Adófórum

Adózási és számviteli információk

0788-as adatszolgáltatás

Adatszolgáltatás

0788-as adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Szerintetek a 0788-as bevallást be kell küldenem abban az esetben, ha a cégemtől készpénzben - itt tartózkodó román ill. szlovák állampolgár (magánszemély) - quad-ot (új közlekedési eszközt) vásárolt??? A számlákon a lakcímnek van ez megjelölve, végül is azt sem tudom milyen állampolgárok. Előre is köszönöm! Kata 

kovalkata

0788-as adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: kovalkata » pén. júl. 13, 2007 2:14 pm

SOS lenne, ha valaki csak egy pici támpontot is tud nyújtani (kitöltési útmutatót már megnézetem, de abból, hogy "közösségi tagállamban illetőséggel bíró vevő", nem tudom kihámozni vonatkozik-e a magánszemélyekre), mert most látom hogy ez 15-i határidős!!! Kata
kovalkata

0788-as adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: madora100 » pén. júl. 13, 2007 8:35 pm

Kata!  Az esetedben megvalósul a közösségi tagállamban illetőséggel bíró vevő részére történő eladás, mert ahogyan írtad, román állampolgár vette meg a quadot a cégedtől. Viszont a 72/166 EKG irányelv szerint a gépjármű fogalma:

E közlemény alkalmazásában:

„Gépjármű”:

– bármilyen, közúti forgalomban való részvételre szánt önálló hajtású kész vagy

nem teljesen elkészült jármű, amelynek legalább négy kereke van és legnagyobb

tervezési sebessége nagyobb, mint 25 km/h, valamint az ilyen gépjármű

pótkocsijai, kivéve a sínpályán közlekedő járműveket, a mezőgazdasági és

erdészeti vontatókat, egyéb mozgó munkagépeket, valamint a nehéz

haszongépjárm
űveket9 vagy

– bármilyen motorkerékpár vagy segédmotoros kerékpár, akár ikerkerekes vagy

másfajta kivitelezésű, amelyet közúti közlekedésre szántak.

A gépjármű abban az esetben tekinthető „korábban másik tagállamban

nyilvántartásba vett”-nek, amennyiben közúti forgalomba helyezését hatósági

engedély lehetővé teszi, amelynek része a gépjármű azonosítása és rendszámának(hatósági jelzésének) kiadása. E közlemény tehát azon gépjárm

űvekre is

vonatkozik, amelyeket ideiglenesen vagy rövid időre kellett nyilvántartásbavetetni, valamint azon gépjárm

űvekre, amelyeket szakmai nyilvántartásba kell

venni..

A quad-nak legjobb tudomásom szerint  nincs rendszáma, Az áfa-törvény 13. § (1) bekezdés 28. pontja szerint közlekedési eszköznek minősül a személy- és/vagy teherszállításra

szolgáló beépített erőgéppel hajtott szárazföldi gépjármű, amelynek hengerűrtartalma meghaladja a 48 cm3-t,

vagy teljesítménye meghaladja a 7,2 kW-ot; Ha nem lehet  rendszáma, akkor nem is alkalmas személyszállításra.  Én úgy érzem, nem kell ezt az eladást jelentened a 0788-on, de ez csak a fenti logikán alapul.(ami nem biztos, hogy 1oo%-osan jó, de kiindulópontnak talán megfelelő).

madora100

0788-as adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: kovalkata » szomb. júl. 14, 2007 7:03 am

Köszönöm Madora, nagyon sokat segített amit írtál. Valóban nincs a quadoknak rendszáma csak motor és alvázszámokat használnak. Még egy kicsit kutakszok hozzá hátha találok még valamit, de engem a Te logikai eszmefuttatásod teljesen meggyőzött. Jó hétvégét, üdv! Kata
kovalkata

0788-as adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: madora100 » szomb. júl. 14, 2007 8:30 am

Kata!

