Adófórum

Adózási és számviteli információk

Külföldi felesbérlet

ÁFA

Külföldi felesbérlet

HozzászólásSzerző: Tí-Mea » hétf. szept. 05, 2016 9:48 am

Sziasztok! Az alábbi összetett kérdésben szeretném a segítségeteket kérni. Társaságunk egy külföldi magánszeméllyel kíván 10 évre felesbérleti szerződést kötni, vagyis a földbérleti díjat minden évben terményben fizetnénk ki, melyet - miután a magánszemélynek nincs szüksége a terményre, - azt társaságunk visszavásárolná tőle. Kérdésem lenne, hogy amennyiben a külföldi magánszemély Magyarországon ÁFA-ban regisztráltatja magát és áfás adószámot kér (miután éves bevétele 6 M Forint felett várható), a társaságunk által részére földbérlet címén kiadott terményt (pl. kukorica, repce, búza) számlázhatjuk-e részére fordított áfával, illetve a tőle visszavásárolt terményt ő is számlázhatja felénk fordított áfával?
Amennyiben a bérbeadásnál az adómentességnél marad, akkor is érvényesül a fordított áfásan "beszerzett" terménynél a fizetendő és egyben levonásba helyezhető (vagyis egyenlegében nulla) ÁFA, vagy ennek áfáját csak abban az esetben helyezheti levonásba, ha a bérbeadásra az adókötelessé tételt választja?
Másik kérdés a jövedelem adózása: a földbérlet Magyarországon, a fekvés szerinti országban adóköteles, így jól gondolom, ha 5 évnél hosszabb a bérleti idő, úgy adómentes bevétele lesz? Viszont az ingóság értékesítésre a belföldi, vagy külföldi szabályok szerint kell az adókötelezettséget megállapítania?
Köszi előre is!
Tímea
Tí-Mea
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am

Vissza: ÁFA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 8 vendég