Társasházi képviselőnek,milyen megbízási szerződés kell kötni a lakástulajdonosokkal,
ha tulajdonos is és képviselő is, és a közös költség fizetése alól mentesül a képviselet fejében,
ahhoz,hogy ne adózzon utána.
Köszönettel.
Társasházi képviselőnek,milyen megbízási szerződés kell kötni a lakástulajdonosokkal,
ha tulajdonos is és képviselő is, és a közös költség fizetése alól mentesül a képviselet fejében,
ahhoz,hogy ne adózzon utána.
Köszönettel.
Ha valaki jövedelmet szerez, akkor adókötelezettség keletkezik a legtöbb esetben, mint most is. A megbízási szerződés alapján számára a megbízási díjat ki kell fizetni, a társasház könyveléséban költségként el kell számolni, a járulékát (ha a min.bér 30%-át meghaladja) szintén meg kell fizetni, be kell vallani és el kell számolni. Ha a min.bér 30%-át nem haladja meg, akkor csak 11% EHO-t kell fizetni, nincs járulék. SZJA-t kell vonni, a megbízási díj 90%-a az adó- és járulékalap, vagy ha a képviselő nyilatkozik, hogy költségeket kíván elszámolni, a nyilatkozat szerinti % költség levonása utáni rész az adóalap.
Nem látok arra igazán módot, hogy a képviseletért díjazában is részesüljön, meg adót se fizessen, és mindezt a társasház könyveiben el is lehessen számolni. A közös képviselő felelőssége és díjazása a vele kötött szerződésben rögzítettek szerint van.
Ügyes csak sajnos nem működik! Ilyen jellegű barter ügyletet nem köthettek. Az viszont működik, hogy a nettó díjazása a mindenkori közös költség öszege legyen csak fel kell bruttósítani évről évre az összeget. A járulékterheket a fentiek szerint lehet számítani!
Üdvözlettel: Gyergyói István
erdoapolas , ha megtudthatom mi volt a probléma ezzel kapcsolatban ? ?
Üdv Robi
http://www.tempo-cs.net/tarsashaz
Szia
Ha kérdésed aktuális még csakk annyit tudok mondani én kb 8 éve voltam közösképviselö 1 évig válaltam csakk, és társasház tulajdonosai közgyülésen szavaztak meg és a jegyzökönyben rögzitettek minden, ami tartalmazta a tevékenységem körét dijazást és mindent ami fontos volt min 51%arányban kell támogatni az uj közösképviselö személyét hogy jogerösé váljon a közgyülési határozat .
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 48 vendég