Adófórum

Adózási és számviteli információk

Személyautó bérbeadása

Egyéni vállalkozók

Személyautó bérbeadása

HozzászólásSzerző: bomarcsi2 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kérek szépen segítséget ! Van magánszemélyként 2 db személyautója,1 db kisteherautója valakinek,2006-ban vette hitelre. Nincs az egyéni  vállalkozásába bekönyvelve, de bérbe adja, számláz,megfizeti a cégautóadót a személyautók után.Hitelrészleteket nem könyvelteti be, écs-t nem számol el az autók után.Nem vezet útnyilvántartást sem a cégautó miatt.Kérdésem: Be kell-e könyvelni a vállalkozásába az autókat 2006-ban és a hitelt is? A teherautónál kell-e vezetni szigorú menetlevelet a megtett utakról?Szerintem ez így nem jól van!! Előre is köszönöm!

 

bomarcsi2
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Személyautó bérbeadása

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » csüt. jún. 28, 2007 8:12 pm

Én javaslom, hogy útnyilvántartás alapján számolja el a norma szerinti alapmennyiséget. A teherautó után lehet tételes költségeket is vezetni. A menetleveleket sem ártana írni.

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Személyautó bérbeadása

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. jún. 28, 2007 10:06 pm

A cégautó utáni adót biztosan lekönyvelteti költségnek. De azt milyen alapon teszi, ha nincs a vállalkozásba a kocsi?
madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Személyautó bérbeadása

HozzászólásSzerző: validitas » pén. jún. 29, 2007 6:21 am

Egyáltalán nem helyes, hogy  olyan tárgyi eszköz bérbeadását számlázza ki, amely nem is szerepel a vállalkozás nyilvántartásaiban. A könyvelésnek a számviteli tv. hatálya alá nem tartozó egyéni vállakozásoknál is teljeskörűnek kell lennie, azaz ha beszerzett egy járművet, amelyet a vállakozás céljaira használ, bérbead, erről számlát állít ki, akkor annak a beszerzésnek, hitelnek is szerepelnie kell, a tárgyi eszköz nyilvántartásba fel kell venni, écs-t kell elszámolni az SZJA tv-ben leírtak szerint,, a személyautóra útnyilvántartást, a teherre menetlevelet kell vezetni. Még kisvállalk.adókedvezmény is igénybevehető ráadásul. Üdv: Böbe
validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Személyautó bérbeadása

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » pén. jún. 29, 2007 8:19 am

Most látom csak, hogy a kérdés nem a hasznáalti költségek elszámolására, hanem a bérbeadásra vonatkozik. Ha folyamatosan bérbe van adva, akkor nincs cégautóadó és elszámolható az écs. is valamint az egyéb költségek.

De csak akkor, ha az autó bekerülési értéke számlák alapján bizonyítható valamint ha a szerződés szerint az egyéb költségeket is Te állod és nem a bérbe vevő!

Természetesen, ha nem számlázol át mindent, akkor én pl. rögtön szaglászni kezdenék.

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Személyautó bérbeadása

HozzászólásSzerző: bomarcsi2 » szer. júl. 04, 2007 2:37 pm

Köszönöm a válaszokat! Már csak az nem világos hol tudnék a személyautó bérbeadásáról utána olvasni ? Törvény?? Kértem az Apeh-tól is állásfoglalást a cégautó adóra, hogy kell-e fizetni ha bérbe adja az autót ha nem vezet részletes útnyilvántartást, erre az volt a válasz hogy olvassam el a törvényt és értelmezzem ! Sajnos a vállalkozó nagyon önfejű, nem hajlandó vacakolni az útnyilvántartással, emiatt is fizettetem vele a cégautóadót és az eho-t.A legszívesebben összcsomagolnám az anyagát és vigye könyveltetni ahová akarja.Arra sem tudtam rávenni, hogy be kellett volna 2006-ban könyvelni az autók megvásárlását.Szerintetek hogy lehetne ezt az elfuserált vállalkozást helyrehozni? Köszönettel: bomarcsi2

 

 

bomarcsi2
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Személyautó bérbeadása

HozzászólásSzerző: zspotorke » szer. júl. 04, 2007 2:57 pm

Szia!

