Adófórum

Adózási és számviteli információk

Adószámos őstermelő és a 0708M

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: kohnmari » csüt. jún. 28, 2007 8:44 am

Szia Garbo!

Abban egyetértek, hogy az őstermelőnél nem lehet beírni az adószámot. Nem is vitatkozni akarok ebben, sőt aki ezt kitatálta, még a másik oldalon soha nem dolgozott. Nekem az is nagy gond, hogy hó elején begyűjtögessem a felvásárlási jegyeket (van néhány olyan ügyfelem, akinél ez rendszeres), de  sok ügyfél nem is hozza el minden hónapban az anyagát (pl. a negyedéves, vagy éves bevallók), azoknak hogyan tudnám jelenteni minden hónapban, de ha elhozná, akkor sem tudnám 12-ig lekönyvelni, meg még a járulékbevallásokat is megcsinálni. Az adószámot illetően, itt a fórumon sokszor elhangzik, hogy a 7-es adószámos az nem vállalkozó. Ez nem egészen így van, hiszen a 90-es évek elején még minden vállalkozónak 7-essel kezdődött az adószáma, nekem még ezekből is van jónéhány a mai napig. Az, hogy vállalkozó, vagy sem, csak abból derülhet ki, hogy rajta van-e a vállalkozói igazolvány száma, vagy nincs. (Már, ha nem felejti el ráírni).

Üdv. Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: adotanacs » csüt. jún. 28, 2007 9:13 am

Szia Garbo! Azok az őstermelők, akik bejelentkeztek az ÁFA hatálya alá, adószámot kaptak, de nem egyéni vállalkozók. Igy ők pl. az eladott  szőlőről számlát bocsátottak ki, nem felvásárlási jegy készült róla. Nekem tavaly volt ilyen, a 6084 nyomtatványon be tudtam irni az adószámát is, meg a családi gazdálkodás nyilvántartási számát. Ani
adotanacs

HozzászólásSzerző: Napraforgó » csüt. jún. 28, 2007 6:53 pm

Szia! Azt még ki sem próbáltam, hogy őstermelőnél nem írható be az adószám!? ?  Viszont  nekiláttam gyűjtögetni  az adószámosok  egyéb személyi adatait. Az való igaz, hogy a korábbi évek K40 valahányasánál én sem jelentettem ezeket a termelőket (eszebe sem jutott), de most úgy érzem, hogy a havi jelentéseknél ennek nagyobb a súlya. Továbbá pontosan úgy találtam rá további őstermelőkre, hogy nem volt rajta az ev.számuk, felhívtam őket és kiderült, hogy őstermelők.Üdv.
Napraforgó

HozzászólásSzerző: kohnmari » csüt. jún. 28, 2007 8:16 pm

Szia Napraforgó!

Ott jöttem rá, hogy nem írható őstermelőnél sem adószám, amikor egy adószámos bérbeadóról töltöttem ki a 0708M-est, és mint ahogy Garbo is írta, hibásnak hozta, hogy csak művészeti tevékenységnél tölthető ki az adószám. Nekem az a gondom ezzel, hogy ügyfeleim a felvásárlási jegyet időben hozzák, mert emiatt már sokszor rájuk szóltam, viszont  azt már nem tudom megértetni velük, hogy számlánál figyelni kellene, hogy van-e rajta EV vállalkozói igazolvány szám. Na mire hozzám kerülnek ezek a számlák, már régen határidő után vannak. Ekkor már csak az önellenőrzés marad. Üdv. Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: garbo50 » pén. jún. 29, 2007 6:03 am

Sziasztok!

Hogy tovább bonyolítsam a dolgot, a Mari válasza után ötlött az eszembe, hogy ha számlát állít ki valaki és nem írja rá a vállalkozói igazolványszámát ( per pillanat azért, mert nincs neki)abból szja előleget kellene vonni, ugyanúgy mint a többi ilyen adószámosnál és akkor már nem csak mint őstermelő lép be az adatszolgáltatások körébe, hanem így is. Vagy rossz az okfejtésem?

Üdv. 

garbo50

HozzászólásSzerző: kohnmari » pén. jún. 29, 2007 6:22 am

Szia Garbo!

Jó az okfejtésed, csak mi a megoldás, ha nem állok minden percben a vállalkozó mellett? Ezért nem értem a mai napig, hogy miért kellett ezeket is bevonni a havi adatszolgáltatásba. Másrészt, ha a vállalkozó nem veszi észre, hogy nincs rajta a váll. igazolvány száma, nyilván nem is fog levonni belőle SZJA-előleget. Üdv. Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: Napraforgó » pén. jún. 29, 2007 7:16 pm

Sziasztok! Valóban, minnél tovább gondolkodunk annál bonyolultabbnak érezzük ezeket az adószámosokat. Szerintem sokkal hamarabb adódik hiba, hogy őket kihagyjuk a bevallásból, mint a felvás.jegyeseket. Sajna a sok kapkodás miatt én sem mindig vizsgálom át töviről- hegyire a számlákat. Így marad az önell. Épp a napokban találtam magam után elég súlyos hibát (áfá-ban), de nem egyszerű megfogalmaznom a kérdést. majd valamelyik nap fölteszem. Köszi hogy foglalkoztatok a témával. Üdv:Napraforó
Napraforgó

Előző

Vissza: Adatszolgáltatás