Kedves Agárdy!
Azt nem tudom pontosan, hogy ez a tevékenység végezhető-e egyéni vállalkozás keretein kívül, illetve egészen pontosan arra nem találtam előírást, hogy mely tevékenységek tekintetében kötelező az egyéni vállalkozó igazolvány kiváltása. Ez ügyben az önkormányzatnál kellene informálódni, ahol az igazolványt kell kiváltani.
Az önálló tevékenység tekintetében adószámot kell kérni az APEH-tól, a honlapjukról letölthető nyomtatványon. Ez után lehet a tevékenységet folytatni. Bevételi és költségnyilvántartás vezetését javaslom, mert gondolom a költségeket el kívánja számolni, nem csak a 10%-os költséghányadot. Áfa tekintetében alanyi mentesként lenne célszerű, ha az évi 4 millió Ft-os bevételt nem fogja meghaladni, és nincs nagyobb összegű beruházása, aminek érdemes lenne az áfáját levonni.
Személyi jövedelemadó alapja a bevétel költségekkel csökkentett része. Ugyanez a járulékalap is. Ha a bevétel kifizetőtől (cégtől, egyéni vállalkozótól) származik, a kifizető köteles levonni a járulékot, ill. megfizetni a 18+5+3%-os járulékot, de ez csak akkor igaz, ha az összeg a minimálbér 30%-át elérte. Ha nem, akkor nem kell vonni járulékot, és a kifizetőnek 11% EHO-t kell megfizetnie. Viszont ez idő alatt nem biztosított.
<>Ha az összeg nem kifizetőtől származik, saját maga állapítja meg, vallja be és fizeti meg a járulékokat, SZJA-t.
Röviden ennyi, remélem segítettem. Üdv: Böbe