Adófórum

Adózási és számviteli információk

Fuvarozás számlázása 2010

Számlázás

HozzászólásSzerző: kne-rozsa » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok,

Segítséget szeretnék tőletek. Elolvastam, csak nem értelmezem, hogy változott a fuvarosok esetében a számlázás 2010-ben.

Konkrétan:

Eddig így csináltam, 2009-ben ha magyar volt a megrendelő és magyarnak számláztam, akkor áfásan, 

Ha magyar a megrendelő, és EU-n belülre vittem akkor mebontottam,ha kifelé ment, akkor közösségen belül belföldi szakasz áfásan, és közösségen belül külföldi szakasz áfásan. Ha eun befelé jött akkor nem bontottam meg, hanem nemzetközi fuvarozás közösségen belül és áfásan.

Ha szintén magyarnak és EU-n kívülről illetve Eu-n kivülre fuvaroztunk, akkor Áfa körön kívüli tételként számláztam.

Ha külföldinek számláztam akkor is áfa körön kívüli volt.Ez  nem tudom, hogy fordított áfásnak számít e , én nem írtam a számlára és nem is állítottam be oda-vissza az áfába. Nagy baj?

Még egy kérdés, az áfa bevallásban ezeket az 1. sorba szerepltetem, mármint az áfa körön kívülieket?

És a vámárú miatti szállítás után áfa mentesen számlázott tételeket is?

2010-ben a B2B ügyleteknél(Cég-cég) a főszabály, hogy a teljesítés helye a megrendelő székhelye. Tehát ha magyar , akkor áfás, ha külföldi, akkor fordított?

De eddig is így csináltam, vagy nem jól értelmezem? Akkor mi változott?

Kérlek segítsetek, ti mindent úgy tudtok.

Köszönöm.

Virág

kne-rozsa

HozzászólásSzerző: KK. » szer. dec. 16, 2009 2:22 pm

Szia! Küldök egy linket: http://kpmghu.lcc.ch/dbfetch/52616e646f6d495615564673a55f060dee5a1061af90345c063d1dff0564aae7/az__facsomag_091015_hun.pdf Hátha ez segít. Kriszta
KK.

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » csüt. dec. 17, 2009 8:43 am

.

gyorkosolga

HozzászólásSzerző: cirmy » csüt. jan. 14, 2010 2:09 pm

Szia!

Válaszaim a kérdéseidre: (A többivel egyetértettem)

Ha külföldinek számláztam akkor is áfa körön kívüli volt.Ez  nem tudom, hogy fordított áfásnak számít e , én nem írtam a számlára és nem is állítottam be oda-vissza az áfába. Nagy baj?

Igen, ez az áfa törvény 40.§ alapján áfa körön kívüli és az áfa bevallás 80. sorában kell szerepelteni, az áfát a külföldi partner vallja be (fordított áfa)

Még egy kérdés, az áfa bevallásban ezeket az 1. sorba szerepltetem, mármint az áfa körön kívülieket?

Nem. Az 1. sorban csak a vámáruhoz kapcsolódó export-, importszolgáltatásokat kell (kitöltési útmutatóban is benne van)

És a vámárú miatti szállítás után áfa mentesen számlázott tételeket is? Csak a vámáru szállítását kell az 1. sorban.

2010-ben a B2B ügyleteknél(Cég-cég) a főszabály, hogy a teljesítés helye a megrendelő székhelye. Tehát ha magyar , akkor áfás, ha külföldi, akkor fordított?

Ennél sajnos kicsit összetettebb lett :

Az alábbi táblázat illusztrálja a teljesítési hely rendezési elveit az adóalanyok közötti – az ún. B2B típusú – ügyletek esetén:

afa_fuvarozas_2010_3

Az alábbi táblázat illusztrálja a teljesítési hely rendezési elveit az adóalany és nem adóalany közötti – az ún. B2C típusú – ügyletek esetén:

afa_fuvarozas_2010_2

A változás hatása

A változás hatását ügyletenként külön-külön kell megvizsgálni. Pénzügyi kihatását tekintve általánosságban elmondható:

• bizonyos szolgáltatások, amin eddig áfa volt, 2010-től áfa nélkül számlázandóak;
  • bizonyos szolgáltatásokat, amelyeket eddig áfa nélkül kellett számlázni, áfások lesznek;
  • míg természetesen lesznek olyan esetek, amelyekben nem lesz változás.

Az alábbi táblázat példálózó jelleggel illusztrálja a változás hatásait egyes ügylettípusokra:

afa_fuvarozas_2010_1

cirmy

Vissza: Számlázás