Adófórum

Adózási és számviteli információk

Euróban történő számlázás

Egyéni vállalkozók

Euróban történő számlázás

HozzászólásSzerző: kriszta4 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Egyéni vállalkozó, aki exportot nem végez, hanem belföldön fuvaroz, de euróban számláz, és euróban kapja meg az ellenértéket is, amit devizaszámlán tart.

A forintra történő átszámítást a bevétel és az áfa összegének megállapítása miatt mely napon érvényes euró árfolyamának alapulvételével kell megállapítani?

kriszta4
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

EURó-ban történő számlázás

HozzászólásSzerző: duoasz » vas. okt. 22, 2006 11:38 am

Kriszta4!

A bevétel és áfa összegének megállapításához mindenképp a kiegyenlítés napján érvényes árfolyamot kell figyelembe venned a pénzforgalmi szemlélet miatt. Figyelni kell arra is, hogy a 30 napos halasztás miatt legkésőbb a 30.napon hivatalosan közzétett MNB árfolyam alapján átszámított Ft értéken kell megállapítani az adóalapot és áfa összeget, ha a követelés nem folyt be ezen időszak alatt (Áfa tv. 26. §) Mivel átutalásos számláról van szó, én a következőképpen könyvelném: felrögzíteném a teljesítés napján átszámított árfolyam alapján Ft értéken a kiegyenlítetlen számlák közé a 30 napos figyelés miatt. Majd amikor befolyik, az aznapi árfolyam szerint átszámítom Ft értéken. Ha ez több ,mint az "előírás", akkor elszámolom az árfolyam nyereséget eredménybe számító bevétként megbontva nettó és áfa vonzatra.

Anita

duoasz
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

EURó-ban történő számlázás

HozzászólásSzerző: madora100 » vas. okt. 22, 2006 2:42 pm

Anita!

Az egyéni vállalkozó az Szja tv. 5. § (2) bek.alapján a bevételeit az MNB hivatalos, a megszerzés napját megelőző hónap 15-i vételi árfolyamon számolhatja át forintra.  Az áfa tv.26§(1)bek.szerint pedig az áfabevallásban a szerződés teljesítéskori árfolyamán szerepeltethető az adóalap és az arra jutó áfa összege függetlenül attól, hogy az 3o napon belül, vagy azután folyt-e be. A kérdezőre nem vonatkozik a 26§(1) bek.a) pontja szerinti halasztás, ő a c.) pont szerint kell hogy eljárjon.

Igazad lenne a válaszoddal abban az esetben, ha kettős könyvvitelt vezetőről lenne szó. Az ő esetükben a fizetés napján érvényes választott árfolyam  és a teljesítéskori árfolyam különbözete lenne elszámolható árfolyamkülönbözet címén. De a pénztárkönyvet vezető egyéni vállalkozó  a már hivatkozott Szja tv. 5. §(2) pontja szerint az árfolyamkülönbözetet a szerződéskori teljesítés napján érvényben lévő árfolyamon számított bevétel és a pénzügyi teljesítést megelőző hónap 15-napján érvényes MNB hivatalos vételi árfolyamán számított bevétel különbözeteként számolhatja az árfolyam különbözetet. 

Miután alapvetően eltér a véleményünk, jó lenne ha kitárgyalnánk a helyes eljárást, mert jó magam is érintett vagyok e témában. Eddig fel sem merült bennem, hogy esetleg helytelenül számolom el az árfolyamkülönbözeteket. (nem a napi árfolyamon veszem figyelembe a jóváírást).

Kérem ezért a devizabelföldi egyéni vállalkozót  könyvelőket, vagy nekik tanácsot adókat, hogy erősítsenek meg elszámolásom helyességében, vagy cáfolják meg azt, nagy segítséget nyújtanának a kérdező s jómagam számára is.

madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

EURó-ban történő számlázás

HozzászólásSzerző: opika » vas. okt. 22, 2006 6:03 pm

Madora! Veled értek egyet, szerintem helyesen jársz el. A jogszabályi hivatkozásokat is leírtad, így sok hozzáfűznivaló nincsen.
opika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

EURó-ban történő számlázás

HozzászólásSzerző: fgy_ado » vas. okt. 22, 2006 6:31 pm

Szerintem sincs mit hozzáfűzni Madora válaszához: így, ahogy írtad, így tökéletes. Ámen!

fgy 

fgy_ado
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

EURó-ban történő számlázás

HozzászólásSzerző: madora100 » hétf. okt. 23, 2006 6:00 am

Opika és FGY!

Nagyon nagy követ gördítettetek le a szívemről, hálás köszönet. Ez a mi szakmánk nagy veszélye,! az ember elbizonytalanodik abban is, amit ismertnek vélt. De a segítőkész kollégák visszaterelnek!! Még egyszer köszi.

madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

EURó-ban történő számlázás

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » hétf. okt. 23, 2006 6:14 am

Mindenben egyetértek Madórával én is, pici eltéréssel. Az Szja tv. 5. § (2) A külföldi pénznemben keletkezett bevételt az MNB hivatalos, a megszerzés napját megelőző hónap 15. napján érvényes devizaárfolyamnak alapulvételével kell forintra átszámítani. Én középárfolyamot vettem. Beszéljük meg, melyik a helyes.

Valterné

valterjozsefne
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

EURó-ban történő számlázás

HozzászólásSzerző: madora100 » hétf. okt. 23, 2006 6:18 am

Valterné!

Az idézetet annyiban pontosítanám, hogy az MNB által hivatalosan közzétett előző hó 15-i  vételi  árfolyamot ír. Tehát nem helyes szerintem  középárfolyam alkalmazása. Az EV-nél nincs választási lehetőség, a tv. szabályozza a vételi árfolyamot.

madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

EURó-ban történő számlázás

HozzászólásSzerző: madora100 » hétf. okt. 23, 2006 9:29 am

Kedves Hozzászólók!

Megint visszagördült a szívemre a kő. Bocsássatok meg a filozofálgatásért, de azért vagyunk itt, hogy egymás kételyeit eloszlassuk. Boncolgassuk egy kicsit tovább a témát, mert nem szabad elfelejtenünk, hogy pénzforgalmi szemléletben könyvelő EV problémáját tárgyaljuk.

Abban mindannyian egyetértettünk, hogy a pénzforgalmi szemléletben könyvelő EV a pénztárkönyvében csak akkor rögzít könyvelési tételt, amikor az ellenérték megjelenik. Ha forintban jelenik meg az ellenérték, nincs gond, ha devizában került jóváírásra egy tétel -most maradjunk csak a bevételeknél- , akkor azt forintra át kell számítani és azt kell a jóváírás napján lekönyvelni. Az árfolyama is tisztázott, az szja tv.5§(2) bekezdése alapján a jóváírás napját megelőző hónap 15-én érvényes MNB vételi árfolyamon végezzük el az átszámítás. Miután a devizában kiállított számla ellenértéke devizában kerül jóváírásra a devizaszámlán, ezért az a kimenő számla bruttó értékét tartalmazza, kvázi a pénztárkönyvben való könyvelésnél az adóalapot képező árbevételhez a kimenő számlán szereplő nettó összegnek megfelelő, előzőekben említett vételi árfolyamon jelenik meg a bevétel, az áfa rovatban való könyveléskor ugyanígy járunk el. Miután pénzforgalmi szemléletben könyvelünk a nettó összegnél NEM KELETKEZHET ÁRFOLYAMKÜLÖNBÖZET, egész egyszerűen árbevételként megjelenik az átszámított forintösszeg a jóváírás napján érvényes előző hó 15-i árfolyamon.

Az áfánál kicsit más a helyzet, mert az áfát az Áfa tv. 26. § (1)bek.c.) pontja szerint az adófizetési kötelezettség keletkezésének napján érvényes, az MNB által közzétett hivatalos devizaárfolyamon kell bevallani. Mi is az adófizetési kötelezettség keletkezésének napja? Ez az Áfa tv.16. § (1) bek.szerint a teljesítés, ill. részteljesítés időpontjának napja, ami esetünkben nem más, mint a szerződéskori napi MNB vételi árfolyamon forintra átszámított deviza összege. Tehát a pénztárkönyvben az áfa soron szereplő forintösszeget(amit a pénzügyi teljesítés napján az előző hó 15-i MNB vételi árfolyamnak megfelelő forintösszegben könyveltünk e rovatba) szerződéskori forintértékre kell korrigálni. Itt viszont már kelezkezik árfolyamkülönbözet, előjelétől függően  bevételt vagy költséget növelő, ill.csökkentő tételben, amit árkülönbözet címén le is kell a pénztárkönyvben rögzítenünk, mert a bevallásba a számlán szereplő teljesítéskori árfolyamon kell az áfa összeget bevllanunk és az APEH felé forintban átutalnunk. ITT VAN ÁRKÜLÖNBÖZET, mégpedig a számlán szereplő áfa tételből a teljesítéskori és a pénzügyi jóváírás napján megállapított előző hó 15-i MNB vételi árfolyam különbözeteként megjelenő árfolyamkülönbözet. 

Vezessük le egy példával:

EV 08.20-án számláz 12oo EUR szolgáltatást. E napon 1oo Ft az EURértéke. Az EUR devizaszámlán 09.28-án jóváírásra kerül 12oo EUR. 09.15-i MNB vételi árfolyam 11oFt/EUR

A devizaszámla tartozik oldalán van 09.28-án  12oo EUR.,ami egyenlő 1200x11o=132ooo,-Ft-tal.  Lekönyvelem a pénztrákönyv árbevételi rovatába az 1ooo x 11o=111ooo,-Ft, az áfa rovatba 200x11o=22ooo,-Ft. Az áfát a szerződéskori teljesítési árfolyamra kell korrigálnom, mert ezt fogom bevallani és befizetni az APEH felé: ezért az áfa bevételi rovatba könyvelek - 2ooo,-Ft-ot (22ooo - 2oox100)  és az árbevétel rovatot növelem árfolyamkülönbözet címén 2000,-Ft-tal.

Erről mi a véleményetek? Minden szabályt betartottunk. Az első hozzászólásomban írtakkal egyetértettetek, de az szerintem annyiban sántít, hogy én ott a nettó összeg után is elszámoltamvolna  az árkülönbözetet,Miután az EV a szerződéskori számlázáskor nem könyvel semmit (csak vevő nyilvántartást vezet), így a nettó összegnél árkülönbözete sem keletkezhet. Az áfánál viszont igen az APEH felé történő bevalláskor.

Köszi az együttgondolkodást

madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

EURó-ban történő számlázás

HozzászólásSzerző: madora100 » hétf. okt. 23, 2006 10:18 am

Kedves Valterné!

Visszavonom a Neked tett válaszomat az árfolyamra vonatkozóan és köszönöm a pontosítást. Egyben a hozzászólásaimban szereplő vételi árfolyam helyett mindenki a hivatalos MNB árfolyamot értse. Nagyon elnéztem valamit, mert vételi árfolyam szó sincs sem az Szja tv. 5. §-ban, sem pedig az Áfa tv. 26. §-ban. Nem is szerepelhet, mert az MNB hivatalos devizaárfolyama az alábbiak szerint kerül megállapításra:

A hivatalos devizaárfolyamok megállapítása és publikálása (MNB)

A Magyar Nemzeti Bank a hivatalos devizaárfolyamokat hétfőn, kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken - kivéve, ha ezek nem munkanapok - állapítja meg. Az árfolyamokat a következő árfolyamok közzétételéig kell érvényesnek tekinteni.
A megjelölt napokon délelőtt 11 órakor kerül sor az árfolyamok megállapítására. A tíz legaktívabb devizapiaci tevékenységet folytató belföldi hitelintézet által közölt EUR/HUF árfolyamadatokból a legmagasabb és legalacsonyabb 2-2 érték elhagyásával számított súlyozatlan számtani átlag képezi az aznapi EUR/HUF hivatalos devizaárfolyamát.

Tehát ezt a tételt is helyretettük, de a 12:29-kor felvetett témát szívesen tárgyalnám tovább.

madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 97 vendég