Adófórum

Adózási és számviteli információk

személygépkocsik "két célra"

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Megint az autókölcsönzős vállalkozómmal kapcsolatban tennék fel kérdést. Vannak neki a termelő autói amiket kikölcsönöz. Ezeket, amikor nincsenek kiadva, használná saját maga, de a vállalkozás érdekében, amiről szabályszerűen menetlevelet, útnyilvántartást vezetne. (Mivel az összes autó, ami a tulajdonában van, kölcsönzésre megy, nincs külön egy, amit a vállalkozási utakra használna.) A kérdésem az, hogy az így havonta összeírt km-ek, alapján (természetesen ha különböző gk-kal megy, mindegyikre külön-külün lebontva az elszámolást) az apeh norma szerinti költségtérítés (9 Ft nélkül, mivel a javítási, karbantartási számlákat ő a tevékenységéből kifolyólag egy az egybe elszámolhatja) elszámolható-e neki a cégautó adó nélkül? Remélem érthető volt a kérdésem lényege. Előre is köszönöm a válaszokat. Kata

kovalkata

HozzászólásSzerző: stamasi » pén. jún. 29, 2007 6:21 am

Szia Kovaltka!

Cégautó adót akkor kell fizetni, ha bármely körülmény vagy dokumentum alapján megállapítható, hogy a cégautót a magánszemély akár állandó, akár eseti jelleggel, - a cégautó egyéb használatától függetlenül - személyes célra is használja. A személygépkocsi után kell fizetni, ami pontosan az Szja tv. 3 §. 45. pontjában van meghatározva.

Ha megfelelően van dokumentálva a használat és abból semmilyen körülmény nem utal arra, hogy magáncélra is használta az autót, akkor nem kell cégautó adót fizetnie.

Üdv. stamasi

stamasi

HozzászólásSzerző: validitas » pén. jún. 29, 2007 7:17 am

Sziasztok!

Ezzel kapcsolatban csak olyan problémám van, hogy az SZJA tv. 11.sz.melléklete (a vállalkozói ktgek elszámolásáról) azt írja, hogy nem minősülhet kizárólag üzemi célúnak a személygépkocsi, és nem találtam rá olyan kivételt, ami ide vonatkozna. A cégautó SZJA-nál is csak olyat ír, hogy pl. megkül.jelzésű, postai, stb. De lehet, hogy csak én látom vagy értelmezem  rosszul. Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: stamasi » pén. jún. 29, 2007 7:45 am

Szia Böbe!

Kifejtenéd ezt bővebben, mert nem nagyon értem. Köszi.

ŰÜdv. stamasi

stamasi

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » pén. jún. 29, 2007 8:05 am

Kata!

Én azt a megoldást javaslom, hogy ha bármilyen körülmény végett felmerülne a magáncélú használat azokban az időszakokban, amikor nincs bérbeadva az autó, akkor útnyilvántartást kellene vezetni a két bérbeadás közötti időszak használatáról.

A következőképpen gondolom. Az adott időszaki nyilvántartás kezdő km óra állása eggyezzen meg az utolsó bérbeadás záró bizonylatán szereplő km óra állással. A visszadáskor ugyanis ez rögzítésre kellene, hogy kerüljön. Ugyanez az útnyilvántartás végén szereplő km óra állásra is igaz.

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan

HozzászólásSzerző: validitas » pén. jún. 29, 2007 9:07 am

Szia!

Nem tudom, te mit nem értesz, én azt nem, hogy ha az SZJA tv. 11.melléklete azt írja, hogy az ev. személygépkocsija nem lehet kizárólag üzleti célú, akkor mi van a bérbeadottal? Mert ha ezt továbbgondolom, azt jelenti, hogy mindenképpen meg kell fizetni a cégautó SZJA-t, EHO-t,

Üdv: Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: stamasi » pén. jún. 29, 2007 11:51 am

Szia Böbe!

Az  SZJA törvényben én úgy látom, hogy  az egyéni vállalkozási tevékenység tárgyát képező személygépkocsi - pl. bérbeadás - után nem kell cégautó adót fizetni ha azt az egyéni vállalkozó személyes munkavégzésével, illetve személyes használatával összefüggésben nem üzemelteti. 

Üdv. stamasi

stamasi

HozzászólásSzerző: validitas » pén. jún. 29, 2007 4:45 pm

Szia!

Én ezt szívesen el is fogadom, csak azt  mondd meg, ezt honnan olvastad ki.

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. júl. 04, 2007 11:34 am

Szia Böbe, Stamasi!

Most akkor ezzel azt akartátok mondani, hogy ha a bérbeadáson kívül használja a vállalkozás céljára, szabályos útnyilvántartás vezetésével, akkor abba is beleköthet az apeh, ha nem fizeti meg a cégadutó adót? Mert szerintem, ha az útnyilvántartás szabályos, és nem bizonyítható magáncélú használat, akkor elég így a gk. költségelszámolás, és nem kell cégaautó adó. Üdv. Kata 

kovalkata

HozzászólásSzerző: stamasi » szer. júl. 04, 2007 6:20 pm

Pontosan nem ezt akartam mondani.
stamasi

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók