A segítő családtag kategória elég kavircos dolog. Először is, ha anyukád nyugdíjas, akkor eleve nem lehet segítő családtag. Másodszor: étkezési utalvány, üdülési csekk egész biztosan nem adható adómentesen. Sőt, még adójóváírás sem jár a segítő családtagnak.
Hogy őszinte legyek, én egyáltalán nem látom előnyét annak, ha valakit ilyen kategóriába jelentenek be, már ha valami komolyabb pénzt/juttatást akarnak adni neki. (És a "komolyabb " ebben az esetben nálam mondjuk 10-15.000 Ft/hó-nál kezdődik.)
Szia!
Véleményem szerint is az alkalmazotti minőséget fontolnám meg, főleg két okból: először is tartósan álláskereső, másrészt elmúlt ötvenéves. Nemrég fogadták el a Start extrára vonatkozó jogszabályt és szerintem ezt kellene kihasználnod, még munkába állás előtt. Ki kell váltani a start kártyát, a többiről bővebben szerintem a munkaügyi központban érdeklődj.
START EXTRA kártya kiváltására a tartósan álláskeresõ személy jogosult, mégpedig akkor, ha az ötvenedik életévét betöltötte, vagy akkor ha életkorra való tekintet nélkül legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik.
START EXTRA kártyával foglalkoztatott utáni kedvezmények
A munkaadót az alábbi járulékkedvezmények illetik meg akkor, ha érvényes START EXTRA kártyával rendelkezõ személyt foglakoztat:
- a tételes egészségügyi hozzájárulás alól mentesség illeti meg, valamint
- a foglalkoztatás elsõ évében a munkaadó mentesül a munkaadói járulék, valamint
- a huszonkilenc százalékos társadalombiztosítási járulék megfizetése alól.
A foglalkoztatás második évében a munkaadói járulék és a huszonkilenc százalékos társadalombiztosítási járulék együttes összege helyett a bruttó munkabér tizenöt százalékának megfelelõ járulékfizetési kötelezettség terheli a munkáltatót.
Üdv.
Én is a munkaviszonyt ajánlom plusz az elérhető támogatások kedvezmények. A Start Extra előnyös, fix megtakarítás és nem visszatérítendő, hanem eleve nállad mara a pénz! Célszerű ebben gondolkodni. Valamint a munkaviszony jövedelemhatártól függetlenül biztosítási jogviszonynak minősül. Ha azonban teljes értékű szolgálati időt is akartok szerezni vele, akkor legalább a minimálbért pontosabban annak járulékait legalább ki kell fizetnetek.
Üdvözlettel: Gyergyói István
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég