Adófórum

Adózási és számviteli információk

EV és a KAUCIÓ?????

Egyéni vállalkozók

EV és a KAUCIÓ?????

HozzászólásSzerző: noémi82 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Légyszi segítsetek! Férjem EV (ÁFÁS), egy éves szerződést írt alá egy nagy HIPERMARKETtel, ahol egy üzletet bérel havi 150.000 (Áfával). A bérleti díjakat rendesen fizetjük! Semmi elmaradásunk nincs! Sajnos 2,5 hónap után nyilvánvalóvá vált, hogy nem megy az üzlet, ezért szeretnénk megszüntetni. Találtunk is magunk helyett másik bérlőt. DEc 4-i dátummal, már ő venni át  az üzlethelységet! DE!!!!!

A HIPERMARKET abban az esetben engedélyezi ezt(mármint,hogy az 1 éves szerződés lejárta előtt átadjuk másnak az üzletet), ha kifizetjük a teljes DEC havi bérleti díjat (jelzem az új bérlőtől is beszedik!!) illetve NEM ADJÁK VISSZA A BEFIZETETT 3 HAVI KAUCIÓT, 450 000 Ft-ot!! Nincs elmaradt számlánk, tartozásunk feléjük!! Szerintem ez felháborító!!

1)Mindezt megtehetik csupán azért,mert nem teljesítettük a szerződésben foglalt 1 évet?

2)A  kauciót nem adják vissza, ebben az esetben kérhetek róla számlát??

3)A KAUCIÓ befizetése, illetve "vissza nem kapása" egyszeres könyvitelben hol jelenik meg?

Ne haragudjatok, hogy jogi kérdést is tettem bele, de hátha valaki találkozot már hasonló esettel!!

KÖSZÖNÖK SZÉPEN MINDEN VÁLASZT, ÉSZREVÉTELT!!!!!!!

noémi82

EV és a KAUCIÓ?????

HozzászólásSzerző: pseniko » kedd dec. 01, 2009 8:45 pm

Nagyon alaposan át kell tanulmányozni a bérleti szerződést. Ha ezek így vannak leírva akkor sajnos nincs más lehetőség.  Enci
pseniko

EV és a KAUCIÓ?????

HozzászólásSzerző: validitas » szer. dec. 02, 2009 12:28 am

Szia!

A szerződést kell megnézni, ugyanis a kaució a Ptk. rendelkezései szerint visszajár, hacsak nincs valami tartozás (bérleti díj, rezsi). De a szerződés kiköthet 3 havi felmondási időt, azaz még +3 havi bérleti díjat kell kifizetni. Ekkor a bérleti díjakat ki kell számláznia áfásan a bérbeadónak, és ennek pénzügyi rendezésébe betudhatja a kauciót.

A kaucióról nem kell szánla. A kifizetéskor vagy bankkivonat alapján, vagy - ha kp.volt - szerződés alapján egyéb kiadásba könyvelendő a pénztárkönyvbe.Ha nem kapjátok vissza, mert betudják a bérleti díjba, akkor egyéb bevétel, és a kapott számlát a bérleti díjról költségként kell könyvelni.

A szerződés nagyon fontos, hogyan szól, mert túl sok a || 3 hó és még a dec.havi bérleti díj is.

Üdv: Böbe

validitas

EV és a KAUCIÓ?????

HozzászólásSzerző: nagyeva1980 » szer. dec. 02, 2009 8:22 am

Én úgy tudom, ha a szerződés 1 évre szól és a bérlő idő elött felmondja, akkor tényleg követelhető az egész évre járó bérleti díj, de a kaució akkor is visszajár.

Vic

nagyeva1980

Vissza: Egyéni vállalkozók