Adófórum

Adózási és számviteli információk

Garanciális visszatartás rendezése

Számlázás

Garanciális visszatartás rendezése

HozzászólásSzerző: saldo » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Tisztel Fórumozók,

 

tudna esetleg nekem valaki arra tv-i, jogszabályi hivatkozást mondani, hogy a gar. visszatartás rendezése során helyesbítő számlát kell kiállítani, ha a kivitelező nem végzi el a javításokat?

 köszönöm

Saldo

saldo
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Garanciális visszatartás rendezése

HozzászólásSzerző: validitas » szer. jún. 13, 2007 7:38 am

Az ált.forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. tv. alábbi paragrafusa alapján:

45. § (1) Ha a számla, egyszerűsített számla kibocsátását követően az adóalany

a) az áthárított adó összegét, illetve az annak meghatározásához szükséges tételeket módosítja, vagy

b) az adót utólag kívánja felszámítani és áthárítani,
erről helyesbítő számlát, egyszerűsített számlát köteles kibocsátani.

(2) A helyesbítő számlának, egyszerűsített számlának tartalmaznia kell:

a) a helyesbítés tényére utaló jelzést;
b) az eredeti számla, egyszerűsített számla azonosításához szükséges adatokat;
c) az eredeti, a módosított tételeket és a különbözetet.
(3) A helyesbítést az adóalany a helyesbítő számla, egyszerűsített számla kibocsátásának napját tartalmazó adómegállapítási időszakban köteles figyelembe venni.
  
 Mivel az el nem végzett javítások miatt a korábban már kiszámlázott, de visszatartott összeg nem jogos, nem jár, ezért helyesbítő számlát kell kiállítani az el nem fogadott összegről.

Üdv: Böbe 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Garanciális visszatartás rendezése

HozzászólásSzerző: saldo » szer. jún. 13, 2007 7:57 am

Kedves Böbe,

 

már csak egy kérdésem lenne. "Visszamegyek" az eredeti teljesítési időszakra, ami esetemben még 25% Áfa kulcsos, vagy az igény bejelentésének időpontja lesz a telj, ideje?

 

Köszönöm

Saldo

saldo
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Garanciális visszatartás rendezése

HozzászólásSzerző: validitas » szer. jún. 13, 2007 8:44 am

Kedves Saldo'

Az eredeti telj. időonttal kell a számlahelyesbítést elvégezni, minusszal kell feltüntetni az eredeti áfa alapot, áfa összeget, bruttó összeget, majd plusszal a helyes adatokat, és egy új sor lesz a különbözet. Azonban az Áfa-bevallásban mindkét félnek a számlakiállítás időpontjában kell figyelembe venni. Az áfa kulcsa 25%.

Üdv: Böbe 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Garanciális visszatartás rendezése

HozzászólásSzerző: mogyoró » szer. jún. 13, 2007 8:11 pm

 

Kedves Saldo és Böbe!

A garanciális visszatartás véleményem szerint csak egy pénzügyi fedezet arra, hogy az esetleges javításokat a vállalkozó elvégezze. Az eredeti számlában szereplő kiszámlázott feladatokat a vállalkozó ténylegesen elvégezte (elszámolt rá anyag, bér, egyéb költségeket), ha az eredeti számlát helyesbítik, ezzel mi lesz? Szerintem az APEH nem értékelné ezt a gyakorlatot.

Gyakori eset, hogy ez a visszatartás bankgaranciával kiváltható, ami ezen összeg valós gazdálkodási jogalapját mutatja. Szerintem, ha a vállalkozó a garanciális javításokat nem végzi el (a garanciális idő lejárata előtt jegyzőkönyvet kell felvenni a kijavítandó tételekről, ezek értékéről), akkor ezen összeg fedezetével a javításokról számlát kell kibocsátani az eredeti vállalkozó felé a ténylegesen felmerült javítási költségekről. Ezen számlával lehet összevezetni a pénzügyileg nem rendezett eredeti számlaértéket. Hangsúlyozom, hogy szerintem így kellene eljárni, a probléma csak az, hogy ha tőlünk tartottak vissza a megrendelők (építési vállalkozás vagyunk), akkor pl. 3 év múlva közlik, hogy ilyen-meg ilyen javításokat végeztek, természetesen az értesítésünk nélkül, emiatt nem fizetnek, viszont számlát sem állítanak ki az összegről (persze csak kibúvókat keresnek, hogy ne kelljen fizetni). Így minden visszatartásból eddig perünk lett. Van valakinek ötlete, hogy ezt hogyan lehetne elkerülni?