Továbbra is van bennem egy kis bizonytalanság, s nem szeretnélek tévútra vinni.  Azt kellene tisztán eldönteni, hogy közlekedési eszköznek minősül-e a quad. Mert ha igen, akkor be kell adnod ezt a jelentést az apeh felé. Azon bizonytalankodom,  attól, hogy nem helyezik forgalomba, még a besorolása  lehet közlekedési eszköz. Az is lehetne egy támpont, hogy amikor megvettétek, milyen ITJ szám volt a számlán. Ha pedig nem volt rajta ilyen szám, akkor a szállító talán meg tudja mondani. Ennek alapján teljesen egyértelműen beazonosítható, hogy a közlekedési eszköz kategóriába tartozik-e. Ha közlekedési eszköz a besorolása az ITJ szerint, akkor az a későbbiek folyamán akár egyedi engedéllyel is forgalomba helyezhető, s máris közúti forgalomban is részt vehet. A 0788-nak az a célja, hogy a közösségi országokban a nem közösségi adószámmal rendelkezők által beszerzett közlekedési eszközt nyilvántartásba vegyék, regisztrálják.

Miután nem tudjuk 1oo%-os biztonsággal megállapítani, hogy közlekedési eszköz fogalmát kimeríti-e a quad, azzal követsz el kisebb hibát, ha beadod a 0788-at. Legfeljebb azt mondják, hogy nem kellett volna. Mindenesetre még hétfőn nem késő a leadás. Még próbálj meg konzultálni esetleg az apeh-al is.

madora100

0788-as adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: zspotorke » szomb. júl. 14, 2007 11:28 am

Szia Kata!

A kérdésedhez: javaslom még, hogy hívd fel esetlegesen a Közlekedés-felügyeletet vagy a VPOP-nak is vagy egy részlege, ahol pl. a személygépjármű- tehergépjármű besorolást végzik. Sajnos a pontos nevüket nem tudom, csak ennyit.Hátha előbbre jutsz. (és van még rá időd is).

De ezt találtam a Quad lap.hu-n:

A quad (4) négykerekű terepmotor, vagy ATV (All Terrian Vehicle) minden terepen használható jármű.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

0788-as adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: kovalkata » szomb. júl. 14, 2007 3:03 pm

Sziasztok!

Igen, az biztos, hogy motornak minösülő 4 kerekű jármű, mert az Önkormányzat is így veti ki utána az adót. Az importőr cég kínai, a számlájukból VTSZ számot nem tudok meg. Az eladási számlákon is 8711 szerepel, ami egyértelműen motorkerékpár. Namost ezeknek a hengerűrtartalma a 48 cm3-t minden esetben meghaladja (amit a közlekedési eszköznél ír a törvény.) Aztán sajnos arra is rájöttem, hogy elnéztem a számla dátumát is, mert 05 havi volt a teljesítés, úgyhogy a 0788-al már mindenképpen késésben vagyok. Remélem azért a végén ha mégis kiderül, hogy küldeni kell, nem fognak megbüntetni érte.

Üdv. Kata

kovalkata

0788-as adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: madora100 » vas. júl. 15, 2007 9:06 am

Ha valami pontosat megtudsz a quad-ról, légyszí tedd közzé a mi okulásunkra is.
madora100

0788-as adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: kovalkata » vas. júl. 15, 2007 3:30 pm

Szia Madora!

Zsuzsa nagyon nagy segítséget ajánlott fel nekem, ha minden igaz hamarosan megtudjuk mi a dörgés. De annyi bizonyos (ezt már én is kiderítettem közben), hogyha közúti forgalomba helyezed, akkor már kap rendszámot! Tehát itt nálam csak áruként (teljesen újak, még senki nem használta őket) nincsenek ellátva rendszámmal. Rendben, majd írok mi pontosat tudtunk meg.

Üdv. Kata 

kovalkata

0788-as adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: kovalkata » hétf. júl. 16, 2007 9:55 am

Sziasztok!

Egyre inkább az a véleményem, hogy nem kell ez a 0788-as bevallás, mert ott van egy olyan pont a közlendő adatok között, hogy az első üzembehelyezés időpontja. Mivel ők ezt áruként rendszám nélkül adják el, ezek még nincsenek is ilyen formában akkor forgalomba helyezve. Szerintem akkor lenne kötelezettségük, ha már felrendszámozottat adnának el. Kata

kovalkata

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás