Adófórum

Adózási és számviteli információk

Adósz. magánszemély járulék "nem" fizetése

Tb, munkaügy, bérterhek

Adósz. magánszemély járulék "nem" fizetése

HozzászólásSzerző: l.nora » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Kollegák !

Adott egy adószámos magánszemély, aki úgy "döntött", hogy nem akar egészségbizt. és nyugdíjjárulékot fizetni. Fizeti maga után az egészségügyi szolgáltatási járulékot.
Amikor számlát állít ki, a kifizető nem von tőle semmit, szerintem azért,mert egyéni vállalkozónak gondolja....
Ez így rendben van ? Szerintem nincs. Ebben az esetben a kifizető vét hibát, hogy nem von a számla összegéből járulékokat?
Jól gondolom, hogy ez így teljesen szabálytalan? Hogyan kéne helyesen eljárni ?

Köszönöm, ha segítetek !

Nóra
l.nora
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Adósz. magánszemély járulék "nem" fizetése

HozzászólásSzerző: validitas » szer. jún. 06, 2012 3:26 pm

Szia Nóra!

Abszolút helytelen! A járulékfizetés nem döntés kérdése, törvények írják elő.

A kifizető is helytelenül jár el, mert köteles levonni az SZJA-t és járulékokat, ha egyébként a jövedelem járulékköteles (eléri a min.bér 30%-át). A kifizetőt megbünteti az adóhatóság, ha ellenőrzés során ezt feltárja.

/>Részletes tájékoztató van róla a NAV honlapján:

http://www.nav.gov.hu/data/cms220771/02_fuzet_Az_onallo_tevekenysegbol_szarmazo_jovedelem_2012.pdf

Ebben minden részletesen és érthetően le van írva.
validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Adósz. magánszemély járulék "nem" fizetése

HozzászólásSzerző: validitas » szer. jún. 06, 2012 3:29 pm

Egyéni vállalkozónak nem "gondolni" kell valakit, hanem a számlán rajta kell lennie a nyilvántartási számnak. Ha nincs rajta, akkor nem tekinthető ev-nek!
validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Adósz. magánszemély járulék "nem" fizetése

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. jún. 06, 2012 3:41 pm

Szia! Nem írod, hogy ez az adószámos magánszemély milyen tevékenységre kérte az adószámát, illetve milyen tevékenységet folytat.

Ha ingatlan bérbeadás, akkor ott a TB járulékok nem játszanak.

Ha alkalmanként - nem rendszeres üzletszerű tev. - megbízási szerződéssel végez valamit, akkor (általánosságban) ha adóelőleg megállapítására kötelezett kifizetőtől származik a bevétele, a kifizetőnek kötelezettségei is vannak. Ha számlát adó magánszemélynek fizet ki , csak akkor "nézheti" egyéni vállalkozónak, ha a számláján a neve,címe,adószáma adatokon kívül szerepel a vállalkozói nyilvántartási száma is. A kifizető utána nézhet annak, hogy valóban egyéni vállalkozó-e. (valóban szerepel-e érvényes vállalkozói nyilvántartási számmal a vállalkozói nyilvántartásban).

Ha nem ev., akkor az illető magánszemély a kifizetést megelőzően nyilatkozik a kifizetőnek, (Adóelőleg megállapításához tett nyilatkozat) többek között: hogy a bevételével szemben milyen költségelszámolási módot választ (10% ktsg hányad igazolás nélkül, vagy tételes költségszámolást.) Ha tételes költségelszámolást választ, akkor nyilatkozhat max. a bevétele 50%-áig, hogy mennyi költsége van az adott bevétellel kapcsolatban.

Ha nem nyilatkozik, akkor a kifizető a 10% költséghányad figyelembevételével állapítja meg, hogy a bevételből (számlázott összegből) mennyi számít jövedelemnek, s ezen jövedelem, valamint a megbízás időtartama alapján elbírálja, hogy ez a megbízás eredményez-e biztosítási jogviszonyt, vagy sem. Ha a jövedelem eléri a minimálbér 30%-át (Havi: 27.900 Ft, ill. napi:930 Ft-ot), akkor játszik a TB (nyugdíj,eü) is az SZJA-n kívül, mint levonás, valamint a kifizető terhére a szoc.h.adó.

Ha nem éri el a minimálbér 30%-át, akkor a TB nem játszik, SZJA előleg von csak a kifizető és megfizeti a rá vonatkozó terheket. A kifizetés hónapjára vonatkozóan akár keletkeztet a kifizetés biztosítotti jogviszonyt, akár nem: a 1208A-M-en vallja a kifizetésben részesülővel kapcsolatos adatokat.
Ha biztosítotti jogviszonyt eredményez a megbízás, akkor a T1041-en is be kell, hogy jelentse a jogviszonyt a kifizető.

---------- A NAV portálon fenn van az önálló tevékenység adózása, járuléka,stb.