Mogyoró

mogyoró
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Garanciális visszatartás rendezése

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. jún. 14, 2007 8:09 pm

Szia Mogyoró!

Ezzel csak ott vitatkoznék picit,hogy amikor kiállítod a számlát a megrendelő felé, egy szerződésben rögzített munkát, adott minőségben vállaltál el, és azt számlázod ki. A garanciális időszak alatt azonban kiderül, hogy mégsem azt - vagy mégsem olyan minőségben - teljesítetted, mint amit kiszámláztál. Ezért a visszatartás összegét nem fizetik ki, azaz a megrendelő nem ismeri el a teljesítést. Ugyan időben eltolódik, de ez a helyzet, és ez a tényállás alapozza meg a helyesbítő számla kiállítását, meg természetesen az általad is említett jegyzőkönyv. Miért számolnál el több árbevételt és fizetnél be több áfát, mint amennyit a megrendelő elismer és hajlandó kifizetni? A megrendelő pedig a visszatartott pénzből úgy finanszírozza a javításokat, ahogy ő jónak látja. Persze ez csak jogos garanciális kifogás esetén igaz.

Más kérdés az, amikor kibúvókat keresnek,és értesítés nélkül végeznek javításokat. Erre sajnos nincs ötletem,hogyan lehetne kivédeni, talán a szerződést úgy kellene megírni, hogy ilyeneket ne tehessen meg.

Üdv: Böbe

 

 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Garanciális visszatartás rendezése

HozzászólásSzerző: mogyoró » szer. jún. 27, 2007 7:23 pm

 

Szia Böbe!

A válaszoddal szeretnék vitatkozni. Amikor pl. egy autót vásárolsz garanciával, a vételár kifizetésével elismered a teljesítést (az autót kifizeted). A garanciális időszak alatt lehet, hogy a teljes motorblokkot cserélni kell, mégsem lehet azt mondani, hogy eredetileg nem volt benne működő motor! Sajnos az autó adás-vételnél ezt a pénzügyi visszatartást még nem találták ki, az építőiparban is csak azért van, mert ott a vevő (megbízó) van diktáló pozícióban. Valószínűleg a gyakran eltűnő vállalkozások miatt lett ez így, akiken a garanciális javításokat már nem lehetett számon kérni.

De ettől függetlenül a teljesítés megtörténik, a hibák sokszor előre nem látható körülmények miatt alakulnak ki. Az eredeti teljesítés pedig elfogadott, aláírt, kiszámlázott követelés-kötelezettség (nem túlszámlázott teljesítés). Mint már említettem, az APEH biztos, hogy visszamenőleges módosítást nem fogadná el. A Megrendelő pedig nem pénzt tart vissza, hanem nem fizet ki egy számlatartozást, ami nem ugyan az.

Egyszóval én még mindig úgy gondolom, hogy ha az eredeti kivitelező helyett mással kell a javításokat elvégeztetni, akkor a javítás összegéről szóló számlát tovább kell számlázni az eredeti kivitelező felé. Ha ez kevesebb, mint a visszatartás, akkor a különbözetet ki kell fizetni, ha több, akkor meg be kell hajtani. A két összeget (követelés-kötelezettség) pedig kompenzáló levéllel kell összevezetni. Mint már említettem, a garanciális javításokról szóló számlát viszont a megrendelők nem állítják ki (szerintem teljesen szabálytalanul). Mi persze a vállalkozói oldalon állunk.

 Üdvözlettel

Mogyoró

 

 

 

mogyoró
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Garanciális visszatartás rendezése

HozzászólásSzerző: Cityt » kedd júl. 10, 2007 6:23 pm

Szia Mogyoró!

Téged nem könnyű meggyőzni az biztos. :) Én is úgy tudom a garanciális visszatartást, ahogy azt Böbe írta:

- Mivel a szolgáltatást nyújtó nem mutathat ki olyan bevételt, ami nem valós. És esetében, ha garanciális javítások szükségesek, a szerződés (és a garanciális visszatartási konstrukció) alapján az neki nem bevétel, ezért kell a bevétel számláját helyesbíteni.

- Valamint, kötve hiszem, hogy ő kifizetné más javítását. (ha többe kerül, mint a garanciális visszatartás => így akármennyit be lehetne vasalni rajta?)

- Az autóvásárlás esetében elég ritka a garanciális visszatartás (nekem még nem sikerült így vennem), pedig (főleg használt autó vásárlásakor) nem ártana.

Üdv

Cityt

 

 

Cityt
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am


Vissza: Számlázás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 55 vendég