Adófórum

Adózási és számviteli információk

édesanya tulajdona

Egyéni vállalkozók

édesanya tulajdona

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Szeretném kikérni a véleményeteket abban, hogy autókölcsönzős egyéni vállalkozó az édesanyja tulajdonában lévő gépkocsit valamilyen módon kiadhatja-e a saját vállalkozásában? Használatba adási (ingyenes) szerződés? Bérbeadási szerződés? De a bérbeadásnál már az édesanyának is kellene adószám szerintem. Én igazán frappáns megoldást, amivel mindenki jól járna, nem tudok erre, de hátha Ti többet tudtok! Előre is köszönöm! Kata

 

kovalkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

édesanya tulajdona

HozzászólásSzerző: kovalkata » pén. júl. 06, 2007 11:51 am

Hát senki nem tud segíteni nekem???
kovalkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

édesanya tulajdona

HozzászólásSzerző: validitas » pén. júl. 06, 2007 11:54 am

Szia Kata!

Ne ess kétségbe, biztosan tud valaki jó választ adni. Ha jól emlékszem, volt már hasonlóról téma, és a szivességi használat volt a megoldás a problémára. Mivel egyeneságbeli rokon, ezért ingyen szivességi használatba adhatja megállapodás alapján a gkocsit. Bérbeadásnál adószámot kellene kérnie az édesanyának. Üzembentartónak be kellene jelenteni talán, bár ebben nem vagyok annyira biztos, de szerintem jó ötlet.

Üdv: Böbe 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

édesanya tulajdona

HozzászólásSzerző: madora100 » pén. júl. 06, 2007 8:22 pm

Kata!

Rokoni kapcsolatokban ismert és elfogadott a haszonkölcsönbe adás. (nem rokoni kapcsolatban is előfordul, de nem ez a jellemző) Kell egy haszonkölcsön szerződést kötni a mamával, amelyben le kell fektetni, hogy a gépkocsit harmadik személy használatába is adhatja a haszonkölcsön kedvezményezettje. Így az egyéni vállalkozó már szabadon használhatja a gépkocsit ingyenesen, bár visszaszolgáltatási kötelezettség mellett.

Ha szükséged van haszonkölcsön szerződés mintára, írd meg a postafiókodat és küldök egyet.

madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

édesanya tulajdona

HozzászólásSzerző: zspotorke » pén. júl. 06, 2007 8:50 pm

szia Kata!

Remélem tudod használni. A szükséges helyeken át kell alakítani.

 Haszonkölcsön szerződés  amely létrejött egyrészről név: …………………………………………születési hely és idő: ……………………anyja neve: ………………………………..lakcím: ……………………………………..sz. ig. sz.: …………………….……………. mint Kölcsönadó,másrészről név: …………………………………………születési hely és idő: ……………………anyja neve: ………………………………..lakcím: ……………………………………..sz. ig. sz.: …………………….…………….  mint Kölcsönvevő között – a továbbiakban: együttesen Szerződő Felek) alulírott helyen és időben az alábbi feltételek szerint: 1.  A Kölcsönadó az üzemeltetésében lévő, ……………………… forgalmi rendszámú ……………..…… típusú, …………………….. alvázszámú, …………………. motorszámú gépkocsit, melynek futásteljesítménye a kilométeróra szerint: …………… km ingyenesen a Kölcsönvevő használatába adja. A gépkocsi …….. (év) …………… (hónap) … napjáig érvényes műszaki vizsgával rendelkezik.2.     A Kölcsönvevő az 1. pontban meghatározott gépjárművet jelen szerződés aláírásával átveszi. Az átvételt követően a kölcsönvevő 30 munkanapon át jogosult a gépjárművet rendeltetésszerűen használni. 3.     A szerződés tartama alatt a kölcsönadó a dolgot harmadik személy használatába nem adhatja. 4.     A felek rögzítik, hogy a kölcsön ingyenes, a kölcsönvevő a gépjármű használatáért nem köteles díjat fizetni, felelős azonban minden olyan kárért, amely a rendeltetésellenes vagy szerződésellenes használat következménye. A gépjármű fenntartásával kapcsolatos költségeket a szerződés ideje alatt a Kölcsönvevő viseli. 5.     A szerződés megszűnésekor a Kölcsönvevő köteles a gépjárművet a Kölcsönadónak visszaadni. 6.     Az ebben a szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyv haszonkölcsönre vonatkozó rendelkezései (Ptk. 583–585. §) az irányadók. Jelen szerződés kettő példányban készült, amelyet a szerződő felek mint akaratukkal mindenben megegyezőt aláírásukkal megerősítenek.  Kelt: ………………(város/község neve), ……… év …………… hónap … napján.

 

...........................................              .......................................

           bérbeadó                                           bérbevevő

 

Üdv: P.Zsuzsa 

 

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 103 vendég

cron