Adófórum

Adózási és számviteli információk

autókölcsönzés

Egyéni vállalkozók

autókölcsönzés

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd jún. 26, 2007 11:13 am

Sziasztok!

A c pontnál egy kissé felületes voltam, elnézést így van, ahogy Böbe írja ( üzemanyag sem vonható le). Mindenesetre életszerűséget, ami most olyan közkedvelt kifejezés, nem nagyon lehet találni benne, mivel végül is megvalósul a gazdasági tevékenység egyrészt, másrészt meg a szállodai szolgáltatásoknál is egyre jelentősebb szerepet kapnak az autókölcsönzések. Ebben még nem jutottunk nyugati nívóra ( sok más mellett)  Az lenne a logikusabb, ha már egyszer nem akarják az áfával való visszaélést mondják nem adhato el x évig, ha eladom szankcionáljanak, de hogy megkössék a kezem.-- no comment.

A környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatban azért másoltam neked ennyi jogszabályt, hogy érzékeltessem mennyi útvesztője van, szerintem maguk sem tudják mit akarnak, no meg ha kedved van legyen mit böngészned, talán elalvást segítőnek sem rosszak. 

 

Üdv. 

 

garbo50
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

autókölcsönzés

HozzászólásSzerző: adamo21 » hétf. júl. 02, 2007 8:32 am

 

1992. évi LXXIV. törvény

az általános forgalmi adóról

VIII. FEJEZET

AZ ADÓ LEVONÁSA

Az adólevonási jog tartalma
és mértéke

33. § (1) Nem vonható le az előzetesen felszámított adó, ha az adóalany a terméket és a szolgáltatást

a) közvetlenül a 30. § (1) bekezdése szerinti adómentes termékértékesítéshez és szolgáltatásnyújtáshoz használja fel, hasznosítja;

b) teljes egészében az adóalanyiságát eredményező gazdasági tevékenységi körön kívüli célra használja fel, hasznosítja, ide nem értve azt az esetet, ha a terméket és a szolgáltatást a 7. § (3) bekezdésében vagy a 9. §-ban meghatározott célok elérése érdekében használja fel, hasznosítja;

c)

üzemanyagként közvetlenül személygépkocsi üzemeltetéséhez használja fel, hasznosítja.

a) ólmozott és ólmozatlan motorbenzin (vtsz. 2710 11 41, 2710 11 45, 2710 11 49, 2710 11 59) beszerzése,

b) személygépkocsi, 125 cm3-nél nagyobb hengerűrtartalmú motorkerékpár (vtsz. 8711-ből), jacht és sport- vagy szórakozási célú hajó (vtsz. 8903) beszerzése,

c) élelmiszerek és italok beszerzése,

d) éttermi, cukrászati és egyéb nyílt árusítású vendéglátó-ipari szolgáltatások igénybevétele,

14/2007. Számviteli kérdés Társaságunk a telephelyén biztosítja az étkezési lehetőséget, amelyet egy külső cég szállít. Helyes-e a gyakorlat, hogy a beérkező számla áfatartalmát teljes egészében visszaigényeljük, belső számlában kiszámlázzuk egy tételben a levont, illetve külön sorban az adómentes részt? Helyes-e az összevont számlázás? Kötelező-e az egyének térítését számlázni?

Az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: áfatörvény) 33. §-a (2) bekezdésének d) pontja alapján az étkeztetést biztosító külső cég számlájában felszámított áfa nem vonható le, kivéve, ha az igénybe vett vendéglátó-ipari szolgáltatás beszerzése továbbértékesítési céllal vagy az áfatörvény 8. §-ának (4) bekezdése szerinti céllal (közvetített szolgáltatásként) történik. Ez a társaság alkalmazottai részére biztosított étkeztetés esetében csak akkor valósulna meg, ha az alkalmazottak a teljes étkezési költséget megtérítenék.

Az áfatörvény 32. §-ának (6) bekezdése szerint: ha az adóalany részben nem az adóalanyiságot eredményező gazdasági tevékenysége céljára szerezte be a terméket, illetve vette igénybe a szolgáltatást (ilyennek tekinthető a társaság alkalmazottai részére biztosított étkeztetés is), akkor a 38. § szabályai szerint élhet adólevonási jogával.

A költségtérítés számviteli elszámolásával kapcsolatban meg kell jegyezni: a társaság jogszabályi előírás alapján költségtérítést fizethet az alkalmazottaknak, fordított esetben azonban nem költségtérítésről van szó, hanem a felmerült költségek ellenértékének a megtérítéséről, amelyet a társaságnak az alkalmazottak felé - egyedileg külön-külön - számláznia kell, mivel áfaköteles, az áfa felszámításával.

A helyes számviteli elszámolás:

- a külső cég étkeztetési számlájának az áfa nélküli értékét igénybe vett szolgáltatások költségei között kell elsődlegesen elszámolni,

- a külső cég étkeztetési számlájában szereplő áfát az áfatörvény 38. §-a szerinti arányos megosztás módszerével kell megosztani:

= a megtérített részre jutó előzetesen felszámított áfa levonható (csak ez és nem az egész),

= a meg nem térített részre jutó előzetesen felszámított áfa nem vonható le, azt a személyi jellegű egyéb kifizetések között kell elszámolni,

- az igénybe vett szolgáltatások költségei közül a személyi jellegű egyéb kifizetések közé át kell vezetni a külső cég által számlázott - áfa nélküli - összegből az alkalmazottak által meg nem térített hányadot.

Így tehát az alkalmazottak által megtérített étkezési költségeket egyedileg (legalább havonta) az áfa felszámításával számlázni kell. A megtérített összeget az egyéb bevételek között, a felszámított áfát fizetendő áfaként kell elszámolni.

[1992. évi LXXIV. törvény 33. § (2) d), 2000. évi C. törvény 3. § (7) 1., 3. pontjai]

e) szórakoztatási szolgáltatások (SZJ 55.40, 92.33, 92.34, 92.72) igénybevétele,

f) személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához kapcsolódó termékek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele,

g) távolsági és helyi személytaxi-közlekedés (SZJ 60.22.11) igénybevétele,

h) parkolási szolgáltatás igénybevétele, illetve úthasználati díj fizetése, kivéve a 3,5 tonnát meghaladó legnagyobb össztömegű gépjárművel (ideértve az autóbuszt is) történő parkolási szolgáltatás igénybevétele, illetve úthasználati díj fizetése,

i) lakóingatlan építéséhez, felújításához kapcsolódó beszerzések,

j) a 2. számú melléklet 2. pontja alapján tárgyi adómentesnek nem minősülő lakóingatlan beszerzése

esetén feltéve, hogy a beszerzés nem továbbértékesítési, vagy nyilvántartásában közvetlen anyagként való felhasználási, vagy a 8. § (4) bekezdése szerinti céllal történik.

(3) A (2) bekezdés f) pontja nem vonatkozik a személygépkocsi-kölcsönzéssel (SZJ 71.10.10.0-ból) foglalkozó adóalanyra, a kölcsönbe adott személygépkocsik tekintetében, továbbá a (2) bekezdés i) pontja nem alkalmazható arra az adóalanyra, aki (amely) a beszerzéseket továbbértékesítési céllal épített lakóingatlan építéséhez használja fel, hasznosítja.

2003/115. Adózási kérdés az áfalevonási korlátozás alá eső termékekhez és szolgáltatásokhoz kapcsolódó számlázási szabályokról

(4) Helyi és távolsági távbeszélő-szolgáltatás (SZJ 64.20.11 és 64.20.12), mobiltelefon-szolgáltatás (SZJ 64.20.13), továbbá az Internet-protokollt alkalmazó beszédcélú adatátvitel (SZJ 64.20.16-ból) igénybevétele esetén az előzetesen felszámított adó 30 százaléka nem vonható le. Mentesül a részleges levonási tilalom alól az adóalany akkor, ha a szolgáltatás ellenértékének legalább 30 százalékát továbbértékesítési céllal, vagy a 8. § (4) bekezdése szerint számlázza tovább.

(5) A (2) bekezdés b) pontja nem vonatkozik a lakóautó-kölcsönzéssel (SZJ 71.10.10.0-ból) foglalkozó adóalanyra, a kölcsönbe adott lakóautó tekintetében.

(6) A munkáltató a vele munkaviszonyban álló távmunkavállaló magánszemély részére a távmunka végzéséhez átadott termékeket terhelő előzetesen felszámított adót olyan arányban vonhatja le, amilyen arányban a távmunkavállaló magánszemély munkavégzéssel kapcsolatos költségeit átvállalja.

(7) A (2) bekezdés j) pontja nem vonatkozik a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Hpt.) szerinti pénzügyi lízing keretében történő átadás céljából beszerzett lakóingatlanra, feltéve, hogy a lízingbe adó a lakóingatlan pénzügyi lízing keretében történő átadására a 30. § (2) bekezdése szerint az általános szabályok szerinti adózást választotta. Az általános szabályok szerinti adózás a 2. számú melléklet 6. pontjának figyelembevételével érvényesül.

Az áfa-törvénynek a 2005. június 24-én hatályba lépő rendelkezései alapján a pénzügyi lízing esetén a lízingtárgy - annak eredeti besorolásától függetlenül - az általános szabályok szerinti adómértékkel adózik. A módosítás nem illeszkedik az áfa-törvény általános szabályaihoz, illetve a levonási tiltásokkal sem koherens. A módosítás eredeti szándékának megfelelően, a pénzügyi lízing keretében történő adóköteles hasznosítás céljából beszerzett lakóingatlan kapcsán az előzetesen felszámított adó levonhatóvá válik.

33/A. § (1) A 33. § (2) bekezdés b) pontjától eltérően a személygépkocsi beszerzésére jutó előzetesen felszámított adót levonásba helyezheti a kizárólag távolsági és helyi személytaxi-közlekedés (SZJ 60.22.11) szolgáltatást végző adóalany, ha a személygépkocsi beszerzését megelőző adóévben - ha az adóalany év közben jelentkezett be, az adóalanyként történő bejelentkezés időpontjától kezdődően időarányosan - az általa nyújtott szolgáltatás összesített adóalapja a 4 millió forintot meghaladta.

(2) A tárgyévben egynél több személygépkocsi beszerzése esetén az (1) bekezdés szerinti adóalapot annyiszor kell teljesíteni, ahány személygépkocsi beszerzésére a tárgyévben sor kerül.

(3) Ha az adóalany él az (1) bekezdésben biztosított adólevonási jogával, a személygépkocsi beszerzésének adóévét követő ötödik adóév végéig nem választhat alanyi adómentességet, továbbá ezen időszak alatt csak az (1) bekezdésben meghatározott tevékenységet folytathatja. Eltérő esetben - 60 hónapos időszakot figyelembe véve - az eltérés hónapjára, és a jelzett időszak hátralévő hónapjaira eső, korábban levont előzetesen felszámított adó időarányos részének visszatérítésére kötelezett.

(4) Az (1) bekezdésben meghatározott adóalany mentesül a 33. § (1) bekezdés b) pontja szerinti levonási tilalom alól, ha a személygépkocsi beszerzését követő 60 hónapon keresztül a személyi jövedelemadóról szóló törvény 70. §-ában meghatározott cégautó adót megfizeti.

 

adamo21
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

autókölcsönzés

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. júl. 04, 2007 11:37 am

Szia Adamo!

Nagyon kedves vagy, hogy ilyen hosszú cikket bemásoltál a témával kapcsolatban, de én arra lennék kíváncsi, hogy akkor ezt Te hogyan értelmezed konkrétan a feltett kérdésnél. Üdv. Kata 

kovalkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

autókölcsönzés

HozzászólásSzerző: adamo21 » szer. júl. 04, 2007 12:08 pm

Szia Kata !

 

Én úgy értelmezem a 3. bekezdés alapján, hogy az üzemeltetésnél és javításoknál felmerülő költségeknél az áfa levonható.

 3) A (2) bekezdés f) pontja nem vonatkozik a személygépkocsi-kölcsönzéssel (SZJ 71.10.10.0-ból) foglalkozó adóalanyra, a kölcsönbe adott személygépkocsik tekintetében.

A 2. bekezdés f pontja pedig arról rendelkezik, hogy nem vonható le az áfa  a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához kapcsolódó termékek beszerzése és szolgáltatások igénybevételénél.

 

Viszont a beszerzésnél egyértelmű, hogy nem vonható le mert azt nem továbbértékesítési céllal veszi a vállalkozó.De lehet, hogy 2008-től ez is változik , mert nagy változás lesz az áfa törvényben.

 

 

 

adamo21
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

autókölcsönzés

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. júl. 04, 2007 12:47 pm

Köszi Adamo, akkor megnyugtattál, mert én is így értelmezem.
kovalkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

autókölcsönzés

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. júl. 04, 2007 2:51 pm

Sziasztok!

Kiosztom a pontokat, hogy lezáruljon a kérdés. Én közben küldtem az apehnak is egy állásfoglalás kérést erről, ha majd valamikor megkapom rá a választ, megírom nektek, hogy ők mit válaszoltak. Üdv. Kata

kovalkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Előző

Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 104 vendég

cron