Adófórum

Adózási és számviteli információk

IPA ingatlan bérbeadás esetében

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: 212Carolina » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Segitséget szeretnék kérni abban, hogy van egy adószámmal rendelkező magánszemély, aki ingatlant ad bérbe cégnek. 

A kérdésem az, hogy van-e iparűzési adó kötelezettsége?

Megkérdeztem a hivatalt (nem a fővárosit), a válasz az volt, hogy mivel egyéni vállalkozói tevékenységet végez, igen, van ipa fizetési kötelezettsége.  De ő nem egyéni vállalkozó, hanem magánszemély.

Átnéztem az erre vonatkozó kérdéseket, de nem találtam rá választ.

Segítségeteket előre is köszönöm.

212Carolina

HozzászólásSzerző: pseniko » pén. máj. 28, 2010 4:43 pm

35. § (1) Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett vállalkozási tevékenység (a továbbiakban: iparűzési tevékenység).

(2) Az adó alanya a vállalkozó.

36. § Adóköteles iparűzési tevékenység: a vállalkozó e minőségben végzett nyereség-, illetőleg jövedelemszerzésre irányuló tevékenysége.

26. vállalkozó: a gazdasági tevékenységet saját nevében és kockázatára haszonszerzés céljából, üzletszerűen végző

a) a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott egyéni vállalkozó,

b) a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott mezőgazdasági őstermelő, feltéve, hogy őstermelői tevékenységéből származó bevétele az adóévben a 600 000 forintot meghaladja,

c) a jogi személy, ideértve azt is, ha az felszámolás vagy végelszámolás alatt áll,

d) egyéni cég, egyéb szervezet, ideértve azt is, ha azok felszámolás vagy végelszámolás alatt állnak;

27. önkormányzat költségvetése javára megállapított adó: mindazon adók, illetékek, adójellegű kötelezettségek, a

Ez mind a helyi adókról szóló törvényből van. Ez alapján a bérbeadó magánszemély nem vállalkozó.

Enci

pseniko

HozzászólásSzerző: 494 » szomb. máj. 29, 2010 8:57 am

Hát eszembe sem jutna ez ügyben ipa bevallást adni. Még esetleg a helyi rendeletet kellene átolvasni, hogy kitér-e mint adószámmal rendelkező tevékenységre? De még ilyent sem olvastam. Nem vállalkozó, nem őstermelő, nem adnék bevallást.
494

HozzászólásSzerző: madora100 » szomb. máj. 29, 2010 10:20 am

Az én lakóhelyemen is próbálkozott ezzel (a sima adószámos bérbeadásnál) az Önkormányzat. Sikertelenül. Ha nem egyéni vállalkozás keretében folyik a bérbeadás, akkor nincs IPA.
madora100

Vissza: Adatszolgáltatás