Adófórum

Adózási és számviteli információk

0788-as adatszolgáltatás

Adatszolgáltatás

0788-as adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » hétf. júl. 16, 2007 6:06 pm

Nézem a kitöltési útmutatóját, szerintem igen. Jelzi, hogy még magánszemélynek is az áfa-tv értelmében adókötelezettsége keletkezik, ha új közl. eszközt értékesít és a0788-at be kell nyújtania. Később hivatkozik az áfa tv meghatározására, idézem:

Az áfa-törvény 13. § (1) bekezdés 28. pontja szerint közlekedési eszköznek minősül a személy- és/vagy teherszállításra

szolgáló beépített erőgéppel hajtott szárazföldi gépjármű, amelynek hengerűrtartalma meghaladja a 48 cm
3-t,

vagy teljesítménye meghaladja a 7,2 kW-ot.

Ha még mindig kétséged van, hogy ez a quad közlekedési eszköznek minősül-e, akkor tudomásom szerint a VPOP-nak van egy olyan egysége, melynek feladata szakvélemény adása ilyen kérdések esetén (vámhatóságról szóló tv 2.§ (1) b): közvetlenül vagy közvetve - meghatározott körben - az áruk azonosságának (adózási szempontból történő besorolásának, minőségének és egyéb jogszabály által meghatározott követelményeknek) a vizsgálatát, illetve a vizsgálat megtörténtének ellenőrzését; ha az informátorom nem tévedett nagyot, akkor a bp-i Vegyvizsgáló Intézet hatáskörébe tartozik.)

aniko.varga2006

0788-as adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: kovalkata » hétf. júl. 16, 2007 7:08 pm

Köszönöm Anikó hogy foglalkoztál a kérdéssel. Az apeh-hal egyszerűen képtelenség zöld ágra vergődni, volt egy telefonálásom ahol azt se tudták mi az a 0788-as bevallás. Még várok Zsuzsa segítségére is, de szerintem is jobb lesz ha nem az apehot, hanem az általad is jelölt hivatalt hivogatom. Üdv. Kata
kovalkata

0788-as adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: zspotorke » hétf. júl. 16, 2007 7:38 pm

Szia Kata!

Igéretemhez híven ma elküldtem a kérdésed. Érdekes kérdés, nem mindennapi. Ez volt az első reakció. Beindult a "gépezet". Amit tudok valamit - rögtön jelentkezem. De látod Anikó is javasolta a VPOP-t. Ők döntik el pld.: hogy valami személygépkocsinak vagy tehergépkocsinak minősül-e? Sztem nem ártana őket is hivatalosan meginterjúvolni. Az is egy dokumentum a későbbi döntésekhez.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

0788-as adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd júl. 17, 2007 5:19 am

Szia Zsusza!

Látod, ha a hivatalok is egy nagy "?"-el állnak a kérdéshez, szerencsétlen könyvelők meg aztán végképp bajban vannak. Mindenesetre ha végül tisztázódik a dolog és késve ugyan, de elküldöm az adatszolgáltatást, nagyon remélem hogy nem hiénák módjára fognak lecsapni a büntetésükkel!

Azért már nagyon kiváncsi vagyok, mit fognak válaszolni. Üdv. Kata  

kovalkata

0788-as adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd júl. 17, 2007 8:31 am

Szia Kata!

Ajánlok egy fórumot ami szerintem záros határidőn belül a segítségedre lesz , remélem sikerül megoldást találni a problémádra ami nem egy egyszerű eset, ahogy a kérdéseidet olvasom el vagy látva bonyolult dolgokkal. Íme a link:  www.nyilvántartó.hu/kekkh/ 

Üdv. 

garbo50

0788-as adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd júl. 17, 2007 9:29 am

Köszi Garbo, és köszi a megértést! Már ez is könnyít valamit a helyzetemen, hogy így együttéreztek velem. Üdv. Kata
kovalkata

0788-as adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd júl. 17, 2007 9:31 am

Annyit még hozzátennék ehhez a 0788-ashoz, hogy ha beírom a futásteljesítmény nullának (mivel ezek teljesen új áruk, nem voltak még forgalomba helyezve) a program NEM FOGADJA EL A NULLÁT. Lehet ez is egy támpont, hogy az ilyeneket akkor nem is kell jelenteni? Kata
kovalkata

0788-as adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. júl. 18, 2007 12:40 pm

Sziasztok!

Szereztem egy nagyon fontos információt, ami megint csak azt a meggyőződésemet erősíti, hogy nem kell a 0788 bevallás:

Ezek a quadok amiket ők árulnak, egyáltalán nem is kaphatnak rendszámot, mert közúti forgalomba nem lehet helyezni őket. Tehát aszfaltozott úton nem is lehet használni (sport vagy mezőgazdasági típusúak). Ez az információ pedig Madora 2.sz. hozzászólását és logikáját még inkább alátámassza. Főleg ha egybevetem az előző (16-os) hozzászólásommal. Valószínű azért nem fogadja el a nullát, mert az adatszolgáltatásban talán csak a már valaki által használt (valamennyit futott) járműveket kell jelentetni. Vagy rossz ez a logikai feltételezés?

Ja, és még jogosítvány sem kell hozzá.

Üdv. Kata

kovalkata

0788-as adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: garbo50 » szer. júl. 18, 2007 5:04 pm

Szia Kata!

Ezt találtam a quadokról:

A QUAD egy négykerekű terepmotor, melynek kezelése eltér minden  gépjárműtől, de használata pillanatok alatt elsajátítható. Vezetői engedély nem szükséges.

A QUAD-ot eredetileg mezőgazdasági célokra, nehéz terepek leküzdésére fejlesztették ki, mára viszont az egyik legélvezetesebb extrém sport eszközévé vált, amely ráadásul gyakorlatilag veszélytelen, ellentétben például az ejtőernyőzéssel vagy a vízisíeléssel.

Tehát biztos nem kell adatot szolgáltatnod, ellenben azt gondolom mint sporteszköz , besorolásilag nem 8711-be tartozik, hanem valahova a 95ˇ~ helyre, vagy mezőgazdasági besorolású eszközökhöz, mivel támogatás is igényelhető rá. Van gyerekeknek, kifejezetten nőknek alakalmas változata és szerveznek is sportszövetségen belül versenyeket ilyen kategóriába. Talán így már, és főleg, hogy nem kell jogosítvány hozzá, "kifelé jövünk a homályból ", hogy nem kell vallani. Legalábbis az én meglátásom szerint.

Üdv. 

garbo50

0788-as adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. júl. 18, 2007 6:53 pm

Szia Garbo!

Így van, teljesen egyetértek Veled. Minél több infót gyűjtök be (ha látszólag csak apróbbakat is), pontosan ugyanabba az irányba haladunk mindketten ahogy látom. Ráadásul épp ma beszélgettem az ügyvezetővel arról, hogy nem lehetne esetleg sporteszközként vámtarifa számozni a gépeket. És van kifejezetten egy olyan fajtájuk is (amit már a 17. hozzászólásban is írtam), ami kifejezetten mezőgazdasági célú.

Ilyeténképpen (20-ig még van 2 napom), már arról sem vagyok meggyőzödve, hogy az eu-s beszerzést az áfa bevallásba a 18. sorba tegyem-e. Lehet, hogy simán csak a 16.-osban lenne a helye.

De szerintem jó nyomon járunk! Nagyon köszi ezt a megerősítést is! Üdv. Kata  

kovalkata

ElőzőKövetkező

Vissza: Adatszolgáltatás