Adófórum

Adózási és számviteli információk

A bev nyilv EVÁs Bt és a TJK viszonya

EVA

A bev nyilv EVÁs Bt és a TJK viszonya

HozzászólásSzerző: melcsi62 » hétf. feb. 22, 2010 4:41 pm

Szia!  Ha azt a 143 eFt-ot tagi személyes közreműködői díjként kifizette neked a Bt., akkor igen abból le kellett vonni a számfejtéskor az SZJA előleget .., kvázi a magánszemély közreműködő tag a közreműködi díját, ami nem önálló tev. jövedelemnek minősül és a 0953-as SZJA bevallásban is szerepeltetnie kell, a Bt. jövedelem igazolást kellett, hogy kiadjon róla.. 

Ha nem kaptál volna tagi közreműködői díjazást, de esetleg főfoglalkozású társasvállalkozóként a min.bér kétszerese után fizettétek volna utánad a járulékokat... akkor abból nem lett volna SZJA levonás, mert tényleges jövedelmet nem kaptál.. csak a főfoglalkozású vállalkozókra vonatkozóan tettetek volna eleget a TB- járulék kötelezettségnek..

Ami eredmény EVÁ-s időszakban keletkezik és abból a tagoknak osztalékot fizetnek, vagy bevételi nyilvántartást vezető EVÁ-s Bt-nél a tagok között felosztják, az már osztalékként nem SZJA-zik és mivel nem SZJA-zik nem is eho-zik.

2010-ben választhatjátok, hogy ha mondjuk továbbra is havonta kapod a 143.000 Ft tagi közreműködői díjat  (egy személyesen közreműködő tag esetében, mikor eldöntötte a társaság, hogy adott tag személyesen közreműködik, akkor a feltételekről is döntött, aminek része az is, hogy a közreműködést milyen díjazásért, vagy éppen ingyenesen végzi a tag.. egy főfoglalkozásúnál azért havi munkadíjának illik lenni, egy esetleges megkérdezés esetén: pld-ul miből tartja fenn magát..).. amit ténylegesen tagi közreműködésért kapsz, az igen SZJA-zik is összevonandó, nem önálló tev. jövedelemként..   ha a TJK ettől több és meg sem azután történik a járulékozás, hanem a tényleges jövedelem 143 eFt után.. akkor én nem találkoztam a szankciós résszel...   Azzal sem egyébként, hogy ha azt állítom, hogy a TJK-m az egyébként megegyezik a ténylegesen felvett 143 eFt-tal.. , hogy hogyan bizonyítják az ellenkezőjét....  (nekem speciel 2005. szeptembertől egy rohadt fillérrel nem emelkedett a munkahelyem a fizetésem, sőt 2010-től csökkent, mert már nem adják a hideg étk.utalványt, meg mást se helyette.   Üdv.

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Előző

Vissza: EVA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 18 vendég

cron