Adófórum

Adózási és számviteli információk

Megszűnés előtti beruházás

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: k-eva » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Szaisztok !

Segítséget szeretnék kérni az alábbi kérdés megoldásában:

Megszűnő egyéni vállalkozó idegen ingatlanon beuházást végzett 2005-ben. Az ingatlan családi tulajdon (a papáé), van egy mondva csinált bérleti szerződés is, bérleti díj nélkül.

2005-ben időarányosan, 2006-ban egész évre 6% ÉCS-t számoltam el. Most május 31-én visszaadta a vállalkozói ig.-t. Eddig az időpontig elszámolom a 6%-ot, de mi a teendő az el nem számolt beruházási összeggel ? Ez az összeg a tulajdonosnak tulajdonképpen bevétel ( nem neki kellett felújítani), esetleg ki kell számlázni ?

Aki tud erre válaszolni, kérem tegye meg, mert az idő sürget ! Hó végéig el kell készítenem a bevallásokat!

Segítségeteker előre is köszönöm !

Üdvözlettel Éva

k-eva

HozzászólásSzerző: HIDNA » csüt. jún. 21, 2007 9:47 am

Szia! A megszűnéskor a meglévő eszközök ÁFÁ-ja piaci értéken befizetendő. A legjobb lenne, ha kiszámlázná, mert ha nem, az eszköz piaci értéke a papánál jövedelemként jelentkezne. Ha kiszámlázza, akkor természetesen nem, mert a papa megtérítette a beruházást. Az el nem számolt écs. a bevételből levonható. Az ÁFA sem jelentkezne plusszba, mert így is úgy is meg kell fizetni. Klári
HIDNA

HozzászólásSzerző: k-eva » csüt. jún. 21, 2007 1:34 pm

Szia Klári !

A meglévő kis értékű tárgyi eszközöknek hogyan célszerű meghatározni a piaci értékét ?

PL. egy 2004-ben beszerzett mikrohullámú sütő esetében. Ennek mi lesz a dokumentuma ? Készíteni kell egy jegyzőkönyvet, vagy valami feljegyzést amihez csatolom a tárgyi leltárt és ez alapján töltöm ki az áfa bevallást ?

Az el nem számolt ÉCS-vel nem tudok mit kezdeni, mert egyáltalán nem volt 2007-ben semmi bevétele, viszont ha kiszámázza a felújítás könyv szerinti értéken, akkor a tranzakció eredménye nulla lesz. Problémát jelenthet a könyv szerinti éréken való számlázás ?

Köszi segítségedet !

Éva

k-eva

HozzászólásSzerző: HIDNA » csüt. jún. 21, 2007 3:34 pm

Szia! Ne haragudj, de nem igazán értem a kérdéseid sorozatát. Ha csak az volt a célja, hogy lezárd a kétszeresen feltett kérdésed, semmi gond. Utólag vettem én is észre, és elnézést kérek, hogy rossz helyen tettem észrevételt. Klári
HIDNA

HozzászólásSzerző: k-eva » csüt. jún. 21, 2007 4:51 pm

Szia Klári !

Ne haragudj egy kicsit belekavarodtam a két kérdésbe. Szerettem volna az egyiket kiiktatni, közben pedig tőled is szerettem volna még kérdezni. A vége az lett, hogy lezártam azt a kérdést, amelyikre válaszoltál.

Azért ha időd engedi, szívesen fogadom a válaszod !

Éva 

k-eva

Vissza: Egyéni vállalkozók