunk :-) 
Bartiiroda

HozzászólásSzerző: pp528 » kedd okt. 24, 2006 12:07 pm

Szervusztok!

Végigolvasva a topicot megpróbálom friss szemmel összefoglalni a véleményeket, kiegészítve a sajátommal. Menjünk sorba a folyamatokon:

1. Könyvelés: pénzügyi teljesítés napjából kiindulva, az előző hónap 15. napján érvényes MNB devizaárfolyamon [SZJA tv. 5. § (2)] a számlán szereplő devizás áfa alapból és 2. pont szerinti áfából kiindulva.

2. Áfa meghatározása: [Áfa tv. 26. § (1) c.] a teljesítés napján érvényes MNB devizaárfolyamon (ezt teljesítéskor ismerjük). Ne felejtsétek, hogy ez a számlán is így kell szerepeljen, és ezt az összeget lesz jogosult a partner levonni! Ehhez pontos áfa analitika kell!

3. ÁFA fizetési kötelezettség keletkezése: az ellenérték beérkezésekor, de legkésőbb a teljesítés napját követő 30. napon [Áfa tv. 20. § (1) a., és (4) d.].

Üdv: PP

pp528

ElőzőKövetkező

Vissza: Egyéni vállalkozók