Köszi a gyors választ! Én is így gondolom. De azt hallottam, hogy csak eladói-pénztárgép kezelői végzettséggel lehet valaki pénztáros egy boltban. Erre van esetleg valami törvény?
Tudtommal csak egyes tevékenységek képesítési követelményei vannak meghatározva "itt-ott", de hátha tud valaki valami konkrétabbat is írni. Igazság szerint én még nem találkoztam olyan esettel, amikor ezért büntettek volna valakit.
Üdvözlettel: Gyergyói István
Szia!
Nem hallottam ill. nekem sincs tudomásom ilyenről. De két dolog eszembe jut róla: egyrészt pl.: TESCO,+ egyéb nagy élelmiszeráruházak - szünidős diákokat is alkalmaznak erre a munkára, nem valószínű, hogy nekik van ilyen, másrészt pedig nem gondolnám, hogy a pénztárgép kezelése külön szakképesítést igényel. Szerintem pár nap alatt teljes biztonsággal kezelhető, inkább az alkalmazott rendszer az, amit "meg kell szokni". A pénztárosnak (tekintettel a most oly slágertémának számító pénzkezelési szabályzatban akár mellékletként is szerepeltethető) egyébként alá kell írnia egy felelősségvállalási nyilatkozatot az ő felelőssége abban rögzített, az alkalmazó pedig néhány napig tanítja a rendszer használatát.
Üdv: P.Zsuzsa
Egyetlen szabály van rá attól függ, hogy a pénzkezelési szabályzatban mi van lefektetve.
Illetve nagyon fontos, hogy a munkaszerződésben már kötelező elem, hogy a munkáltató milyen munkakörhőz milyen képzettséget követel meg. De ez szabad választása a munkáltatónak csak szerepeljen a szerződésben, illetve munkaköri leírásban.
A büntetlen előélet sem feltétel minden vállalkozó (munkáltató) szabadon eldöntheti, hogy kit allkalmaz. Nem vagyunk már a komunizmusban ahol mindenhol erkölcsit kérnek. Uniós előírás nincs arra, hogy erkölcsit kellene kérni márpedig az uniós előírások magasabb rendűek a Magyar törvényektől.
Sziasztok!
Szerintetek miért jelent meg a képzési piacon az alábbi szakképesítést adó tanfolyam?
Képzés neve:
Pénztárgépkezelő akkreditált képzés
Képzés rövid bemutatása:
A tanfolyam célja olyan felkészült pénztárgépkezelők képzése, akik képesek a pénz kezelésére, a bevétel és kiadás elszámolására, a számítógép és a hálózati rendszerbe kapcsolt gépek szakszerű működtetésére, kezelésére. Megismerik és munkájuk során alkalmazzák a vásárlókkal szemben elvárható udvarias viselkedés szabályait, az áru- és vagyonvédelemre vonatkozó legfontosabb előírásokat.
Valahol biztosan van valamilyen előírás erre, de még nem sikerült ráakadnom.
Üdv.
Azért indul ilyen szakképzés, hogy akiek van az jobban el tudjon helyezkedni. Senki sem ellenőrzi a kontirozó könyvelőt sem akár lehet 8 általánosa is. Kivétel a felsőfokú képzettséget igénylő szakmák mint pl a mérlegképes. Az alapfokú szakmáknál nincs előírás.
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 20 vendég