Adófórum

Adózási és számviteli információk

Közhasznú alapítvány - bérbeadás

TAO

HozzászólásSzerző: F.Juli » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!Segítséget kérnék alapítvány vállalkozási, vagy nem vállalkozási tevékenységének a besorolásában: Ha az alapítvány cél szerinti tevékenysége hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatása, szociális tevékenység, kulturális tevékenység, akkor, ha a saját ingatlanát erre a célra egy másik alapítványnak bérbe adja, ebből bevételt ér el, ez vállalkozási tevékenységnek minősül, vagy bevétellel járó, létesítő okiratban meghatározott cél szerinti tevékenység bevétele? Üdv: F.Juli
F.Juli

HozzászólásSzerző: Reginka » csüt. feb. 27, 2014 6:57 am

Szia!

Szerintem ahhoz, hogy cél szerinti tevékenység lehessen, nagyon meg kellene ideologizálni, bár, ha ez egy olyan ingatlan, amit már alapítványként vásároltatok, és a tárgyi eszközeitek között szerepel, akkor esetleg beleférhet.
Ha nem sikerül dűlőre jutnotok a kérdésben, érdemes egy állásfoglalást kérni a NAV-tól, mi legalábbis így szoktuk, ha ennyire nehezen eldöntendő kérdés kerül elő.

Reginka
Reginka

HozzászólásSzerző: 3HInfo » csüt. feb. 27, 2014 4:35 pm

Szia!
Szerintem nem sorolható be cél szerinti tevékenységbe. Mondok egy példát: sportegyesületnek van egy sportpályája, ha magát a sportpályát, sportrendezvényre bérbeadja, az cél szerinti, ha a büfét ami a pályán van, az már vállalkozási. Most vagyunk NAV áfa ellenőrzésen és így bontották meg a bevételeket cél szerinti és vállalkozási célú bevételre. Mondjuk így is könyveltem eddig is.
üdv
Tica
3HInfo

Vissza: TAO