Adófórum

Adózási és számviteli információk

Elvárt eredmény

Egyéni vállalkozók

Elvárt eredmény

HozzászólásSzerző: Bi.Monika » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Szerintetek el lehet-e határolni egyéni vállalkozónak az egész tárgyévi eredményét, vagy pedig meg kell hagyni az elvárt eredményt eredménynek.

Pontosítva: 2009-ben 2.000.000 eredménye van, az elvárt eredmény 300,000.-, de több mint hatmillió az előző évek vesztesége. Ha most csak 1,700e-et határolok el, akkor ugye akkor kell fizetnem a 16% társasági adót, és a 25 valamint a 14% osztalékadót, ehot.

Ha viszont elhatárolom az összes eredményét, akkor a fenti adókat nem kell megfizetnem. (16 || 25 || 14%)

A különadóról azért nem írtam, mert azt nem lehet elhatárolni, úgyhogy az ígyis úgyis annyi.

A program ezt engedi is, de amikor az elvárt eredményről szóló törvényt néztem, olyan jött le, hogy az az összehasonlítási alap nem a tárgyévi eredmény, hanem a tárgyévi eredmény csökkentve az elhatárolt veszteséggel. De mindez olyan pontatlanul van megfogalmazva, hogy már semmiben sem vagyok biztos. 

Tudna valaki - hozzáértőbb - segíteni?

Köszönöm

Bi.Monika

Elvárt eredmény

HozzászólásSzerző: Budainé » szer. feb. 17, 2010 5:14 pm

Szia! Én is töröm a fejem, mert a kitöltő program a hasonlítási alapot az előző évekről áthozott és leírt veszteség nélkül számolja, és ha bejelölöm az 5-öst, hogy megfizetem az elvárt adót, akkor hibát jelez. Tehát, vagy 4-t jelölök, és nem írok le csak annyi veszteséget, hogy maradjon fizetendőm a min.adó erejéig, akkor viszont a 16% szja-n kívül osztalékalap, osztalékadó, és 14% EHO is van, vagy az egész eredményre elszámolom az előző évek veszteségét, és nem fizetek semmit.
Budainé

Elvárt eredmény

HozzászólásSzerző: garbo50 » szer. feb. 17, 2010 5:49 pm

Jól gondolod, 4-est jelölöd és nem fizetsz semmit, ugyanis a hasonlítási alapod ( 421+425)-448 nagyobb mint a 2 %. Ez tavaly is így volt, ha veszteséget számoltál el az eredmény terhére, 0 lett  az elvárt adó alap.
garbo50

Vissza: Egyéni vállalkozók