Adófórum

Adózási és számviteli információk

Személyes közreműködő tag

Juttatások, költségtérítések

Személyes közreműködő tag

HozzászólásSzerző: marcipan77 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Személyesen közreműködő tag címén szeretnénk Cafeteria juttatást adni "A"  Kft-ben MR.XY-nak.

Az "A" Kft. tulajdonosa 100%-ban "B" Kft. A "B" Kft. törvényes képviselője, ügyvezetője Mr. XY. Szabályos-e ennek alapján a juttatás, tehát úgy hogy a tulajdonos egy cég és a személyes közreműködést a tulajdonos cég törvényes képviselője látja el?

Továbbá a "B" Kft. tulajdonosa 99%-ban Mr.XY. Lehetséges esetleg a személyesen közreműködő tagot így közvetetten értelmezni?

Azt tudom, hogy a személyesen közreműködés tényét és tárgyát rögzíteni kell a társasági szerződésben. Ez jelenleg nincs benne, de módosítanánk, ha egyébként lehetséges volna, hogy Mr. XY Cafeteriát kapjon "A" Kft.-ben.

Köszönettel, 

 

marcipan77
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:27 am

Személyes közreműködő tag

HozzászólásSzerző: opika » szer. dec. 15, 2010 8:26 pm

Nem lehet személyesen közreműködő tag, mivel a Kft-nek nem tagja. Az A Kft-nek a B Kft a tulajdonosa.
opika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Személyes közreműködő tag

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. dec. 15, 2010 10:18 pm

Szia!  Az igaz, hogy mellékszolgáltatást nem csak természetes személy nyújthat, tehát akár a "B" KFT is, ha az A"A KFT alapító okirata úgy rendelkezik..

  Azt viszont kétlem, hogy az alapító a mellékszolgáltatás díját úgy határozná meg, hogy ez a "B" KFT tulajdonos cég étkezési utalványt kapjon az "A" cégtől a mellékszolgáltatásért..

Mr. XY  a "B" KFT-nek a tagja  és egyben ügyvezetője.  Az ügyvezetői feladatkör nem látható el tagi közreműködés keretében.. Ez a Mr. XY, ha a "B" KFT-ben esetleg társasági szerződés szerint vállalt tagi közreműködés mellékszolgáltatást, akkor ha azt díjazás mellett végzi, az a díjazás neki a "B" KFT-től járna  és nem attól a KFT-től, amelyiknek a "B" KFT a tulajdonosa.

   Mivel Mr.XY   az "A" KFT-nek közvetlenül nem tagja, társasvállalkozói jogviszonyban sem lehet az "A" KFT-ben...    így mivel nem személyesen közreműködő tagja az "A" KFT-nek onnan ilyen jogcímre való tekintettel nem kaphat kedvezményes adózású "béren kívüli juttatást".- szerintem sem.

Üdv.

 

  

 

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Személyes közreműködő tag

HozzászólásSzerző: marcipan77 » vas. dec. 19, 2010 4:44 pm

Szia Melcsi62!

Köszi a választ. A teljességhez hozzá kell tenni, hogy a két cég egy érdekeltségi körbe tartozik, mindkettőnek Mr XY az ügyvezetője és közvetetten ("B"Kft. 99%-s tulajdonosa) mindkét cég tulajdonosa is. Az ügyvezető 8 órában dolgozik szép magas bérrel (adóval) a "B"Kft.-ben. Mégis nagyon szeretne  ragaszkodni az Ügyvezető a Cafeteriához az "A" Kft.-ben is. Elvileg akkor mégis lehetséges, hogy a mellékszolgáltatást nem csak természetes személy nyújthatja, tehát a B Kft. is és az "A" Kft. alapiító okirata így rendelkezne, hogy a mellékszolgáltatásért Cafeteria jár. Vagy van esetleg jobb ötleted, hogy hogy kapna Cafeteriát "A"ból?

Köszi, 

 

 

 

 

marcipan77
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:27 am

Személyes közreműködő tag

HozzászólásSzerző: melcsi62 » hétf. dec. 20, 2010 10:13 am

Szia!  Nem magánszemély tag is lehet mellékszolgáltatásra kötelezett, illetve vállalhat ilyet..  DE ha jogiszemély az a tag, s ha az a  jogiszemély a mellékszolgáltatásért díjazást kap.. az a díjazás a cégé lenne és nem az ügyvezetőjé..     A személyesen közreműködő tag.. esetében az SZJA tv. a társasvállalkozói jogviszonyban állóra vonatkozik.. egy cég pedig nem lállhat társasvállalkozói jogviszonyban.. TAJ száma sincs!

Ha olyan nagyon nagyon cafetériás juttatást akar ez az ember, akkor létesítsen az "A" KFT-ben olyan munkavégzéses jogviszonyt, amire tekintettel ilyet kaphat.. (pld-ul részmunkaids munkaviszony..)

Üdv.

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Személyes közreműködő tag

HozzászólásSzerző: marcipan77 » hétf. dec. 20, 2010 9:34 pm

Szia,

 Én is erre jutottam, hogy ez a Cafeteria juttatás csak részmunkaidőben fog menni. Nagyon köszönöm a válaszodat.

 Üdv.

marcipan77
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:27 am


Vissza: Juttatások, költségtérítések

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 14 vendég

cron