Adófórum

Adózási és számviteli információk

autókölcsönzés

Egyéni vállalkozók

autókölcsönzés

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Abban szeretném a segítségét kérni annak, aki könyvel autókölcsönzős egyéni vállalkozót, hogy a most kezdő egyéni vállalkozó a beszerzett személygépkocsikból (nála ezek ugye termelő tárgyi eszközök lesznek) levonhatja-e az áfát? Úgy gondolom, hogy a benzinszámlákból majd semmiképpen sem. Ezen tárgyi eszközei javítási, fenntartási számláival kapcsolatban az áfa levonható-e?

A másik témakör: milyen egyéb olyan bevallási kötelezettségei vannak e tevékenységéből kifolyólag, ami nem "szokványos" bevallás? (Gondolok itt pl. olyanokra, mint a környezetvédelmi termékdíj bevallás, stb.)

Sajnos az igazolvány kiváltásakor nem kért véleményt, hogy milyen adózási formát válasszon, miután a bevételei után áfát fel kell számítania, fontos lenne, hogy mit vonhat le. Előre is köszönöm a válaszokat! Kata

kovalkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

autókölcsönzés

HozzászólásSzerző: TopAu » vas. jún. 24, 2007 7:49 pm

Kedves Kata!

Annak az autónak az áfája, amelyet kizárólag autókölcsönzési céllal használ levonható és cégautóadót sem kell utánna fizetni.

Annak az autónak a javítási, fenntartási stb. számláinak áfája is levonható, amelyet kizárólag autókölcsönzési céllal használ.

A kizárólagosság lényeges, tehát bizonyítottnak kell lennie, mivel ha már részben használja más célra nem érvényesül az áfa levonási lehetőség.

Nem "szokványos" bevallási kötelezettségről nem tudok. 

TopAu
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

autókölcsönzés

HozzászólásSzerző: 494 » hétf. jún. 25, 2007 4:48 pm

Szia! Én úgy tudom, hogy a kikölcsönzött személyautók beszerzéskori áfája nem helyezhető levonásba, de én biztos kérnék állásfoglalást az apehtól, mert erre a témára különösen "harapnak".

 

494
 
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

autókölcsönzés

HozzászólásSzerző: kovalkata » hétf. jún. 25, 2007 5:23 pm

Sziasztok!

Azért kértem én is a véleményeket, mert azt tudom, hogy a taxis vállalkozó nem vonhatja le a beszerzett szgk. áfáját, hiába használja ő is termelő járműként. Ebben biztos vagyok és abban is, hogy a benzin áfája nem vonható. Talán hasonló lehet ez az autókölcsöznés is, ezért vagyok fenntartással az áfa levonhatóságát illetően. Én egyetlen kivételnek a továbbértékesítési céllal beszerzett szgk-nál tudom az áfa levonhatóságot. Csak jó lenne, ha valaki valami biztosat tudna mondani rá, esetleg törvényi hivatkozásokkal alátámasztva. Kata

kovalkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

autókölcsönzés

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » hétf. jún. 25, 2007 6:35 pm

Áfa tv. 32-34. §-a vonatkozik az áfa levonhatóságára. Konkrétan például a taxis bizonyos feltételekkel levonhatja az áfát. A szgk kölcsönzővel kapcs. rendelkezés első olvasásra kicsit ellentmondásos nekem, de most nincs időm tovább bogarászni, ajánlom inkább az eredeti paragrafusokat neked.
aniko.varga2006
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

autókölcsönzés

HozzászólásSzerző: kovalkata » hétf. jún. 25, 2007 6:46 pm

Szia!

Igen, itt azt írja, hogy a (2) bek. f pontja nem vonatkozik a szgk. kölcsönzéssel foglalkozó adóalanyra, ami f pont azt mondja ki: személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához kapcsolódó termékek és szolgáltatások

na most ha ezt veszem, akkor magának a szgk. beszerzés áfájának a levonhatóságát szerintem nem engedi, de a javítási, fenntartási stb költségek, illetve ebben az értelmezésben szerintem benzin áfája is levonható! Nem tudom már jól értelmezem-e. Kata

kovalkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

autókölcsönzés

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd jún. 26, 2007 7:06 am

Szia Kata!

Tegnap este óta próbálkozom a honlaprajutással, most véger sikerült. Fogalmam sincs mi volt a gond.

Sajnos ügyfélkörömbe személyautó kölcsönzéssel foglalkozó nincs, így úgymond életszerű gyakorlati tanácsot adni nem tudok.
Osztom a többiek véleményét, miszerint a vásárolt gépkocsik áfája nem vonható le, vagy pedig a 33./A paragrafus szerinti taxisokra vonatkozó kitétel az érvényesíthető.
Van azonban szerintem egy olyan lehetőség, hogy amennyiben nem benzinüzemű a gépkocsi akkor a gázolaj áfája levonható.
Nos ennek abban van a jelentősége, hogy szerződés szerint történik a kölcsönbeadás, ebben minden kölcsönzéssel kapcsolatos dolgot le kell fektetni,( például teletankkal adom kölcsön, az esetleges javítások, biztosítás kit terhel, milyen állapotban kapom vissza,mit tartalmaz a a bérleti díj stb.)  így dokumentálva van az általad említett f pont szerinti levonás lehetősége is.

Talán ha több gépkocsit is vásárol ilyen célra érdemes lenne tgk-nek minősülőt is megfontolni, mert annak az áfáját levonásba tudja helyezni és ez valamennyire kompenzálja a szgk áfáját.


A környezetvédelmi termékdíj-fizetési kötelezettséget a környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló 1995. évi LVI. törvény,  és végrehajtási rendeletei szabályozzák


nem keletkezik díjfizetési kötelezettség a hazai gyártású gépjármű részeként belföldi forgalomba hozott gumiabroncsok, klímaberendezés, akkumulátor után, ha ezeket belföldi gyártóktól szerezték be, mivel ezek után a termékdíj-fizetési kötelezettség az egyes termékeket gyártóknál, importálóknál keletkeznek.

És a teljesség igénye nélkül (nem naprakész) egy lista az ezzel foglalkozó jogszabályokról( legyen miből csemegézned " unalmadban")
A környezetvédelmi termékdíjat szabályozó jogszabályok listája:

· A környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló 1995. évi LVI. törvény (legutóbbi módosulásai: a 2004. évi 58/1 sz. Magyar Közlönyben (IV.28) megjelenő 2004. évi XXIX. törvény részeként, a 2004. évi 74. sz. Magyar Közlönyben (V. 25) megjelenő 2004. évi XLVIII. törvény 137.§ (5) bekezdése, valamint a 2004. évi 169. sz. Magyar Közlönyben (XI.15) megjelenő 2004. évi CIII. törvény ),

· A környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló 1995. évi LVI. törvény végrehajtásáról szóló 10/1995. (IX. 28.) KTM rendelet (legutóbbi módosulásai: a 5/2003. (IV.11) KvVM rendelet, a 12/2004. (VII. 13.) KvVM rendelet és a 26/2004. (XII. 22.) KvVM rendelet (ez utóbbi a 198. sz. Magyar Közlönyben jelent meg)),

· A környezetvédelmi termékdíj-mentesség, a termékdíj visszaigénylésének és átvállalásának, valamint a használt gumiabroncs behozatalának feltételeiről szóló 53/2003. (IV.11) kormányrendelet  (módosulásai a 213/2004. (VII.13.) korm. rendelet és a 342/2004. (XII. 22.) korm. rendelet (ez utóbbi a 198. sz. Magyar Közlönyben jelent meg)),

· A csomagolásról és a csomagolási hulladék kezelésének részletes szabályairól szóló 94/2002 (V.5.) kormányrendelet (ez a szabályozás szoros kapcsolatban van a termékdíjas szabályozással).

· Az elektromos és elektronikai berendezések hulladékainak visszavételéről szóló 264/2004. (IX.23.) korm. rendelet (itt a mentesség eléréséhez szükséges arányszámok találhatók)

Üdv.

garbo50
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

autókölcsönzés

HozzászólásSzerző: validitas » kedd jún. 26, 2007 8:55 am

Kedves Kata!

Alaposan átböngésztem az áfa tv-t, de sajnos arra nem találtam semmit, hogy a beszerzett személygk.áfája levonható lenne, sőt. egyértelműen nem levonható. Nem valósul meg ugyanis a 13.§ (1) 15.pont szerinti továbbértékesítési cél. Levonható a 6.§ (2) a-ban szereplő zárt végű lízing esetén lenne. 

Az üzemanyag (nem csak a benzin, semmilyen üzemanyag) áfája sem levonható a 33.§ (1) c pontja alapján: Nem vonható le az áfa, ha az adóalany a terméket

- üzemanyagként közvetlenül személygépkocsi üzemeltetéséhez használja fel, hasznosítja .

Az üzemeltetéshez, fenntartáshoz kapcsolódó többi áfa levonható a 33.§ (3) értelmében.

Remélem, valamicskét segítettem. Üdv: Böbe 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

autókölcsönzés

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd jún. 26, 2007 10:19 am

Szia TopAu!

Nagyon kedvező volt, amit válaszként írtál, de sajnos arra sehol nem találok a tv-ben kitételt, hogy az autókölcsönzős a beszerzett szgk. áfáját is levonhatja. A javítási, fenntartási költségek áfája az egyértelműen levonható. Benzin áfája nem. Ha tudsz valamit, ahol ez konkréten le van fektetve, hogy a beszerzett szgk. áfája is vonható és megírnád hol találom, megköszönném. Üdv. Kata

kovalkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

autókölcsönzés

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd jún. 26, 2007 10:24 am

Szia Garbo, Böbe!

Először is köszönöm, hogy reagáltatok a levelemre. Hívtam az apeh-ot is (akik, mint tudjuk sokszor rossz választ adnak, vagy egyáltalán nem tudnak válaszolni). Végtére is ugyanarra jutottam velük, amit mi is sejtünk: a beszerzett szgk.-ból és a benzinből nem, a javítási termékekből és szolgáltatásokból igen.

A környezetvédelmi termékdíj kötelezettség szerintem nem áll fenn a vállalkozónál, ebben egyetértek TopAu-val, illetve szerintem nincs más a "szokványostól eltérő" bevallási kötelezettsége sem. Üdv. Kata 

JA, és én sem tudtam este már feljutni a Fórumba, nem tudom mi volt!

kovalkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 115 vendég