Adófórum

Adózási és számviteli információk

Melyik vállalkozási forma lenne előnyösebb?

Egyéni vállalkozók

Melyik vállalkozási forma lenne előnyösebb?

HozzászólásSzerző: Mirapanni1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Szakértők! Férjem rendszergazdai munkák, szervizelések ezen kívül kereskedelem elvégzéséhez szeretne számlaképes lenni. Mellékállásként végzi ezeket a tevékenységeket, kb. havi 50.000 Ft bevételre számíthat. Lehetősége van egy Kft.-t átíratni, aminek a mostani tulajdonosának vannak meg a megfelelő végzettségei a szükséges tevékenységi körökhöz. 1. kérdésem, hogy ha megveszi a kft-t, akkor a már meglévő tevékenységi körök akkor is végezhetők, ha már senkinek nincs benne szükséges végzettsége? Vagy esetleg maradjon 1%-os tagként benne ez az ember (megoldható)? 2. kérdésem, hogy ha nem kft, akkor bt-ként vagy egyéni vállalkozóként éri meg inkább ilyen kis bevételű tevékenység végzése? Köszönöm a válaszokat előre is.

Mirapanni1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Melyik vállalkozási forma lenne előnyösebb?

HozzászólásSzerző: melcsi62 » hétf. feb. 15, 2010 11:51 am

Szia!  Az, hogy miként éri meg az nagyon sok mindentől függ.. DE véleményem szerint jelenleg leghátrányosabb adózása az egyéni vállalkozónak van.., ugyanakkor a legegyszerűbb nyilvántartási kötelezettsége..

Ha a társas vállalozásokat nézzük, pld-ul Bt-t, KFT-t , akkor mindkettő kettős könyvvitel vezetésére kötelezett, mind kettő a számviteli tv. hatálya alá tartozik (más-más, ha EVÁ-s) , mindekettő a társasági adó tv. hatálya szerint adózik (kivéve, ha EVÁ-s) .. ugyanakkor a KFT (ha csak nagy disznóságokat nem csinál az ügyvezető, tulajdonos) korlátolt felelősségű,  a Bt-nél pedig a beltag a a magánvagyonával is felel alapból..   Egy Bt., ha megfelel az EVA választhatósági feltételeknek és EVÁ-s akar majd lenni, akkor ő választhatja EVÁ-sként a bevételi nyilvántartást, egy KFT nem választhat könyvveztést ilyenkor sem..  stb...

Legjobban és legegyszerűbb elszámolással az járna, ha egy (ismerős) bevételi nyilvántartást vezető EVÁ-s Bt-ben tudna tag lenni, de ez csak a rendszergazdai tevékenységhez lenne jó.. mert a kereskedelmi tevékenység EVÁ-sként nem éri meg..

Én azt javaslom keressetek meg személyes könyvelőt,stb., akivel megkonzultálva a feltételeket és lehetőségeket, döntötök valamely vállalkozási forma mellett.. Üdv.

 

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 89 vendég

cron