Szia! nem pontosan értem, hogy ki kivel van, ki- kinek adná át a tulajdonrészét.., és akkor ha átadja, akkor egyszemélyes lenne a KFT.. ezt akarják-e, vagy csak azon téves értelmezés miatt akarják ezt lépni, mert azt hiszik, hogy ha egy magánszemély KFT résztulajdonosnak nincs máshol biztosítottsága, hogy csak ezen oknál fogva, akkor a saját társaságában főfoglalkozású társasvállakozónak minősül...
Ahhoz, hogy egy KFT tagja Tbj. tv. szerint társasvállalkozóként biztosított legyen, ahhoz annak a tagnak tagi minőségében személyes munkavégzési kötelezettségének kell lenni, mely személyes munkavégzés a GT szerint tagi mellékszolgáltatás, a mellékszolgáltatás feltételeiről pedig a társasági szerződésben kell rendelkezni, ha van ilyen kötelezettsége valamelyik tagnak.. Beszélj a könyvelőddel, hogy a Tbj. szerint: ki minősül társasvállalkozónak, s egyáltalán mi újság van nálatok ebből a szempontból,megnézve a társasági szerződést is, hogy miként rendelkezik..
--- attól, hogy valakinek valahol van valamilyen befektetése, de keresőtevékenységet nem folytat
(tehát nem személyesen közreműködő tag abban a gazd.társaságban, ahol üzletrésze van, és nem vezető tisztségviselője annak, nem áll ott munkaviszonyban..stb., tehát semmiféle munkavégzéssel járó jogviszonya nincs és nem is olyan vezető tisztségviselő, aki akár díjazást is kaphatna pld-ul az ügyvezetőségért..), az szerintem , ha az egyéb feltételek alapján jogosult a munkanélküli ellátásra, akkor csak azért mert valahol üzletrész tulajdonos nem zárható ki a munkanélküli ellátásból.
Attól egy cégtulajdonos magánszemély nem válik társasvállalkozóvá (Tbj.bizt.kategória)/személyesen közreműködő taggá, mert valamely társaságban, társaságokban résztulajdonos.
A tulajdonos változás társasági szerződés módosítással jár, a telephely változás társasági szerződés módosítással jár. Nem tudom, milyen minőségben kérdezed, amit kérdezel, mert könyvelőként ezek bonyolítása szerintem nem könyvelői feladat. Társasági szerződést a KFT taggyűlési döntés alapján módosíthat, tehát a tulajdonosok döntésének megfelelően az ügyvezetőnek a dolga... Szerintem ügyvéd szükségeltetik, aki egyébként elektronikusan fogja beadni a cégbíróságra a módosításokat.. és ha majd meg lesz a c.bírósági végzés, akkor az APEH is be kell jelenteni a tulajdonos változást, ezt elektronikusan bejelentheti az, akinek erre is van elektronikus küldéshez felhatalmazása (meghatalmazott könyvelő, stb.) , a telephely változás akár iparűzési adó szempontjából bejelentkezési, stb. kötelezettséggel járhat.. ---
tehát amit javasolni tudok, beszélj a KFT könyvelőjével, ügyvéddel, esetleg a Munkaügyi szolgáltatóval, hogy keresőtevékenység hiányában, önmagában a társasvállalkozásban való résztulajdonosság, tagság az kizáró ok-e....., mert úgy látom, hogy alapvető félreértelmezés van "ki kell-e lépnie a kft-ből, hogy ne váljon főállásúvá ezzel fizetni azt a rengeteget utána. ", vagy azt az infót nem tetted be, hogy ez a tag egyébként a KFT-ben személyes közreműködésre kötelezett, társasvállalkozóként be van jelentve, eddig munkaviszony melletti társasvállalkozóként volt, most meg miután elveszíti a munkahelyét, így válna főfoglalkozású társasvállalkozóvá, ha valami nem történik.., ha ez utóbbi helyzet állna fenn, akkor a társasági szerződést is meg lehet módosítani, hogy x. naptól adott tag személyes munkavégzése/ közreműködése mellékszolgáltatásként a társaságban kizárt.. és akkor megszűnik a korábban bejelentett társasvállalkozói jogviszonya.. de attól még ugyanúgy résztulajdonosa a társaságnak..
Üdv.