Na cinikus akarnék lenni (de ez távol áll tőlem) akkor azt mondanám, hogy munkával. A munka mennyisége pedig attól függ, hogy mennyire "elfuserált" a vállalkozás - vagy a könyvelése!

A vállalkozó lehet önfejű, de azt azért világosan látnia kell, hogy mire miért van szükség - milyen szabályok szerint működhet a legkisebb rizikóval a vállalkozása. Ez az Ő érdeke is. (főleg!) A törvényeket "illik" betartani, illetve ha kockáztat, azt a saját szakállára tegye. Biztos Te is hallottad már a híres szlogent: a könyvelőm......  Ha nem tudod meggyőzni, akkor meg vesd össze a nyert előnyt a feláldozottal, majd dönts e szerint.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Személyautó bérbeadása

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. júl. 04, 2007 3:21 pm

Szia Marcsi!

Sajnos teljesen átérzem a problámád az ilyen önfejű ügyfelek miatt! Ilyenkor a legjobb, ha aláíratsz vele egy papírt, hogy mik azok a dolgok, amiket a Te javaslatod ellenére Ő másképpen csináltat. Bár így is előfordulhat, hogy nem bírja az ember már cérnával és vigye az anyagát ahova akarja!

Zsuzsa, Neked meg annyi, hogy sajnos egyáltalán nem minden ügyfél látja be, hogyTe az Ő érdekeit képviseled és csak jót akarsz neki, sőt!!! Még le is "hülyéznek", mert mondván" ezt az ismerősőm könyvelője nem így csinálja..." Szerintem ez a valóság az ügyfelek 20-30%-ánél. Na, most megintcsak jól felhúztam magam... Kata

kovalkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Személyautó bérbeadása

HozzászólásSzerző: validitas » szer. júl. 04, 2007 3:25 pm

Szia Kata!

Ilyen "beszólás" már nekem is volt, hogy:"bezzeg más könyvelők elszámolják!". Úgyhogy egyszercsak berágtam, és azt mondtam: Igen, akkor lehet hozzájuk menni! Azóta is ezt alkalmazom, és szerencsére csak "normális" ügyfeleim vannak. 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Személyautó bérbeadása

HozzászólásSzerző: zspotorke » szer. júl. 04, 2007 4:01 pm

Szia Kata!

Ne húzd fel Magad - nem éri meg. Ismerem és is a piacot - nehogy azt gondold, hogy Nekem nem volt már ilyen! Amit írtam azt azért írtam és ha jól belegondolsz igazat is adsz nekem, mert az önfejű ügyfelek helyett senkinek sem javaslom, hogy a saját bőrét és pénztárcáját vigye a vásárra. Tényleg le kell írni (ez sem szokott tetszeni!) hogy mi az amit az ember másképpen csinálna. Onnantól övé a felelősség. Én egészen biztosan nem dolgoznék azért, hogy a büntetést rám lehessen kiszabni illetve nem is tudok maximális bizalom nélkül. Tudom, hogy vannak vállalkozók, akik a könyvelőjükben az ellenséget látják - de nekik nem érdemes dolgozni. Jellemzően ők a munka díját is sajnálják és elvárnák, hogy mi fizessünk Nekik, hogy végezhetjük a vállalkozásuk könyvelési munkáját. Azt gondolom, hogy az ember "tűréshatárát"  sok minden befolyásolja. Például a munkája megbecsülése, a végzett munka dijazása, stb., stb. -  de van egy határ - ez mindenkinél más és más - amelyen túl már nincs az a pénz!

Egyébként miután "önbevallással" müködnek a vállalkozások - mindenki azt könyvel le amit akar - de attól még az nem biztos, hogy megállja a helyét. Oda kell vinni a könyvelést! - ezt szoktam én is mondani. A baj azonban az, hogy ezek a könyvelők - mert sajnos vannak ilyenek is- a munkájukért (?) nem vállalják a felelősséget, viszont arra kiválóan alkalmasak, hogy aláássák a  körültekintően és lelkiismeretesen dolgozó könyvelők becsületét és rontsák a szakma hitelét és leverjék az árakat.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 80 vendég

cron