Adófórum

Adózási és számviteli információk

másodállású e.v.

Egyéni vállalkozók

másodállású e.v.

HozzászólásSzerző: guluke88 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Jelenleg egy kft-ben vagyok 25%-os tulajdonos és egyedüli bejelentett alkalmazott heti 40 órában. Szeretném kiváltani az egyéni vállalkozóit, de így másodállásban lennék az. Ezt is szeretném természetesen! Megvannak, hogy milyen teáor számokra, nem kell hozzájuk semmilyen papírt bemutatnom. Azzal tisztában vagyok, hogy ügyfélkapunk keresztül ezt hogy kell kiváltani. Az ezutáni cselekvések érdekelnek, gyakorlatilag onnantól, hogy megkapom az adószámot! Megyek egy nyomtatványboltba, veszek egy számlatömböt. (a bevételemet előre saccolva biztos, hogy alanyi áfa mentes lehetek, mert az 5 milliót nem fogom elérni!) Ezután a másodállású munkáim után adok számlát a megrendelőnek. Éves szinten körülbelül 5-10 számláról van szó, nagyjából 500.000 forintot fogok kiszámlázni így. Ezeknek ellentételeként fogok bizonyos dolgokat úgy venni, ami kapcsolódik a tevékenységemhez és ezeket elszámolhatom kiadásként. Ha a kettő kiegyenlíti egymást (ezt szeretném!), akkor a bevételem után kell-e valamit befizetnem? (Bevallani be kell a NAV felé, ez tiszta sor)
Bizonyára sok mindent nem szakszerűen fogalmaztam, azért remélem, hogy érthető volt, hogy mit szeretnék! Kell-e havonta bármilyen bevallást benyújtanom, bármilyen teendőm van-e, amiről a fentieket alapul véve (valószínűleg) nem tudok? :)
Előre is köszönöm, Balázs.
guluke88

másodállású e.v.

HozzászólásSzerző: guluke88 » pén. jún. 01, 2012 9:46 pm

Kedves Ocó!
Köszönöm válaszod, már most sokat segítettél. Ugyanakkor felvetődött bennem egy kérdés még ezügyben: ha számlát adok valakinek, akkor azt ugye lehet kp-ban és átutalással is kiegyenlíteni. Ha utóbbit választja (választhat egyáltalán vagy a számla határozza meg?!), akkor ahhoz kell nekem egy, a jelenlegitől független bankszámlával IS rendelkeznem? Átláthatóság miatt is kérdezem, sőt, leginkább amiatt. Teszem azt van egy ilyen számlám, akkor azt kvázi csak arra használhatom, hogy arra utalnak ilyen kiegyenlítéseket és én pedig arról csak olyan kiadást fizetek, amiről kérek számlát és azt elszámolom költségként. Vagy a jelenlegi lakossági folyószámlámra is jöhet ilyen átutalás? Vagy legyen inkább a kp-s kifizetés a "nyerő", de ennek van-e valami más követelménye?
Előre is köszönöm, üdv Balázs.
guluke88

másodállású e.v.

HozzászólásSzerző: guluke88 » szomb. jún. 02, 2012 2:07 pm

Nagyon köszönöm a segítséget, további szép hétvégét!
Balázs.
guluke88

Vissza: Egyéni vállalkozók