Adófórum

Adózási és számviteli információk

Adószámos őstermelő és a 0708M

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: Napraforgó » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Tudom hogy volt már valamikor ez a kérdés, de most újra itt a "szezon", és nem vagyok biztos benne, hogy az adószámos őstermelő bevételét is be kell-e vallani a 0708-on?

Az ügyfeleket kioktattam, hogy a felvásárlási jegyhez milyen adatokat kell megkérniük a termelőtől (lassan már a vércsoportot is felírják), de kezembe került egy számla, amit őstermelő bocsájtott  ki, ezen ugye az adószámon (||néven) kívül semmi más nincs. Szerintetek mi legyen? Be kell-e vallani, és ehhez kikutakodni az összes születési adatát, vagy ki lehet hagyni?  Előre is köszönöm. Üdv:Napraforgó

Hozzáteszem, erről is csak azért tudom hogy őstermelő, mert a bélyegzőjén ez is rajta van XY "őstermelő".

Napraforgó

HozzászólásSzerző: kohnmari » szer. jún. 27, 2007 8:15 pm

Szia Napraforgó!

Nagyon nem tetszik nekem sem, de szerintem minden őstermelői kifizetést be kell vallani a 0708-on. A kitöltési útmutató szerint: "452-455. sorok: A magánszemélyenkénti összesítő lap azonosításra szolgáló részében ki kell tölteni a magánszemély adóazonosító számán túl mindazon azonosítókat, mellyel a magánszemély rendelkezik, így az ADÓSZÁMÁT, az őstermelői igazolvány számát, a családi gazdaság nyilvántartási számát, illetve a regisztrációs számát is."

Üdv. Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: adotanacs » szer. jún. 27, 2007 8:31 pm

Szia Napraforgó! Azonkivül el sem akartam hinni, de ha ÁFA alany az illető, a bruttó összeget kell feltüntetni. Üdv. Ani
adotanacs

HozzászólásSzerző: garbo50 » csüt. jún. 28, 2007 6:03 am

Sziasztok!

A felvásárlási jegyen szereplő bruttó összeget kell feltüntetni a 452, vagy 454 sorba, attól függően, hogy állat, illetve egyéb termék és a 457 sorba a kettes kódot. A családi gazdaság számát, regisztrációs számát itt nekünk nem kell feltüntetni, csak az őstermelőit, mivel ennek hiányában van adólevonási kötelezettség, és akkor kellene a többi sorokat beiktatni. Legalábbis én eddig így csináltam és még nem volt vele gond.

A többi adatok közül az adóazonosítót, születési hely, dátum, anyja neve  sorokat szoktam kitölteni.

Üdv. 

garbo50

HozzászólásSzerző: adotanacs » csüt. jún. 28, 2007 6:45 am

Sziasztok! Én a számlát kibocsátó őstermelőről, családi gazdálkodóról irtam. A felvásárlási jegyesnél az logikus hogy a komp.felárat is magában foglaló összeget kell jelenteni, mivel az az őstermelő bevétele. Viszont az ÁFA hogy kerül ide ha az illető ÁFA alany és számlát bocsát ki?Itt is a bruttó összeget kell jelenteni.  Nekem családi gazdálkodóm van, ennek számát irtam a bevallásra, őstermelői számát nem, tulajdonképpen a családi gazdálkodó is őstermelő. Üdv. Ani
adotanacs

HozzászólásSzerző: garbo50 » csüt. jún. 28, 2007 7:23 am

Szia Ani!

Lehet hogy én nem értem, akkor bocsáss meg, de ha adószáma van, akkor a számla alapján nekem miért kell kifizetői minőségemben adatot szolgáltatnom? Ilyen családi gazdálkodóm nekem is van 5-ös adószámmal rendelkezik, de róla a 758-ason adom le az adatszolgáltatást. Az adószámot nem is lehet beírni a 0708 M-re csak a művészeti tevékenységgel kapcsolatban. ( 456 sor) . Csak a magánszemélyekről adok, mint anno a K nem tudom már hányason évvégén.Rosszul gondolom?

Üdv. 

garbo50

HozzászólásSzerző: kohnmari » csüt. jún. 28, 2007 7:36 am

Szia Garbo!

A te családi gazdálkodód valószinűleg egyéni vállalkozó is egyben, azért adod le a 0758-ast róla. Mi itt az adószámos őstermelőről próbálunk  beszélni, akire szerintünk szintén vonatkozik a 0708-as jelentési kötelezettség, hiszen az sehol sincs leírva, hogy csak a felvásárlási jegyesekről kell jelenteni. Üdv.Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: garbo50 » csüt. jún. 28, 2007 7:55 am

Szia!

Én értem amit írtok, csak az nem tiszta, hogy adóazonosítóval rendelkező-e a családi gazdálkodótok, vagy adószámos, ha adószámos az már vállalkozási formában végzett családi gazdálkodás, azért számlaképes, mint ilyen nem magánszemély, akiről kifizetői minőségemben adatot szolgáltatok.

Üdv. 

garbo50

HozzászólásSzerző: kohnmari » csüt. jún. 28, 2007 8:01 am

Szia Garbo!

Adószámos az őstermelő, de nem egyéni vállalkozó. Igaz, hogy számlaképes, de ettől még magánszemély. Gondolj pl. az adószámos bérbeadókra, róluk is jelentenünk kell, annak ellenére, hogy számlaképesek. Üdv. Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: garbo50 » csüt. jún. 28, 2007 8:10 am

Szia Mari!

Ebben igazad van, de nekik 7-es adószámuk van, így maradnak magánszemélyek, ha már olyan adószámot kapnak ( nem feltétlenül 5-ös, már az betelt régen) mint a vállalkozók akkor nem magánszemélyek, így pl a bevallásukat sem május 20-ig adják le, hanem februárban. A másik érv, az adószámot be sem tudod írni őstermelőnél a 0708 M-re.

Üdv. 

garbo50

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás