Adófórum

Adózási és számviteli információk

KFT Tulajdonos váltás

Adatszolgáltatás

KFT Tulajdonos váltás

HozzászólásSzerző: Giaco » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni, hogy ha a kétszemélyes (fele-fele) kft-ben egy tag - aki fele arányban tulaj is - a "rendes" azaz másik munkahelyét elveszti, ki kell-e lépnie a kft-ből, hogy ne váljon főállásúvá ezzel fizetni azt a rengeteget utána. Ha igen, mi a legegyszerűbb módja ennek, a terv az, hogy a másik tulajnak - aki egyben az ügyvezető - adná át a tulajdonrészét. Plusz lenne egy telephely váltásom is.

Vélhetően most munkanélküli jön neki, ott meg ha jól tudom semmit nem kapsz, ha tag vagy egy gazd. társaságban függetlenül attól, hogy van-e jövedelmed.

Mennyit lehet ebből elektronikusan intézni?  Muszáj hozzá ügyvéd? Kérlek segítsetek, hogy lássam a folyamatot, hogy mit kell pontosan csinálnom és hogy kell a lehető legkevesebbet fizetnem. Nagyon szépen köszönöm. 

Giaco

KFT Tulajdonos váltás

HozzászólásSzerző: melcsi62 » hétf. ápr. 12, 2010 8:54 pm

Szia!  nem pontosan értem, hogy ki kivel van, ki- kinek adná át a tulajdonrészét.., és akkor ha átadja, akkor egyszemélyes lenne a KFT.. ezt akarják-e, vagy csak azon téves értelmezés miatt akarják ezt lépni, mert azt hiszik, hogy ha egy magánszemély KFT résztulajdonosnak nincs máshol biztosítottsága, hogy csak ezen oknál fogva, akkor a saját társaságában főfoglalkozású társasvállakozónak minősül...

Ahhoz, hogy egy KFT tagja Tbj. tv. szerint társasvállalkozóként biztosított legyen, ahhoz annak a tagnak tagi minőségében személyes munkavégzési kötelezettségének kell lenni, mely személyes munkavégzés a GT szerint  tagi mellékszolgáltatás, a mellékszolgáltatás feltételeiről pedig a társasági szerződésben kell rendelkezni, ha van ilyen kötelezettsége valamelyik tagnak.. Beszélj a könyvelőddel, hogy a Tbj. szerint: ki minősül társasvállalkozónak, s egyáltalán mi újság van nálatok ebből a szempontból,megnézve a társasági szerződést is, hogy miként rendelkezik..

--- attól, hogy valakinek valahol van valamilyen befektetése, de keresőtevékenységet nem folytat

(tehát nem személyesen közreműködő tag abban a gazd.társaságban, ahol üzletrésze van, és nem vezető tisztségviselője annak, nem áll ott munkaviszonyban..stb., tehát semmiféle munkavégzéssel járó jogviszonya nincs és nem is olyan vezető tisztségviselő, aki akár díjazást is kaphatna pld-ul az ügyvezetőségért..),     az szerintem , ha az egyéb feltételek alapján jogosult a munkanélküli ellátásra, akkor csak azért mert valahol üzletrész tulajdonos nem zárható ki a munkanélküli ellátásból.

Attól egy cégtulajdonos magánszemély nem válik társasvállalkozóvá (Tbj.bizt.kategória)/személyesen közreműködő taggá, mert valamely társaságban, társaságokban résztulajdonos.

A tulajdonos változás társasági szerződés módosítással jár, a telephely változás társasági szerződés módosítással jár. Nem tudom, milyen minőségben kérdezed, amit kérdezel, mert könyvelőként ezek bonyolítása szerintem nem könyvelői feladat. Társasági szerződést a KFT taggyűlési döntés alapján módosíthat, tehát a tulajdonosok döntésének megfelelően az ügyvezetőnek a dolga...  Szerintem ügyvéd szükségeltetik, aki egyébként elektronikusan fogja beadni a cégbíróságra a módosításokat.. és ha majd meg lesz a c.bírósági végzés, akkor az APEH is be kell jelenteni a tulajdonos változást, ezt elektronikusan bejelentheti az, akinek erre is van elektronikus küldéshez felhatalmazása (meghatalmazott könyvelő, stb.) , a telephely változás akár iparűzési adó szempontjából bejelentkezési, stb. kötelezettséggel járhat.. ---

tehát amit javasolni tudok, beszélj a KFT könyvelőjével, ügyvéddel, esetleg a Munkaügyi szolgáltatóval, hogy keresőtevékenység hiányában, önmagában a társasvállalkozásban való résztulajdonosság, tagság az kizáró ok-e....., mert úgy látom, hogy alapvető félreértelmezés van "ki kell-e lépnie a kft-ből, hogy ne váljon főállásúvá ezzel fizetni azt a rengeteget utána. ", vagy azt az infót nem tetted be, hogy ez a tag egyébként a KFT-ben személyes közreműködésre kötelezett, társasvállalkozóként be van jelentve, eddig munkaviszony melletti társasvállalkozóként volt, most meg miután elveszíti a munkahelyét, így válna főfoglalkozású társasvállalkozóvá, ha valami nem történik.., ha ez utóbbi helyzet állna fenn, akkor a társasági szerződést is meg lehet módosítani, hogy x. naptól adott tag személyes munkavégzése/ közreműködése mellékszolgáltatásként  a társaságban kizárt.. és akkor megszűnik a korábban bejelentett társasvállalkozói jogviszonya..  de attól még ugyanúgy résztulajdonosa a társaságnak..

Üdv.

melcsi62

KFT Tulajdonos váltás

HozzászólásSzerző: Giaco » kedd ápr. 13, 2010 8:00 am

Kedves Melcsi62!

Nagyon köszönöm a választ, magánszemélyként kérdezem, azaz a kft ügyvezetőjeként. 

Eddig nagyjából nem csináltunk semmit, ami keresőtev. lett volna, de szeretném fentiek miatt átvenni a partenerem részét. Azért tettem fel itt a kérdést, mert nagyon jónak és szakértőnek láttam a fórumot.

A netet böngészve találtam a következőt : 

"Vállalkozás

1998. január 1-je óta keresőtevékenységet jelent - így kizáró feltétel - az is, ha a jelentkező vállalkozói igazolvánnyal rendelkezik, függetlenül attól, hogy egyáltalán van-e valamilyen árbevétele, illetve jövedelme. Ugyancsak keresőtevékenységnek minősül, ha a munkanélküli valamilyen gazdasági társaság személyes közreműködésre jogosult, avagy köteles tagja, ahol ugyancsak közömbös, hogy e tevékenységből származott-e jövedelme."

Ezt értelmeztem úgy, hogy ki kell lépnie ahhoz, hogy járjon valami. Az ügyvéddel odáig eljutottam tegnap, hogy ahogy Te is írtad, elekrtonikusan neki kell beadni a telephelyet és az átírást is, én sem értem, dea munkaügyi kp-ban is azt mondták, hogy ha csak tagja egy gazd. társ-nak, akkor sem állnak vele szóba... ezt most mondták telefonon, meglepő nekem is, de úgy néz ki ki kell lépnie ahhoz, hogy kapjon ellátást. 

A választ még egyszer köszönöm, szép napot és minden jót kívánok.

Üdv

Réka 

Giaco

KFT Tulajdonos váltás

HozzászólásSzerző: melcsi62 » kedd ápr. 13, 2010 7:42 pm

Szia! Az 1991. évi IV. tv. (Flt)  alapján kell, hogy elbírálja a munkaügyi szolgáltató az adott álláskereső munkanélküli személy jelentkezését.. Ebben nincs olyan, hogy aki gaz.dtársaságban tulajdoni hányaddal rendelkezik az ki van zárva a munkanélküli ellátás/támogatás-ból...

Ha az egyéb kritériumoknak megfelel és nincs keresőtevékenysége az adott magánszemélynek, akkor a munkaügyi szolgáltató ügyintézője csak úgy nem önkényeskedhet, hogy ha csak tag, már akkor szóba sem állnak vele.. Ha bejelentkezik nyilvántartásba vételre, akkor az elutasítást határozattal, vagy valami, de mindenképpen írásban kell, hogy közöljék, abban pedig a jogszabályi hivatkozást is be kell tenni.. és az Fltv-ben olyan jogszabályi helyet nem láttam, ami azt támasztaná alá, amit telefonon a munkaügyi kp-ból valaki mondott.

Fltv-ből:

d) álláskereső: az a személy, aki

1. a munkaviszony létesítéséhez szükséges feltételekkel rendelkezik, és
2. oktatási intézmény nappali tagozatán nem folytat tanulmányokat, és
3. öregségi nyugdíjra nem jogosult, valamint rehabilitációs járadékban nem részesül és
4. az alkalmi foglalkoztatásnak minősülő munkaviszony kivételével munkaviszonyban nem áll, és egyéb kereső tevékenységet sem folytat, és
5. elhelyezkedése érdekében az állami foglalkoztatási szervvel együttműködik, és akit
6. az állami foglalkoztatási szerv álláskeresőként nyilvántart.

e) kereső tevékenység: - az 1-4. pontban foglaltak figyelembevételével - minden olyan munkavégzés, amelyért díjazás jár, továbbá kereső tevékenységet folytatónak kell tekinteni azt a személyt is, aki vállalkozói igazolvánnyal rendelkezik, valamint aki gazdasági társaság tevékenységében személyes közreműködés vagy mellékszolgáltatás keretében történő munkavégzés útján vesz részt, illetve aki a társaság vezető tisztségviselője vagy a társasági szerződésben közreműködési/munkavégzési kötelezettsége/joga fel van tüntetve.

Még ugyan nem írtad: De ez a társaságban résztulajdonos személy, nem vezető tisztségviselője a társaságnak és vélhetően nincs munkavégzésre mellékszolgáltatási/közreműködési kötelezettsége, tehát nem minősül keresőtevékenységet folytatónak.

--------  Ha viszont elsősorban szeretnéd ennek a tulajdonos társnak a tulajdoni hányadát megszerezni,  akkor annak indoka nem az kellene, hogy legyen, hogy akkor a korábban máshol fennálló munkaviszonya után elesne a munkanélküli ellátástól,----- mert ez a bizonyos csak tulajdonlás nem zárhatja ki a munkanélküli ellátásból. 

Az egyéni vállalkozó helyzete a munkanélküli ellátás kapcsán teljesen más, mint, az, hogy valamely magánszemélynek valamely gazdasági társaságban, akár több gazdasági társaságban is van üzletrésze.., de semmiféle keresőtevékenységnek minősülő ügye nincs az adott társaságokkal.

Üdv.

melcsi62

Vissza: Adatszolgáltatás