Szia!
Szerintem nem lehet költségként elszámolni!
Mivel egyéni vállalkozóról van szó, ezért egyéb kiadás (amúgy a kettős könyvvitel esetén szállítónak adott előleg), de ez a bérleti szerződéstől is függ, hogy mit tartalmaz (mire ad fedezetet---visszakapja a végén, beszámítják, stb.). Ami pedig az SZJA-t illeti július 12-ig fizetni kell, s vallani is a 0708-as bevalláson (05-ös lapon). Ha éves szinten meghaladja a bérleti díj az 1000.000,- ft-ot akkor 14% EÜ is van utána, amit szintén fizetni és vallani kell utána havonta.
Üdv.Zsike
Szia!
találtam egy érdekes dolgot ezzel kapcsolatban, amit szeretnék megosztani veletek. Miért ne lógjon még több minden Damoklész kardjaként a fejünk fölött:
Ez olvasható at alábbi linken:
http://www.magyarorszag.hu/kapcsolat/parbeszed/gazdasag/vallalkozas/tema.html?messageid=93013
Tisztelt Fórumozók, kedves Könyvelők.
Az utcán sétálva nagyon szembeötlik, hogy a lakásbérleti hirdetéseken szinte kivétel nélkül mindegyiken olvasható ez a rendkívül
hibásan használt és elavult jogi kifejezés: KAUCIÓ! Bár elsőre ez nem tűnik könyvelési problémának, de ha elolvassátok a
részleteket, akkor látni fogjátok, hogy bizony az.
Az idegen szavak használata nagyon elterjedt, akárcsak az egyre pocsékabb helyesírás és a gyatra fogalmazás! Ez is egy kirívó példa
arra, hogy a használóiknak halvány fogalmuk sincs ennek a szónak az igazi jelentéséről. Az a jogi intézmény, amely helyett sokan
használják, pl. valamilyen szerződés biztosítékául: az ÓVADÉK!
Még többen alkalmazzák a lakásbérleti szerződésekben, azonban a szövegből és a ráutaló szándékból egyértelműen kiderül, hogy
nem óvadékról, csupán egy jelentősebb összegű bérleti díj előlegről van szó. Itt még az óvadék sem állja meg a helyét, nemhogy a
kaució.
Már egyes könyvelőprogramokban is szerepel ez az idegen kifejezés. Megdöbbenten tapasztaltam, hogy bár az adott program
készítője az óvadékra gondolt, amikor a kauciót írta, az óvadékkal kapcsolatos könyvelési és a számviteli feladatokat mégis teljesen
hibásan vette bele a programba! Emiatt akár baja is származhat a cégnek vagy a könyvelőjének.
Mindezekről ezen e helyen olvashattok részletesen: Kellemes okulást kívánok.
Az óvadék és kaució közötti különbségek
Üdvözlettel
Dr. Fáy András
Üdv.
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 15 vendég