Adófórum

Adózási és számviteli információk

Társasházi mobiltelefon

Számvitel

Társasházi mobiltelefon

HozzászólásSzerző: KK » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Üdvözlet!

Új kérdést indítok a th-i mobiltelfonra.

Amennyiben van a th-nak mobiltelefonja, amit a közös képviselő használ, akkor azt milyen módon lehet elszámolni?
Telefon a th. nevén van.
Nem előfizető a th. vagyis mobiljegyet tölt fel a kártyára.
Szükséges-e a telefonhasználatra bármilyen adót fizetni, ha igen kinek (akár van alkalmazott, akár nincs alkalmazott a th-ban, mind a két variáció szeretném tudni.)?
Kell-e részletezést kérni a számlák mellé havonta?

Köszönöm a válaszokat!

KK

KK

Társasházi mobiltelefon

HozzászólásSzerző: kati1012 » hétf. júl. 09, 2007 12:52 pm

Ha kártyás akkor nincs számla. Ha számla nincs akkor hogyan tudnál részletezést kérni? A kártyás telefon elszámolhatóságáról már volt itt téma, amiről a vélemények megoszlanak.
kati1012

Társasházi mobiltelefon

HozzászólásSzerző: KovacsJ » hétf. júl. 09, 2007 1:33 pm

Szia kk! Hogyan tudja a th igazolni hogy aki a telefont használja nem csak a th ügyeihez telefonál? Aki használja hogyan számol el? Kovácsné
KovacsJ

Társasházi mobiltelefon

HozzászólásSzerző: KK » hétf. júl. 09, 2007 3:08 pm

Sziasztok kati és Kovacs!

Amennyiben elektronikus úton történik a feltöltés, akkor a T-mobil küld számlát. A számlán fel van tüntetve az a telefonszám, amire a feltöltés érkezett. Tehát ez a része még az APEH-nak is elfogadható lesz, mert tudom bizonyítani, hogy arra a telefonszámra érkezett a feltöltés, ahol a társasház a szerződő.

Hívásrészletezést, meg úgy tudom, hogy kb egy éve lehet már kérni, legalábbis a T-mobil-nál. Személyesen kell befáradni az üzletbe és egy évre visszamenőleg lehet kérni a részletezés függetlenül attól, hogy előfizetős vagy feltöltős a kártya. 30 napra 1250 ft-ba kerül.
Gondolom minden telefontársaságnál ezt lehet igényelni, valszeg szabályozza a Hírközlési törvény és az Általános Feltételek ....stb.
A részletezéssel tudom bizonyítani, hogy csak a ház lakóit, az önkormányzatot, a bankot, a szerződésben álló közüzemi szerveket hívom csak. Biztos furcsa, de ebben az esetbe böcsületesen be is van ez tartva. Bár tudom, hogy a böcsület és a bizonyítás az nem egy és ugyanaz :)

Az érdekel, hogy a "speciálisnak" számító társasházak esetében, ahol nincs alkalmazott vagy van alkalmazott, hogy ott miképp kell elszámolni a telefonos költségeket? Ha van olyan, aki csinál ilyesmit kérem írja meg.

KK

Társasházi mobiltelefon

HozzászólásSzerző: kati1012 » hétf. júl. 09, 2007 3:36 pm

Szia!

Elektronikusan a bankterminálról való feltöltést érted? Én általában úgy szoktam feltölteni, még egyetlen esetben sem küldtek, vagy azt kérni kell? Egyébként az egyéni vállalkozónak sem kell fizetni a 20% után abban az esetben ha nincs alkalmazottja. A társasház is az SZJA hatálya alá tartozik. 

kati1012

Társasházi mobiltelefon

HozzászólásSzerző: KK » hétf. júl. 09, 2007 3:58 pm

Kati, igen, az OTP-s direkt szerződésnél(elektronikus utalásoknál) van lehetőséged mind a 3 mobilcégnél feltöltened. Feltételezem, hogy mindegyikre nyomtat számlát, ha kéred. Ki kell tölteni a cég nevét, levelezési címét stb.

Azt tudom, hogy az EV-nál mi a helyzet, de azért kösz, mindig jól jön a felelevenített tudás.

Ezekszerint akkor a TH-nál is így kell csinálni, ha nincs alkalmazott?

KK

Társasházi mobiltelefon

HozzászólásSzerző: N.Kati » csüt. júl. 12, 2007 12:27 pm

Sziasztok! Nekem is hasonló problémám van, ugyanis a Kft ügyvezető mobil telefonszámlája a cég nevére szóll. Most én azt, hogy számolhatom el, minden hónapban részletes számlát kellene kérnem és a magánhasználatott az ügyvezetőnek kell ki számlázni? Igen ám de az ügyvezető társas vállalkozó munkaviszony mellett.Igaz a tevékenységét díjazás ellenében is elvégezheti. Nem tudom mi lenne erre jó megoldás.
N.Kati

Társasházi mobiltelefon

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. júl. 12, 2007 1:06 pm

Sziasztok! Szerintem, ha van számla a feltöltésrő, amivel be lehet azonosítani (tel.szám), meg van részletező, amivel igazolható, hogy nincs magánhasználat, akkor minden további nélkül el lehet ktgként számolni. Ha van magánhasználat, vagy kiszámlázza az ügyvezetőnek, vagy megfizetik a közterheit.

Üdv: Böbe 

validitas

Társasházi mobiltelefon

HozzászólásSzerző: KK » csüt. júl. 12, 2007 1:21 pm

Szia validitas (Böbe)!

Én is hasonlóképp gondolom ezt, de soha nem lehet tudni, gondoltam megerősítést kérek másoktól is. :)
Még nyitva hagyom a kérdést, hátha ír valaki pro- vagy kontra.

KK

Társasházi mobiltelefon

HozzászólásSzerző: N.Kati » csüt. júl. 12, 2007 2:08 pm

Előfizetéses a mobil az ügyvezetőnek, akkor az nem gond, hogy máshol van neki a főállása?

És mit csináltok az ISDN 64.20.28 SZJ számú előfizetői díjjal? Azt nem számolhatjuk el, levonjuk a 64.20.12 SZJ kiszámlázott tel. ktg.-ből? Csak azt nem értem van az előfizetői díj amit nem számolhatok el, viszont a számla végén SZJ számok összesen: 64.20.12-ben benne van az előfizetői díj is. Mert szerintem úgy lenne a helyes, hogy SZJ 64.20.28 itt szerepel egy bizonyos összeg, meg külön 64.20.12. Nem egybe.

Tel.ktg. elszámolás számomra olyan értelmetlen lett, ettől jobban megbonyolítani már nem is lehetet. 

N.Kati

Vissza: Számvitel