Adófórum

Adózási és számviteli információk

Készpénzfizetési számla helyesbítése

Számlázás

Készpénzfizetési számla helyesbítése

HozzászólásSzerző: katapultos » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok,

A kérdésem a készpénzfizetési számla helyesbítésére vonatkozik. Kiállítottunk készpénzfizetési számlát, majd egy héttel később a vevő visszajött, hogy nem jó névre kérte a számla kiállítását. Ez módosítható?

köszönöm!

katapultos
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:26 am

Készpénzfizetési számla helyesbítése

HozzászólásSzerző: zspotorke » csüt. aug. 05, 2010 4:12 pm

Szia

Részben hasonló probléma megoldására ezt javasolták. Az ÁFa tv -i hivatkozás régi - de ez a dolgon nem változtat.

3384. Készpénzes számla helyesbítése

Kérdés: Boltunkban készpénzes értékesítés történt 09. 28-án, amelyről készpénzes számlát állítottunk ki, a pénztárgépben az értékesítés összege rögzítésre került, a pénztárjelentés napi bevétele tartalmazza. A vevő 10. 04-én a vásárlásból 2 tételt visszahoz, mivel nem jó típusú nyomtatópatront vásárolt. Mi vissza szeretnénk vásárolni, és készpénzben visszafizetni. Hogyan lehet ezt helyesen számlázni, a pénztárgépben rögzíteni? Átutalásos számla esetén helyesbítő számlát állítanánk ki, de készpénzfizetés esetén nem tudunk helyesbítő számlát kiállítani. Ha a 2 tételt kicseréljük a megfelelő típusú patronra, akkor helyes-e, ha a csere napján olyan készpénzes számla készül, amelyen plusztétel a most eladott patron, és negatív tétel a visszavett, nem jó típusú patron?

Sem az Szt., sem az Áfa-tv. nem zárja ki az egyszerűsített (a készpénzes) számla helyesbítését. Sőt, az Áfa-tv. 45. §-a tartalmazza az egyszerűsített számla helyesbítésével kapcsolatos követelményeket is.

A kérdésben leírt esetben a korábbi vásárlásból visszahozott tételekről helyesbítő egyszerűsített (készpénzes) számlát kell kiállítani a visszavétel időpontjával, amelynek - többek között - tartalmaznia kell az eredeti tételeket negatív előjellel, a módosított (a vevőnél maradt) tételeket előjel nélkül és a különbözetet (a visszavett 2 tételt). A helyesbítő készpénzes számla negatív különbözete lesz az az összeg, amelyet a boltban vissza kell fizetni, amely összeggel a napi készpénzbevétel is csökken, a pénztárjelentésben átvezetendő. Ha cserére kerül sor, a visszavett tételeket az előbbiek szerint kell bizonylatolni, a csereként adott tételekről pedig szabályos egyszerűsített (készpénzes) számlát kell kiállítani.

Forrás: 163. Számviteli Levelek / 2007. november 8.

P.Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am


Vissza: Számlázás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég

cron