Adófórum

Adózási és számviteli információk

nyugdijas segitő családtagként???

Egyéni vállalkozók

nyugdijas segitő családtagként???

HozzászólásSzerző: kati1012 » hétf. máj. 28, 2007 4:41 pm

Sziasztok!

A segítő családtag a biztosítottak körébe beletartozott, kivéve a nyugdíjast, annál is inkább ő már biztositott a nyugdijas állpotára vonatkozóan. Neki jelenleg sem kell eü. szolgáltatási járulékot fizetni.Eddig aki segitő családtagként közreműködött jövedelmet nem kapott akkor is jogosult volt orvosi ellátásra. Ez 2007 április 1-től megszünt. Idemásolok egy ezzel a témával foglalkozó részt.

(21.03.2007) 
Tisztelt Cím!

Segítő családtagként dolgozom feleségem vállalkozásában.
Könyvelőnk jelezte, hogy április 1-től megszűnik ez a státusz, be kell jelenteni minimálbérrel engem is, így kb. 35.000.-Ft havi járulékfizetésre számíthatunk.

Szeretném megtudni, hogy ez tényleg várható-e?

Segítségét előre is köszönöm:

B. Péter


Tisztelt Felhasználónk!

Eddig az volt a "segítő csaldtag" státusz lényege, hogy biztosítotti jogviszonyt eredményezett. Ez a kedvezményezettség megszűnik.
Könyvelője álláspontjával azonban nem értek egyet: Egyrészt az alkalmazotti jogviszony tekintetében senki nem szólhat bele abba, hogy napi 8 órás, 6 órás, vagy 4 órás munkavégzésre irányul a kötelezettség.
Másrészt -bár nem vagyok biztosítási szakjogász-, úgy tudom, hogy segítő családtagként is megváltható a biztosítotti jogviszony, havi néhány ezer forint ellenében.
Javaslom, hogy keresse fel a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár ügyfélszolgálatát, ahol remélhetőleg szabatos választ tudnak adni a kérdésére.

kati1012
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

nyugdijas segitő családtagként???

HozzászólásSzerző: KovacsJ » hétf. máj. 28, 2007 5:14 pm

Ha biztosítási jogviszony kell a legkedvezőbb megbízási szerződést kötni a min.bér 30% feletti összeggel, a nyugdíj idejébe csak arányosan számít bele.

Kovácsné

KovacsJ
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

nyugdijas segitő családtagként???

HozzászólásSzerző: lelik.istvan » kedd máj. 29, 2007 3:34 am

Milyen hatóságot /APEH, TB. stb/ képviselt az illető és milyen "jogszerű" passzusra hivatkozott a családi köteléken kivűl?  Tapasztalatom:  Elfogadható szabályozottság hiányában megyék,  települések szerint  eltérő magyarázatokat adnak a "szakemberek".  Az én logikám: Ha csak a rokoni kapcsolat igazolása elég lenne, akkor százezrek dolgozhatnának igy, kényük, kedvük, esetleg a vállalkozók kedve szerint. Miközben az állami nagykalapba nem folyna be semmi...
lelik.istvan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

nyugdijas segitő családtagként???

HozzászólásSzerző: kutacska » pén. jún. 29, 2007 7:53 am

Sziasztok! Eléggé megkavarodtam, ahogy olvastam a hozzászólásokat. Átvettem egy egyéni vállalkozót nemrégiben, aki nyugdíjas feleségét foglalkoztatja segítő családtagként, leszázalékolt nyugdíjas, még nem érte el a nyugdíjkorhatárt. 5000Ft-ot fizet Neki havonta, ezután a 11%eho-t és levonja az szja-t. Most akkor ebben a formában ez nem jó? Nem is foglalkoztathatja így, vagy ha foglalkoztatja, és fizet Neki, költségként ne számoljuk el amit kifizet? Eddig el volt számolva. Köszi ha segítetek.
kutacska
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

nyugdijas segitő családtagként???

HozzászólásSzerző: lelik.istvan » pén. jún. 29, 2007 3:23 pm

Szia kutacska!

Nem akarok vitázni senkivel, csak  leirom szó szerint, hogy milyen szabályozottság található a HVG  2007.évi TB. különkiadványa 10.oldalán:

"Segitő családtag."

"Nem válzozott. A segitő családtag az egyéni vállalkozónak a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság természetes személy tagjának a közeli hozzátartozója, feltéve, hogy a társasági tevékenység keretében, illetve a társaságban személyesen és dijazás ellenében -nem munkaviszonyban- munkát végez. A saját jogu nyugdijas, továbbá az öregséginyugdij-korhatárt betöltött özvegyi nyugdijas továbbra sem lehet segitő családtag...."

Hát, ki hogy értelmezi, én ugy, hogy  az egyéni vállalkozód nyugdijas feleségét segitő családtagként nem foglalkoztathatja.  Ha igen, akkor az szabályellenes. Ha  felesége nem lenne nyugdijas és dolgozna  valahol /vagyis máshol munkaviszonya lenne/, akkor lehetne segitő családtag.  De  pl. a felesége nyugdijas anyukáját, azaz az anyósát se foglalkoztathatja segitő családtagként, mert nyugdijas.  Azt javaslom, hogy szólj a vállalkozónak: inkább jelentse be 4 órás munkaviszonyra /azaz heti 20 órára és a minimálbér felére/, igy sok kellemetlenség elkerülhető.  Egy esetleges Munkaügyi Felügyelőségtől kapott ellenőrzés mindent feltárna. Az APEH is feltárhatja, de az inkább az adópénzekkel foglakozik...

lelik.istvan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Előző

Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron