Adófórum

Adózási és számviteli információk

Ha válaszhatok: alkalmazott vagy saját cég?

Tb, munkaügy, bérterhek

HozzászólásSzerző: krizsikk » kedd dec. 28, 2010 9:31 pm

Mert ugyanazért a munkáért (nevezhetjük ezt projektnek, vagy akárminek) ugyanazon személlyel nem köthető munkaszerződés (munkaköri leírásban benne lesz mit kell végezned) és vállalkozási szerződés. (vállalkozói szerződésben benne lesz mit kell végezned) A cég kerülhet bajba, aki ilyet csinál. Ha ugyanannál a cégnél munkaszerződésed van a projektre, és kötsz egy vállalkozási szerződést mondjuk takarításra az már elmegy. Egy goondolat: Az egyik céggel köss heti 40 órás munkaszerződést, a másikkal meg vállalkozási szerződést, így heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkező vállalkozó leszel, de itt is számolni kell, hogy egyáltalán megéri-e ?

Nem szivesen mondom, de keress egy másik könyvelőt. Azt is tudom, hogy a munkáltatók a legolcsóbb megoldás felé hajlanak, de ez neki is nagyon rossz. Ilyen esetben egy APEH ellenőrzés a cég által kifizetett vállalkozói díjakat bérnek fogja utólag minősíteni.

Le vagyok taglózva, hogy ilyen tanácsot kaptál.

Krizsik

krizsikk

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » kedd dec. 28, 2010 11:19 pm

Hadd hívjam fel arra a figyelmet, hogy alapvetően nem a könyvelő, és nem is az adójogi előnyök ismeretében kell eldönteni, hogy alkalmazottként vagy vállalkozóként (megbízottként) végzed-e a munkát.

A munkavégzésre irányuló jogviszonyok megkülönböztetésére létezik módszertan, bár sokszor nem könnyű eldönteni, hogy az adott helyzetre melyik az igaz.

Ami nagyon fontos lehet, az a felelősség kérdése, illetve az, hogy eredménykötelem vagy gondossági kötelm jöhet inkább szóba. Emellett az sem mindegy, ki biztosítja a munkavégzéshez szükséges eszközöket, ki irányít, ki osztja be a munkaidőt.

Tehát mielőtt azon elmélkednénk, hogy alkalmazottként vagy vállalkozóként éri-e meg jobban dolgozni, előbb sorra kellene venni az "egyéb" kérdéseket.

Üdv. Andi 

nagy.andrea2

HozzászólásSzerző: krizsikk » szer. dec. 29, 2010 11:17 am

Andi !

Köszönöm a megerősítést, a 10-es hozzászólásban ezt próbáltam érzékeltetni hétköznapira fordítva.

Krizsik

krizsikk

HozzászólásSzerző: szedlacsek » szer. dec. 29, 2010 11:31 am

Én is megerősítem mindkettőtök hozzászólását.  Actival fusson még egy kört egy másik kollegánál is.

Egyébként ha mindkét munkaadó hajlik a a sima munkaviszonyra, akkor én azt választanám a kérdező helyében.

szedlacsek

HozzászólásSzerző: actival » szer. dec. 29, 2010 1:26 pm

A sima munkaviszonnyal annyi a probléma, hogy csak minimálbérre lennének hajlandóak bejelenteni és a felettes részt "más módon" fizetnék ki kézhez. Ennek nem örültem annyira..

Bár a munkáltató ezt a beszámlázásos történetet határozottan kérte, úgy látszik, a könyvelőjével nem egyeztetett pontosan, mert a cég könyvelője nem fogadja el ezt a megoldást. 

Januárban vele is egyeztetek, mint másik "kollégával". 

Sajnos a vállalkozóit már tegnap ügyfélkapun kikértem, ezek szerint hiába.

Azt reméltem, hogy ha megkeresek egy szakembert, akinek ez a szakmája, egy másfél órás beszélgetés alatt egyértelmű és szakszerű megoldást kínál, pláne, ha igazságügyi szakértő is.

actival

HozzászólásSzerző: szedlacsek » szer. dec. 29, 2010 1:30 pm

Igazságügyi szakértőkről tudnék rémeket mesélni én is...

Hol laksz, ha nem vagyok indiszkrét? (Hátha tudunk valakit konkrétan ajánlani.)

szedlacsek

HozzászólásSzerző: actival » szer. dec. 29, 2010 1:36 pm

Veszprém
actival

HozzászólásSzerző: szedlacsek » szer. dec. 29, 2010 1:39 pm

Ott sajnos nem tudok segíteni. De talán valaki majd a fórumtársak közül.
szedlacsek

HozzászólásSzerző: Kiskovács » szer. dec. 29, 2010 4:06 pm

Szia actival! Írtam ki neked pontot. Válaszolj rá akármit, hogy tudjál miből feltenni egy új kérdést, amiben könyvelőt keresel. Ezt a kérdést már nem biztos, hogy nyomon követik a többiek. Nekem van bőven pontom, használd egészséggel belátásod szerint. Üdv. Margó
Kiskovács

Előző

Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek