Adófórum

Adózási és számviteli információk

Egyéni vállalkozás melléktevékenysége

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: nádazó » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!Tegnap már irtam a gondomról hogy szeretnék kezdő egyéni vállalkozást inditani tetőfedőként(nádtetőjavitás,készités),de erről szakmai képesitésem nincs,és alkalmazottat sem szeretnék főlvenni.Arra gondoltam hogy eredeti szakmámban(esztergályos)inditanám el vállalkozást,és melléktevékenységként jelölném meg a nádazást.Hogy ez igy lehetséges lenne-e?Ez idáig AM könyvel dolgoztam magánszemélyeknél,de április-1 től ez túl komplikált.Mindenféleképp szeretnék legálisan dolgozni,mivel túl vagyok egy rossz indulatú feljelentésen is.Várna rám sok javitani való tető,és most a munkaügyi központ is támogatna az első fél évben.Mit tanácsolnátok nekem,mi lenne a legjobb megoldás?(egyébként a nádazásban nőttem fől,sok referencia munkával mögöttem)
nádazó

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. feb. 25, 2010 10:56 pm

Ha szakmai képesítéshez kötött a tetőjavítás és ezt a tevékenységet akarod is űzni egyéni vállalkozóként, akkor e tevékenységet is be kell jelentened a vállalkozásod tevékenységi körébe. A főtevékenységed lehet esztergályos, de emellett a tetőfedő tevékenységet is fel kell venned, mert enélkül nem végezheted a kérdéses munkát. Nem kell a hozzáértést, vagy az iskolai végzettséget a létrehozáskor (az egyéni vállalkozás bejelentésekor)  igazolni, és az erkölcsi bizonyítvány adatait se neked kell beszerezni, a procedúra során az okmányiroda azt utólag (automatikusan) lekérdezi. Az okmányiroda azonnal bejegyzi az egyéni vállalkozást, persze utólag ellenőrizheti a tevékenységhez szükséges végzettség és jogosítványok meglétét. S ha a tetőfedési képesítést nem tudod igazolni egy esetleges ellenőrzéskor, akár meg is szüntethetik az egyéni vállalkozásodat.
madora100

HozzászólásSzerző: tevike » pén. feb. 26, 2010 8:02 pm

Az okmányiroda kéri a bizonyítványt a főtevékenységhez és mindazokhoz, ami képesítéshez kötött. Ott meg lehet kérdezni előre vagy bemenni az igazolvány kiváltására és akkor kiderül.
tevike

HozzászólásSzerző: madora100 » pén. feb. 26, 2010 8:05 pm

Az új jogszabály hatálybalépése óta nem kéri az okmányiroda a szakképesítést, hiszen csak bejelentési kötelezettség van az egyéni vállalkozás indításához. Viszont ahogyan írtam, az ellenőrzést megejthetik.
madora100

HozzászólásSzerző: nádazó » szomb. feb. 27, 2010 7:20 am

De akkor milyen megoldásd lehetne kitalálni az én esetemre?Egyébként a  kiegészitő tevékenység dolgot az adóellenőr javasolta nekem.Egyébként köszi hogy válaszoltok nekem,rendesek vagytok.
nádazó

HozzászólásSzerző: madora100 » szomb. feb. 27, 2010 12:06 pm

Egészen biztos vagy abban, hogy szakképesítéshez kötött a nádazó tevékenység? Egyébként feltételes módban írtam, hogy ellenőrizhetik a szakképesítés meglétét. Előzőleg az okmányirodánál személyesen kellett az EV igazolványt kiváltani, minden esetben kérték a tevékenység végzéséhez szükséges végzettséget igazoló okiratot (ha szakképésítéshez kötött tevékenységet kívánt végezni az EV.) Ma elegendő bejelenteni az EV tevékenység kezdését és mint már írtam is, a bejelentő felelőssége, hogy a megfelelő okiratokkal rendelkezzen, azt nem kell bemutatni csak akkor,  ha esetlegesen ilyen irányú ellenőrzést kap. Ez pedig nyílván majd akkor fog bekövetkezni, ha esetlegesen a munkáddal kapcsolatosan minőségi kifogás lép fel, s a megrendelő reklamál. Összefoglalva: amennyiben szakképesítéshez kötött tevékenységet kíván végezni az EV., akkor lényegtelen, hogy azt főtevékenységként, vagy melléktevékenységként végzi, ahhoz  szakmát elismerő okirat tartozik. Jelen pillanatban ennek meglétét nem ellenőrzik. Az EV tevékenységet bejelented mindkét tevékenységi körre, mert enélkül nem tudsz számlaképesen dolgozni, s bármelyik tevékenység bejelentésének  hiányában a munkát sem végezheted legálisan. A magyar ember módfelett találékony, e problémát is át fogod tudni hidalni.

S a konkrétan feltett kérdésed: "De akkor milyen megoldásd lehetne kitalálni az én esetemre?" A vállalkozási tevékenység bejelentése, aminek alapján elkezdheted a vállalkozást. Sok sikert kívánok hozzá.

madora100

Vissza: Egyéni vállalkozók