Adófórum

Adózási és számviteli információk

kis segítség

Egyéni vállalkozók

kis segítség

HozzászólásSzerző: Ropi » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!
A következő kérdésem lenne:
Egyéni vállalkozó kért meg,hogy könyveljem,sajnos én eddig csak kettőst könyveltem ,ezért most próbálom átrágni magam a dolgokon.Az egyik kérdésem az lenne,hogy szabályszerű az internetről ingyenesen letölthető pénztárkönyvben könyvelni?
Illetve leírnám a számításaimat,kérlek nézzétek meg,hogy jól gondolom-e:
Számlázna netto 115 000Ft-ot/hó,ebből ha nincs kiadása(csak az egyszerűség kedvéért) csak a 93eFt-os kivét,akkor a 27% szoc.h.adóval 28 249Ft-tal gyakorlatilag veszteséges 6e Ft-tal?és csak akkor nem lesz az ha nem veszi ki a 93eFt nettóját(kb.72eft-ot),hanem kevesebbet?
Előre is köszönöm a segítséget?
Zsuzsa
Ropi

kis segítség

HozzászólásSzerző: Bakosné » csüt. márc. 29, 2012 11:22 am

Nem tudom, hogy jött ki neked a 6 ezer veszteség, a 93 ezernek a 27 %-a 25.110,- Ft Bér + járulék 118.110,- Ha más költsége nincs, 3,110 a veszteség. De van még helyi adó is, ami a bevétel legalább 2 % (nincs levonható költség, alkvállalkozó) havi 2300 Ft, azaz 5410,- Ft
Márti
Bakosné

kis segítség

HozzászólásSzerző: Ropi » csüt. márc. 29, 2012 11:43 am

Szia!
Én úgy számoltam,hogy a 93eFt 112,5%-nak a 27%-át vettem.Akkor jól gondoltam az előzőeket?(az ipát teljesen elfelejtettem:( )
Köszi
Zsuzsa
Ropi

kis segítség

HozzászólásSzerző: melcsi62 » csüt. márc. 29, 2012 11:43 am

Sziasztok! Bakosné: úgy jöhetett ki neki, hogy ha főfogl.egyéni vállalkozó és csak a sima minimálbér vonatkozik rá minimum, akkor a szoc.h.adót a rá vonatkozó minimálbér 112,5%-a után kell megfizetni. Azt nem tudni, hogy ez az ev. valóban főfoglalkozású-e és, hogy a rá vonatkozó minimálbér az valóban csak a havi 93 eFt-e, vagy a 108 eFt lenne és akkor min.ezek valamelyikének 112,5%-a után van szoc.h.adófiz.kötelezettsége.

Ha munkaviszony melletti, stb. többes jogviszonyú ev., akire ev-ként nem vonatkozik a DE MINIMUM járulék alap,szoc.h.adóalap... , és van 93 eFt vállalkozói kivét költsége, akkor az ezután fizetendő csak valóban a szoc.h.adó, ami az általad számolt 25.100 Ft lenne.

Zsuzsa! Ha főfoglalkozású ev-ről beszélünk akkor is megteheti, hogy kevesebb vállalkozói kivétet számol el, mint amennyi a nyugd.jár... alapja.

Az SZJA egyéni vállalkozó az SZJA tv. szerinti alap és kiegészítő nyilvántartásokat kell, hogy vezesse. A pénztárkönyvre vonatkozó olyan nyilvántartást, ami megfelel a szja tv-ben szereplő "részletezettségnek". Ha megfelelő bontású, akkor az lehet számítógépes programmal előállított, vagy éppen excell-ben vezetett, vagy a nyomtatvány forgalomban kapható pénztárkönyv kézzel írással vezetett. Az az ingyenesen letölthető pénztárkönyv, amiről írsz.. ha megfelel az SZJA tv. pénztárkönyvre vonatkozó előírásnak, akkor az is használható.

Üdv.
melcsi62

kis segítség

HozzászólásSzerző: Ropi » csüt. márc. 29, 2012 11:55 am

Szia!
Igen főfoglalkozású és takarító ami "remélem" nem kötött szakképesítéshez.
Akkor úgy látom a havi 70eFt amit szeretne,hogy maradjon,nem igazán fog összejönni:(
Zsuzsa
Ropi

kis segítség

HozzászólásSzerző: Bakosné » csüt. márc. 29, 2012 12:24 pm

Igen, igazatok van, és ezt tudom is, de most kiesett a képből. Egyértelmű szerintem, hogy többet kell keresnie neki havonta, hogy elég legyen a költségekre. Lehet még más költsége is, pl. tisztitószer, utazási ill gk kts.
Márti
Bakosné

kis segítség

HozzászólásSzerző: olahneedit » pén. márc. 30, 2012 1:39 am

Szia Zsuzsa!
Hát igen, ebből a 115e-ből nem,hogy a 70e, de még az 50e is alig marad meg neki, hiszen bizonyára a járulékon felül is lesznek tényleges kiadásai. Talán azzal járna a legjobban, ha valaki olyan kötne vele munkaszerződést, aki alapból biztosított máshol, vagy ha felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója. De ebben az esetben is le kellene mondania a teljes évi szolgálati időről, ha a bűvös nettó 70e-et el akarja érni. Pl. ha ugyanezt a munkát napi 6 órában is el tudná végezni.
Akkor 69750 63%-a 43943 megy az államnak, a bev.2%-a megy az önkormányzatnak.
115000-43943-2300= 68757 már közelít. Napi 5 órában 115000-36619-2300= 76081, és akkor ebből már telhet tisztítószerekre, eszközökre, kiküldetésre.
Előnye, hogy akkor már nyugodt szívvel viheti magával az EV lányát, sógornőjét alkalomadtán, vagy 2013-tól a 9-es feoros kedvezmény is szóba jöhet, vagy bármi más ráhúzható kedvezmény, ezen kívül ha nincs munka, csak egy-egy nap, akkor mv.megsz, jöhet a napi 1000Ft-os közteher.
Hátránya, hogy az a 36 órás mv.is bármikor megszűnhet, vagy a nagylány kijárja az iskolát, MT.tv. betartás..bevallás, amivel TE leszel megbízva szívjóságból.. no meg a napi részmunkaidő nem generál annyi bérksg-et, hogy nullára vigye a váll.adóalapot, tehát figyelni kell. Ezen felül persze a sok papírmunka azért a havi 20e plusszért.
olahneedit

kis segítség

HozzászólásSzerző: Ropi » csüt. ápr. 05, 2012 10:51 am

Szia!
Hát igen.úgy tűnik már nem is akar vállalkozni.Hát ez van.Köszönöm a levezetés.
Zsuzsa
Ropi

Vissza: Egyéni vállalkozók