Attól, hogy a kifizető mulaszt, ha a NAV elkapja a kifizetőt és ott kiderül, hogy nem vonták le tőle az SZJA előleget, vagy a biztosítottat terhelő TB járulékokat, akkor fel fogják szólítani őt, mint magánszemélyt, hogy ezeket fizesse meg..., az más kérdés, hogy a kifizetőt is szankcionálják mulasztás miatt, s a kifizetőnek is meg kell fizetnie azon adót,járulékot,hozzájárulást, ami a kifizetőt terheli.
Ha adóévet követően kerül megállapításra a hiányosság, s a magánszemély nem szerepeltette a bevallásában a bevételt.. (levonás és igazolás hiányában kifizető által levont szja előleget nem szerepeltethet) SZJA-t.., akkor valótlan (hamis) bevallást adott, amiért szankcionálható ő is.

Úgy, hogy az a legtisztább, ha megkeresi az adóelőleg megállapításra kötelezett kifizetőt és (saját érdekében is) felhívja a figyelmüket arra, hogy ő bizony nem egyéni vállalkozó és olyan önálló tevékenységet folytató adószámos magánszemély, akitől szja előleget, alkalmasint járulékot kell vonni...
Üdv.


melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Adósz. magánszemély járulék "nem" fizetése

HozzászólásSzerző: l.nora » szer. jún. 06, 2012 3:57 pm

Nagyon köszönöm a válaszaitokat !!!
A magánszemély keramikus, alkalmanként dolgozik, amikor kap valamilyen megrendelést.
Évek óta végzi így a tevékenységét, a tavalyi szja bevallás elkészítésére kért meg.

Az egészben az a legszebb, hogy évekkel ezelőtt (nem tudom mikor) egy apeh ügyfélszolgálaton javasolták neki, hogy fizesse maga után a eü.szolg.járulékot, és ennyi... legalábbis nekem ezt mondta.

Megnéztem a tavalyi számláit, nincs semmi olyan adat (nyilvántartási szám) ami arra utalna, hogy ev. lenne.
És, hogy még fokozzam, a megrendelői között szerepel önkormányzat, alapítvány, egyházi óvóda....
Soha senki semmilyen nyilatkozatot nem tett az orra alá szja előleg vonásáról, és soha nem is vontak tőle.

Az apeh inform.füzetét olvastam, és azért is tettem fel a kérdést, mert attól tartottam valamit nem tudok, annyi szereplő járt el helytelenül...

Nem is tudom mihez kezdjek, persze jó ismerősről van szó....

Köszönöm mégegyszer !


Nóra

l.nora
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Adósz. magánszemély járulék "nem" fizetése

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. jún. 06, 2012 8:30 pm

Szia! Ha ez a keramikus dolog művészeti tevékenység, akkor a művészekre vonatkozóan (felhasználási szerződés,stb.) másként szól a törvény.

2011-ben az általában vett önálló tevékenység SZJA előleg megállapítás is más volt, mint 2012-től.

2011-ben pld-ul az adószámos magánszemély, ha nem kérte a kifizetőtől az adóelőleg megállapítását, akkor az általános önálló tev. jövedelemből SZJA előleget nem kellett levonnia a kifizetőnek sem.. 2012-től ez másként van..

Azt nézd meg, hogy ő beletartozott-e ebbe a művész,stb. (nem általában vett önálló tevékenység) eltérő önálló tev.-be és miként szóltak a szerződései (munkadíj, felhasználási díj..)

Ha "művészeti" tevékenységről van szó, akkor annak megfelelően keresd, hogy művészek adózása, művészek járulékai,stb.illetve ezt nézd a TBJ tv., SZJA tv.,stb. jogszabályokban.. 2011-re vonatkozóan, ha azzal az évvel kell foglalkoznod.

A kérdésedből nem derült ki, hogy milyen önálló tevékenységről beszélünk, az meg végképp nem, hogy melyik évről. Üdv.
melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Adósz. magánszemély járulék "nem" fizetése

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. jún. 07, 2012 12:30 am

Keramikusnál szerintem nem beszélhetünk felhasználási szerződésről, díjról. Max. ha valami motívumot, vagy technológiát ad el, de a kerámia elkészítése és értékesítése nem valamiféle használati jog, hanem termék értékesítés.
validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Adósz. magánszemély járulék "nem" fizetése

HozzászólásSzerző: l.nora » csüt. jún. 07, 2012 9:20 am

Kedves Böbe, Melcsi !

Nagyon köszönöm, hogy segítetek!

A keramikus hölgy a kész termékeit adja el, leginkább megrendelésre dolgozik. Tehát nem előállít 100 db bögrét és vásárokon árulja, hanem mindig annyi és olyan ált. dísztárgyakat készít amire megrendelést kap. Azért nem is vállalkozóként végzi, mert van amikor hónapokig nincs megrendelése, de olyan is előfordult, hogy templomba kerámiából készített oltár-képet, ami több százezer forintos munka volt.

Meg fogom nézni a jogszabályokat van-e rá valami kivétel...

Több évre visszamenőleg nincs járulékfizetés-levonás a számlákból. Amivel én foglalkozni akarok esetleg a 2011-es év, illetve, hogy idén minden szabályosan történjen.
Bár azon kívül, hogy elmondom neki mi a helyes eljárás, a döntés az ővé.

Köszönöm, szép napot Nektek !

Nóra
l.nora
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am


Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég