Adófórum

Adózási és számviteli információk

EVA-s BT bevételének elszámolása

EVA

EVA-s BT bevételének elszámolása

HozzászólásSzerző: sanyez » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozók!

Köszönöm Nektek a sok fontos információt és ötletet amit eddig is kaptam itt a fórumon. Most lenne egy konkrét kérdésem is felétek. EVA-s lett a BT 2007.01.01-től és bevétel nyilvántartást vezet. Egy fő beltag és kettő fő kültag van. Az egyik kültag 36 órát meghakladóan foglalkoztatott, míg a másik saját jogú nyugdíjas. Eddig jövedelmet nem vettek ki a vállalkozásból, csak számlákat számoltak el költségként.  Most viszont szeretnének némi pénzt is kivenni a kültagok a vállalkozásból. Mi módon tehetik ezt meg és ennek milyen járulék vonzata lenne? A saját jogu nyugdíjas után az eho-t megfizetik havonta. Előre is köszönöm a segítő válaszotokat.

Sziasztok! Sanyez 

sanyez
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

EVA-s BT bevételének elszámolása

HozzászólásSzerző: Bi.Monika » csüt. júl. 05, 2007 4:23 am

Feltételezem, hogy nem munkabérként akarják a jövedelmet kivenni, mert akkor le kell számfejteni, mint tagi jövedelmet, vagy munkabért. Ez esetben a bérszámfejtésben alkalmazott járulékokat kell fizetni, de szerintem ennek nincs értelme.

A másik az osztalék kifizetése. Ha az előző évek - eva előtti - eredményt szeretnék kivenni, akkor a 25% és 35% -os szja és eho terheli.

Ha a 2007. évi eva-s eredményt szeretnék kivenni, akkor minden további nélkül kivehetik az osztalékot az eva megfizetése után, mert az eva magába foglalja az osztalékadót is. Természetesen mindezt a törzstőke arányába tehetik meg. Bár ezzel szerintem az eva bevallásáig várjanak.

Remélem jól gondolom.

Szia Móni 

Bi.Monika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

EVA-s BT bevételének elszámolása

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » csüt. júl. 05, 2007 4:55 am

Javaslom, hogy ne "osztalék"-ot írjatok, hanem "tagi jogviszonyra tekintettel juttatott bevétel"-t, mert ilyenként vn nevesítve ez a kifizetés az EVA tv-ben mint adómentes (18.§ (5) bek. EVA tv.) Az osztalék félreértésre adhat okot az Szja tv. rendelkezéseinek alkalmazásában és esetleg magyarázkodni kell utólag, még akkor is, ha a megelőző bekezdés éppen az osztalékot mentesíti az szja alól.
aniko.varga2006
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

EVA-s BT bevételének elszámolása

HozzászólásSzerző: taffy » hétf. aug. 13, 2007 8:38 pm

A tárgyévi eredményt az EVA megfizetése után minden további nélkül szétoszthatják a tagok. Akár egyikük is felveheti és oszthatja szét a tagok között, ha erre taggyűlési jegyzőkönyv meghatalmazza. Egyéb fizetési kötelezettség nincs, csak akkor ha a korábbi évek eredményét veszik fel.
taffy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

EVA-s BT bevételének elszámolása

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » szer. szept. 05, 2007 10:26 am

Sziasztok!

Az EVA-ás Bt bevételi nyilvántartást vezet. Ez esetben már megtörtént a korábbi évek eredményének adózása, akkor amikor a cég átlépett az EVA hatálya alá.

A kiadásairól nem kell, hogy nyilvántartást vezessen. Ez így nem is kérhető el. Tehát akár osztalék akár pénzfelvét címszó alatt fel lehet venni minden likvid pénzeszközt. A pénzt úgy osztják fel, ahogy abban megállapodtak. Az adóhatóság erről nyilvántartást nem kérhet, mivel mint mondtam kiadási nyilvántartást nem kötelesek vezetni.

A cégtörvény és a PTK szabályainak megfelelően azért el kell járni, de ezek csak vitás esetekben lényegesek.

Javaslom, hogy akik nem "bíznak meg" egymásban legalább belső nyilvántartásként vezessenek kettős könyviteli nyilvántartást.

Így ha valakinek van 36 órás munkaviszonya vagy nyugdíjas, akkor teljesen fölöslegesen vesz ki adóköteles jövedelmet a vállalkozásból. Három szempontból lehet lényeges: hitelfelvétel elbírálása, táppénz és THGY, GYED illetve nyugdíj alap. Egyébként minden vonatkozásában kidobott pénz!

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am


Vissza: EVA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég

cron